Simon, a kitüntetett tengerészmacska
2018. szeptember 12. írta: captain schuro

Simon, a kitüntetett tengerészmacska

A franciáknak csak egy Emberi és polgári jogok nyilatkozatára futotta, de az állatokat már nem vették számításba. 200 évnek kellett eltelnie, hogy ez megváltozzon: ma már egy macska is kaphat kitüntetést, ha odaadóan szolgálja a brit koronát.

Simon

s1.png

1946-ban a kínai polgárháború ismét kiújult ezen időszak alatt Nanking városában álló nagykövetség épületét folyamatosan a brit haditengerészet egyik hajója őrizte. 1949 áprilisában a HMS Amethyst és legénysége útnak indult Pekingből, hogy a Jangce folyón végighajózva felváltsa a nagykövetség védelmét addig ellátó HMS Consort hadihajót.

A HMS Amethyst a második világháború alatt

s2.png

Az Amethyst legénységének legfiatalabb tagja ekkor Simon, a macska volt. Simon, a kóbor macska 1948-ban került a HMS Amethyst fedélzetére. Az állatot egy fiatal matróz találta Stonecutters Island kikötőjében, és felcsempészte a hajóra. Simon hamar összebarátkozott a legénységgel, rövidesen már a kapitány kabinjában aludt. A macska nemcsak házi kedvencként szolgált a hajón, hanem a patkány- és egérállományt is megritkította.

A HMS Consort hadihajó

s3.jpg

Simon ott volt a kínai polgárháborúban is. Az 1949-es Jangce-incidensben az Amethyst erős kereszttűzbe került a folyón, és a kabint is ágyútalálat érte. A támadásban sokan ott vesztek, a kapitány sem élte túl az incidenst. A repeszekből Simonnak is kijutott, de a sérült macska felgyógyult az ütközet után. Sajnos novemberben elpusztult, amikor a plymouth-i kikötőben karanténba tették, és vírusfertőzést kapott.

Simon és E. Monaghan hadnagy

s4.jpg

A macska a Jangce-incidens után nemzeti hőssé vált Angliában. A temetésén több százan vettek részt, a sírkövére a "Túlélte a Jangce folyami incidenst, teljesítette a parancsot" feliratot vésték. A hősies szolgálatáért Simonnak 2007-ben posztumusz ítélték oda a PDSA Dickin Medalt; az érdemérmet a brit hadsereg az állomány munkáját segítő állatokat tünteti ki. szerzett érdemeiért kapta. Ugyancsak megkapta a Blue Cross kitüntetést, amit az állatok bátorságukért és hősiességükért kapnak.

Simon sírja

s6.png

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5914236705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.09.13. 12:21:23

A sírfelirat helyesen "Dickin Medal kitüntetéssel kitüntetve, a Jangce-incidens során tanúsított példamutató viselkedésért".

captain schuro 2018.09.13. 19:42:03

Köszönöm a helyesbítést.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.09.13. 20:17:53

Haha, cafka cica, jó arc lehetett... :-)
RIP.