Jádéból készült temetkezési öltöny
2018. szeptember 15. írta: captain schuro

Jádéból készült temetkezési öltöny

A jádéból készült öltözékeket először Kr.u. 320. körül igazolja a szakirodalom annak ellenére, hogy a létezésére utaló archeológiai bizonyítékok már több másfél évezreddel korábbi időkre nyúlnak vissza.

Jade temetkezési öltöny a Nanyue King Mauzóleum Múzeumában, Guangzhou-ban

jadebol_1.JPG

Az ősi szövegek tanúbizonysága szerint a Han-dinasztia alatt (Kr.e. 206-Kr.u.220.) az uralkodócsalád tagjait jádéből készült temetkezési ruházatokban helyezték végső nyugalomra.

Guangwu császár temetkezési öltönye

jadebol_2.jpg

A jádéról úgy tartják, hogy olyan mágikus tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek képesek megóvni a testet az enyészettől és távol tartja tőle a szellemeket. A test konzerválására tett kísérletek abban a hiedelemben tükröződnek, mely szerint a lélek földi vetülete a halál után is továbbél a fizikai testben.

Jade temetkezési öltöny a kínai Nemzeti Múzeumban, Pekingben

jadebol_3.JPG

Egyrészt, a jádéból készült anyagokat, melyeket távoli helyekről szereztek be, bizonyos méretű és formájú kis jáde darabokká dolgozták fel. Másrészt, minden jáde darabot fényesre csiszoltak és átfúrtak, nagy alapossággal alakították ki a lyukak formáját és méretét. Harmadrészt pedig nagy mennyiségű, különösen aranyból, ezüstből és rézből készült cérna segítségével rögzítették egymáshoz a jáde darabokat.

Jade temetkezési öltöny a Henan Múzeumban, Zhengzhou-ban

jadebol_4.JPG

Az egykori Han-könyv szerint a cérna típusának kiválasztása az elhunyt személynek a társadalomban betöltött státuszától függött. A császárok jáde halotti öltözékéhez arany cérnát használtak, míg a hercegek, hercegnők és őrgrófok esetében ezüstfonal, az ő leszármazottaiknál ezüst- vagy rézfonal került felhasználására. Az alacsonyabb rangú arisztokraták esetében selyemfonal volt a bevett szokás, ugyanakkor mindenki mást tilos volt jáde temetkezési ruházatban elhantolni.

Egy rézzel varrt jade temetkezési öltöny a George Walter Vincent Smith Art Museum-ban, Springfield, Massachusetts

jadebol_5.JPG

A legszebb ilyen öltözékek Xuzhou-ban tekinthetők meg, amit egy kis városként ismer a nyugati világ, azonban a korai Han-dinasztia idején, Xuzhou Kína legfontosabb régióinak egyike volt.

Egy rézzel varrt jade temetkezési öltöny részlete a George Walter Vincent Smith Art Museum-ban, Springfield, Massachusetts

jadebol_6.JPG

Jóllehet Liu Sheng és Dou Wan koporsói összetörtek, mindkettejüket jól konzervált jáde ruhában találták meg. Eddig ők a legkorábbi és a legkifinomultabb feltárt példányok.

Liu Sheng herceg Jade temetkezési öltönye

jadebol_7.JPG

Liu Sheng jádéból készült öltözéke nem kevesebb, mint 2498 darab jádéból áll, melyeket 1,1 kg aranycérnával varrtak össze.

jadebol_8.jpg

Minden egyes ruházat 12 részből tevődik össze: arc, fej, a ruha mellső és hátsó része, a karok, a kesztyűk, a nadrágszárak és a lábfejek részeiből.

Liu Sheng herceg Jade temetkezési öltönyének fej része

jadebol_9.JPG

Becslések szerint a Liu Shengéhez hasonló öltözet elkészítése 10-12 évet vehetett igénybe. A jáde ruházatokkal együtt Liu Sheng és Dou Wan számára külön aranyozott bronz fejtámaszt készítettek jáde berakásokkal és mindketten jáde holdsarlókat tartottak a kezükben.

Liu Sheng herceg Jade temetkezési öltönyének kéz része

jadebol_10.JPG

Később, 222-ben, a Han-dinasztia betiltotta a jáde halotti öltözékek alkalmazását, így fokozatosan kimentek a divatból.

Arannyal varrt jade temetkezési öltöny részletei

jadebol_11.png

jadebol_12.png

jadebol_13.jpg

Jade temetkezési öltöny a kínai Nemzeti Múzeumban, Pekingben

jadebol_14.png

jadebol_15.png

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5414241895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.