Így néz ki az Alcatraz szigete most.
2018. szeptember 14. írta: captain schuro

Így néz ki az Alcatraz szigete most.

Az Alcatraz-sziget (vagy egyszerűen Alcatraz, a popkultúrában elterjedt neve szerint "a Szikla") kis sziget a San Francisco-öböl közepén, Kalifornia államban. Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely.

alcatraz-sziget_1.jpg

Mai neve a környéket felfedező spanyol Juan Manuel de Ayala hajós által adott La Isla de los Alcatraces ("A pelikánok szigete") angolosodott formája.

alcatraz-sziget_2.jpg

A nagyközönség számára leginkább az 1934 és 1963 közt a szigeten működött maximális biztonságú börtönről nevezetes, aminek falai közt töltötte büntetését két világháború közti időszak nagy gengsztereinek "színe-java", mint Al Capone vagy George R. Kelly.

alcatraz-sziget_3.jpg

1963. március 23-án hagyták el az utolsó rabok a szigetet.alcatraz-sziget_4.jpg

Az intézmény bezárását Robert F. Kennedy főügyész rendelte el 1963-ban, amelyet a magas fenntartási és üzemeltetési költségekkel indokolt.

alcatraz-sziget_5.jpg

1972-ben létrehozták a 75 000 hektáros "Golden Gate National Recreation Area"-t, aminek Alcatraz is része lett különleges természeti és történelmi értékeire való tekintettel. A nagyközönség számára 1973 októberében nyitották meg a szigetet, első évében 50 000 látogatót fogadott. Mára az évenkénti forgalom eléri az 1,3 millió főt.

alcatraz-sziget_6.jpg

A korábbi börtönépületeken állagmegóvás folyik és földrengésbiztossá tették őket és az ismert veszélyforrásokat kiiktatták.

alcatraz-sziget_7.jpg

A vadvilág, így a tengeri madarak is újult erővel népesítik be a szigetet. Tojásaikat az év 8 hónapjában önkéntesek figyelik, számlálják. A sziget egyes részeit szeptembertől februárig lezárják a látogatók elől, hogy a költési időszak zavartalan lehessen.

alcatraz-sziget_8.jpg

A kertek művelését, az épületek karbantartását és a látogatók körbevezetését szintén önkéntesek végzik, akik az Alcatraz VIPs nevű közösségbe tömörülnek.

alcatraz-sziget_9.jpg

A világítótorony és a ködkürtök ma is üzemelnek, biztonságosabbá téve az öböl közlekedését.

alcatraz-sziget_10.jpg

alcatraz-sziget_14.jpg

alcatraz-sziget_13.jpg

alcatraz-sziget_12.jpg

alcatraz-sziget_11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4014240845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.