A legfurcsább vadon élő macskák.
2018. szeptember 13. írta: captain schuro

A legfurcsább vadon élő macskák.

A halászmacska (Prionailurus viverrinus) a ragadozók (Carnivora) rendjébe, azon belül a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj. A halászmacska előfordul Indiában, Nepálban, Srí Lankában, Bangladesben, Indokínában, valamint Szumátra és Jáva szigetén. A halászmacska Pakisztánból kihalt.

c1_1.jpg

c2_1.jpg

Az afrikai aranymacska (Profelis aurata) a ragadozók (Carnivora) rengjébe, azon belül a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj. Az afrikai aranymacska közeli rokonságban áll a karakállal és a szervállal. Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben él.

c3_1.jpg

c4_1.jpg

A márványfoltos macska vagy szikmár (Pardofelis marmorata) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj. A faj élőhelye Asszámtól Északkelet-Indián át Nepálig, Délkelet-Ázsiában pedig egészen Borneó és Szumátra szigetéig terjed, melyek a pleisztocén kori legutóbbi jégkorszak idején az ázsiai kontinenshez kapcsolódtak.

c5_1.jpg

c6_1.jpg

A szervál (Leptailurus serval) a ragadozók (Carnivora) rendjébe, azon belül a macskafélék (Felidea) családjába tartozó faj. A szervál Afrika viszonylag gyakori faja. Főként a szavannákon fordul elő, a melanózisos példányok azonban inkább csak a hegyvidékeken találhatók meg.

c7_1.jpg

c8_1.jpg

Az ázsiai aranymacska, más néven Temminck-macska (Pardofelis temminckii) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj. A Himalája vidékétől egész Délkelet-Ázsiában elterjedt faj, egészen Kína déli részéig és délre Szumátráig előfordul. Borneó szigetén közeli rokon faja, a borneói vörösmacska váltja fel.

c9_1.jpg

c10_1.jpg

A homoki macska vagy margaritamacska (Felis margarita) az emlősök (Mammalia) osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj. A homoki macska elszórtan elhelyezkedő, kis területeken él Észak-Afrikában, Izraelben, az Arab-félszigeten, Pakisztánban és Türkmenisztánban; valószínűleg Irán északi részén is előfordul.

c11_1.jpg

c12_1.jpg

A hosszúfarkú macska (Leopardus wiedii), vagy margay, a ragadozók (Carnivora) rendjébe, azon belül a macskafélék családjába tartozó faj. A hosszúfarkú macska Közép- és Dél-Amerikában honos.

c13_1.jpg

c14_1.jpg

A laposfejű macska (Prionailurus planiceps) a ragadozók (Carnivora) rendjébe, azon belül a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj. Dél-Thaiföldön, Malajziában, Bruneiben és Indonéziában honos.

c15_1.jpg

c16_1.jpg

A jaguarundi (Puma yaguarondi) a ragadozók rendjébe, azon belül a macskafélék családjába tartozó faj. Neve ellenére nem a jaguár (Panthera onca), hanem a puma (Puma concolor) közeli rokona. Elterjedési területe Argentína északi részétől egészen Mexikóig, illetve az Amerikai Egyesült Államok déli vidékéig (Texas) terjed. Floridában valószínűleg él egy elszökdösött házikedvencekből visszavadult populáció.

c17_1.jpg

c18_1.jpg

A borneói vörösmacska (Pardofelis badia) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj. A fajt sokáig kihaltnak hitték, pár éve azonban észlelték egy példányát. Borneó szigetén endemikus faj. A sziget politikai megosztottsága miatt Indonézia és Malajzia területén is honos.

c19_1.jpg

c20_1.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2314238767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.