Kuching a macskák városa
2018. szeptember 11. írta: captain schuro

Kuching a macskák városa

Nem is gondolnánk, hogy itt Délkelet-Ázsiában szent állat lehet egy nálunk kis házi állatként kedvelt állat, a macska. Malajziában istenként tisztelik őket, sőt még várost is alapítottak a macskáknak.

m1_1.jpg

Kuching város Malajziában, Borneó szigetén, Sarawak állam fővárosa. A lakosság mintegy 80%-át malájok és kínaiak alkotják, 20%-át kisebb etnikumok. Lakossága 325 000 fő volt 2010-ben. 1827-ben alapították a várost még az akkor Brunei Szultánsághoz tartozó területen.m2_1.jpg

Kuching az utóbbi időben Cat City, azaz a macskák városaként lett ismert, nevének jelentése (kucing) a maláj bahasa nyelven ugyanis macska. Macskák itt a múzsák 2-3-4 D-ben, sematikusan, megszoborva, felragasztva, rajzolva, szuveníresedve, és persze élőben jól tartva. Kuchingban szinte lehetetlen nem észrevenni a lépten-nyomon fölbukkanó, néha gigantikus méretû macskaszobrokat. A macsek szobrok többsége művészileg nem túl értékes, inkább a gyermeteg vagy sematikus jelzőt érdemlik, de így is sikeresen megalapozták a város hírnevét. A Great Cat of Kuching fantázianevű óriás integető cicaszobor egészen úgy néz ki mintha a Little China negyedbe érkezőket üdvözölné, hogy teljes legyen a képzavar, amolyan Hello Kitty módra.

m3.JPG

A XVI. században nagyrészt Brunei szultánja uralta a várost, de csak nehezen tudta kivédeni a sorozatos kalóztámadásokat, valamint a dajakokkal való konfliktusokat. (Dajaknak a borneói nem muzulmán törzsi népet nevezik, számarányuk Sarawak tartomány jelenlegi 1,8 milliós lakosságából, mintegy 48%.)

James Brooke

m4_1.jpg

E konfúzus állapotokat használta ki James Brooke angol katonatiszt és kalandor. Jól fölfegyverzett kis csapatával Szingapúrban bérelt hajón érkezvén segített leverni a szultánnak a dajakok és a szimpatizáns malájok lázadását. Brunei szultánja kényszerűségből átengedte neki a terepet, így lett Brooke 1842-ben Sarawak első fehér rádzsája (uralkodója). Három generáción át uralkodtak. A harmadik, az utolsó közülük, Sir Charles Vyner Brooke 1946-ban Nagy-Britannia javára lemondott minden jogáról. 1963-ban Sarawak állam csatlakozott az akkor megalakult független Malajziához.

m5_1.jpg

A város legnagyobb attrakciója a Macska Múzeum. 1993-ban készült el a múzeum, több, mint 2.000 db macskaszobrot nézhetünk itt meg. A maláj és a kínai hitvilág szerint a macska szerencsét hoz.

m6_1.jpg

m7_1.jpg

Kuching, a Macskák városa, napjainkban is a macskáknak és a macskákért van. Itt minden macska igazán otthon érezheti magát!

Kuching város

m8_1.jpg

A Kuching mecset alkonyatkor

m9_1.jpg

A Shangdi templom a Carpenter utcában

m10_1.jpg

A Szent József székesegyház

m11_1.jpg

Kuching, kereskedelmi központja.

m12_1.jpg

A város autópályája.

m13_1.jpg

Kuching nemzetközi repülőtér éjjel.

m14_1.jpg

A Sarawak Általános Kórház.

m15_1.jpg

A Sarawak Állami Könyvtár.

m16.png

A Sarawak Állami Múzeum.

m17_1.jpg

Új Sarawak Állami Jogalkotási Közgyűlés épülete.

m18_1.jpg

Az Iszlám Örökség Múzeum.

m19_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5314235485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.