A világ legkülönlegesebb macskái
2018. szeptember 11. írta: captain schuro

A világ legkülönlegesebb macskái

25. Egzotikus rövidszőrű macska

c25.jpg
Az egzotikus rövidszőrű nyugodt macska, kicsivel azért élénkebb, mint a perzsa. Kíváncsi, játékos, kiegyensúlyozott, macskákkal és kutyákkal egyaránt barátságos. Lezser és csendes, alig hallani a hangját, nem szeret egyedül maradni. Kedves macska, igényli, hogy gazdája törődjön vele.


24. Selkirk rex macska

c24.jpg
A egy új fajta, a többi cica társai között. Eredetileg az Egyesült Államokban fedezték fel. Érdekes göndör szőrük miatt,úgy néz ki,mint egy puha plüss játékmackó. Külleme. egészen egyedül álló, a göndör fajták között a legfeltűnőbb. Igazi látványosság.


23. Egyiptomi mau macska

c23.jpg
A mau nem rendelkezik vadmacska felmenőkkel. A fajta története azonban lenyűgöző, és egészen az ókori Egyiptom macskakultuszáig nyúlik vissza. Nemcsak a szőre, de alatta a bőre is pöttyös. Az egyiptomi fáraók kedvenc jószága volt.


22. Amerikai drótszőrű macska

c22.jpg
Az amerikai drótszőrű fajt közönséges rövid szőrű házimacska spontán mutációjával alakult ki az 1960-as években. Az első drótszőrű kiscicákat egy macskaimádó, Joan O'Shea vette gondozásába, és ő is kezdte kitenyészteni a fajtát rengeteg munkával. Amerikában afféle "nemzeti kincs"-ként tartják számon ezt a még ma is ritkaságnak számító cicát.


21. Norvég erdei macska

c21.jpg
Hatalmas méretei ellenére nem leszármazottja, még csak nem is rokona a vadmacskáknak. A Norsk Skogkatt (norvég erdei macska) több száz évvel ezelőtt jelent meg Észak-Európában. Valószínűleg a rómaiak hozták be Európába a házimacskákat, és a norvég erdei macskák azoknak a leszármazottai.


20. Ocicat macska

c20.jpg
Ezt az érdekes, pöttyös állatot csak nemrégiben tenyésztették ki, mégpedig egy csokoládészínű sziámi kandúr és egy sziámi-abesszin hibrid nőstény pároztatásával. Az ocicat macska az Egyesült Államok határain kívül szinte teljesen ismeretlen. Jelenleg még "kísérleti fajtának" számít, de igen nagy a valószínűsége annak, hogy hamarosan hivatalosan is elismerik. 


19. Japán csonkafarkú macska

c19.jpg
A japán csonkafarkú, alias japán bobtail macska ősi, természetes távol-keleti fajta. Legfontosabb fajtajegyeit - azt, hogy mellső lábai jóval rövidebbek, mint a hátulsók, továbbá furcsa, pamacsszerű, csonka farkát - azokon az ezeréves festményeken is felfedezhetjük, amelyek akkoriban készültek, amikor az első példányok Kínán és Koreán át eljutottak Japánba.


18. Highlander macska

c18.jpg
A Highlander (más néven a Hegylakó rövidszőrű , és eredetileg a Highland Lynx ), egy kísérleti macskafajta. A Highlander egyedi megjelenése a Desert Lynx és a Jungle Curl fajták keresztezéséből származik. A Highlander (Hegylakó) nevet 2005. végén fogadták el.


17. Amerikai görbefülű macska

c17.jpg
Az amerikai görbe fülű macskafajtát először 1983-ban mutatták be a Cat Fanciers Association kiállításán. Az ideális fül kerek érme alakú, nagy és hátrahajlik. A macska szőre hosszú vagy rövid, ám mindig selymes és rásimul a bőrre. Aljszőrzete nagyon vékony. Színe bármilyen lehet.


16. Csincsilla perzsa macska

c16.jpg
A fajta nevét kölcsönző dél-amerikai kis rágcsáló aljszőrzete sötét, csak a szőrszálak csúcsa fehér. A csincsillamacska épp ellentétesen színezett - habfehér szőrének csúcsa fekete. Külseje is csalóka - kényesen törékenynek látszik, holott rendszerint szívós és életrevaló. Ez az egyik első "ember teremtette" fajta - századunk elején jött létre, különféle perzsák keresztezéséből.


15. Minskin macska

c15.jpg
Paul Mc Sorley tenyésztő kezdeményezte a Minskin fajta tenyésztését 1998-ban Bostonban. Szeretett volna létrehozni egy rövid lábú szőr nélküli macskát. Így alakult ki a rövid lábú tacskómacska a Sphinx és a Munchkin keresztezéséből. 


14. Szavanna macska

c14.jpg
A szavanna macska az afrikai szervál és különböző házi macska fajták (egyiptomi mau, sziámi, szerengeti - sőt, egy másik hibrid, a bengáli macska) keresztezéseként létrehozott hibrid fajta. Először egy amerikai bengáli tenyésztő, Judee Frank tenyésztette ki, 1986. április 7-én született meg az első szavanna macska, egy hím szervál és egy sziámi macska gyermekeként: a neve Savannah lett (innen származik a fajta neve). 


13. Lambkin macska

c13.jpg
A lambkin talán a legritkább fajta a világon, csupán pár tucat létezik belőle. Nem minden egyesület ismeri el önálló fajtának. A göndör szőrű selkirk rex és a munchkin keresztezésével jött létre. Bundája göndör, farka hosszú, teste nyúlánk rövid lábakkal.


12. LaPerm macska

c12.jpg
A LaPermnek, amely egy spontán mutációból keletkezett, göndör hosszú vagy rövid bundája és édes, barátságos természete van. A legjelentősebb vonásuk a puha hullámok és loknik a bundájukban és a hosszú, göndör bajusz.


11. Lykoi macska

c11.jpg
A Lykoi macska úgy néz ki, mint egy vérfarkas, ám a viselkedése inkább kutyaszerű. A genetikai mutáció miatt a Lykoinak nincs szőrzete a szeme, az orra, a füle és szája körül - ez kölcsönzi számára vérfarkas megjelenést. A Lykoi görögül farkasmacskát jelent.


10. Skót lógófülű macska

c10.jpg
Skóciában fedezték fel azt a domináns gént, amely a fül előrehajlását okozta. 1971-ben Neil Todd amerikai genetikus kezdte újra a fajta tenyésztését. Az USA-ban a perzsa macskákkal való keresztezés révén kialakult a hosszú szőrű változat, a Highland Fold vagy hosszúszőrű skót lógófülű macska, amelyet a T.I.C.A. elismer önálló fajtaként. A Skót lógófülű macskafajta 1973-ban lett hivatalosan bejegyezve.


9. Doni szfinx macska

c9.jpg
A doni szfinx a házi macska egy fajtája, amely domináns génekkel rendelkezik a szőrtelenségre. Három alaptípusuk van: szőrtelen, velúr és kefe. Néhány szőrtelen fajtának még a bajsza és a szemöldöke is hiányzik.


8. Ukrán levkoy macska

c8.jpg
2000-ben egy ukrán tenyésztő Elena Biryukova alakította ki az új fajtát egy Donskoy nőstény és egy Skottish Fold hím pároztatásával. Annak ellenére, hogy megjelenés nem mindennapi, a Levkoy egy szerető, játékos, és kellemes személyiségű remek társa minden tulajdonosnak.


7. Pixie-Bob

c7.jpg
A Pixie-Bob macska a hiedelemmel ellentétben nem a hiúztól származik, ennek megfelelően természete sem vad. Ez a fajta türelmes, játékos, jól kijön más háziállatokkal, és bár szereti az őt körülvevő embereket, nem igazán ölben doromboló típus.


6. Peterbald

c6.jpg
A Peterbald, vagy más néven Pétervári szfinx macska létrejötte Olga S. Mironova, egy szentpétervári hölgy nevéhez fűződik, ő keresztezte 1995-ben a keleti rövidszőrűt egy Don Hairless nevű meztelen fajtával. A TICA (Nemzetközi macskaszervezet) 1997-ben fogadta el a Peterbald-ot, mint önálló fajtát. Csupaszságát domináns gén örökíti, ami azt jelenti, hogy ha a Peterbald macskát egy szőrős macskával kereszteznék, az utódok is meztelenek lennének.


5. Cornish rex

c5.jpg
A fajta egyik elbűvölő tulajdonsága, hogy kutyaszerű szokásaik vannak, mint például követik a gazdájukat és visszaszerzik kedvenc játékukat. A fajta megkülönböztető jegye a hosszú ujjak a tappancsaikon, mely lehetővé teszi számukra, hogy tappancsaikat kis kezekként használják. 


4. Tacskómacska (Munchkin)

c4.jpg
A munchkin legjellegzetesebb tulajdonsága természetesen a rövid lába. A hátsó lábbak hosszabbak, mint az elülsők. A lábakat leszámítva, a munchkin arányos kell legyen. 


3. Szfinx vagy Kanadai szőrtelen macska

c3.jpg
A szfinx macska a házi macska egyik ritka fajtája, amely természetes mutáció révén csak egy nagyon vékony, pehelyszerű szőrtakaróval rendelkezik.


2. Devon Rex macska

c2.jpg
Rövid göndör szőrű különlegesség, amely fázóssága miatt leginkább benti cicának javasolt. Jellegzetessége a rövidebb szőr miatt nagy szemek, óriási fülek, hosszú, karcsú nyak, hosszabb lábujjak. A devon rex ragaszkodó, igényli az emberi társaságot.


1. Khao manee macska

c1.jpg
Ez a ritka fajta macska Thaiföldről származik, ősi származású több száz évre visszamenően. Az európai országokban és Amerikában a fajta csak a közelmúltban vált ismertté, míg Thaiföldön már régóta majdnem nemzeti szimbólumnak tekintik. Lefordítva a neve "Khao Mani" - fehér gyöngyöt jelent. Az ókori Sziámban ezek a macskák voltak az úgynevezett "Khao plort", ami azt jelentette, "minden fehér", és ezek a felemás szemű gyönyörűségek csak a nemesség (a császár és a legközelebbi főnemesek) lakásaiban éltek.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2914235219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.