A szörnyek kertje
2018. szeptember 17. írta: captain schuro

A szörnyek kertje

Bomarzo mellett (nagyjából nyolcvan kilométernyire Rómától északi irányban), egy völgyben terül el a Sacro Bosco, vagyis a szent erdő, amelyet a szörnyek parkjának is neveznek. Egymással harcoló óriások, istenek, szirének, szörnyek lenyűgöző látványa fogadja a látogatókat.


szornyek_kertje1.jpg
Orkusz (azaz Hádész), az alvilág istene hatalmasra tátja a száját, hogy besétáljunk a torkába, ahol terített asztallal várja a bemerészkedőket. Az ajka fölött ez a felirat van a kőbe vésve "Ogni pensiero vola", azaz minden gondolat elszáll.


szornyek_kertje2.jpg
Másutt két óriás küzd egymással, egy rejtélyes nőalak hatalmas teknősön trónol, egy görög vázák között álló elefánt tornyot cipel a hátán, egy sárkányra oroszlánok támadnak. Lenyűgöző méretek és jelenetek, de senki nem tudja, mit is jelentenek.

szornyek_kertje3.jpg

szornyek_kertje4.jpg

szornyek_kertje5.jpg


A kert az Orsini-kastély alatt terül el, és feltehetőleg Vicino Orsini, Bomarzo utolsó ura hozta létre a 16. században, méghozzá elhunyt felesége, Giulia Farnese emlékére.

Pier Francesco Orsini (1523. július 4. - 1583. január 28.) herceg.


szornyek_kertje6.jpg
Harminc éven keresztül készültek a szobrok és az épületek, de hogy pontosan mit akart kifejezni vele a kastély ura, azt máig nem sikerült megfejteniük a művészettörténészeknek.

Orsini 1585-ben halt meg, ezután a park kerek háromszáz évre feledésbe merült. 1938-ban állítólag Salvador Dalí volt az első prominens látogatója, akinek 1946-os képén, a Szent Antal megkísértésén felfedezhető némi hasonlóság a bomarzói szörnyekkel.

Salvador Dalí: Szent Antal megkísértése

szornyek_kertje7.jpg

Az ötvenes években a birtokot egy olasz házaspár, Giancarlo és Tina Bettini vásárolta meg. Kiszabadították a szörnyeket és az épületeket az elvadult növényzet alól, de azért megőrizték a hely borzongató hangulatát. Ma már tíz euróért (3100 Ft) bárki elidőzhet a nem mindennapi lények között.

szornyek_kertje8.jpg

szornyek_kertje9.jpg

szornyek_kertje10.jpg

szornyek_kertje11.jpg

szornyek_kertje12.jpg

szornyek_kertje13.jpg

szornyek_kertje14.jpg

szornyek_kertje15.jpg

szornyek_kertje16.jpg

szornyek_kertje17.jpg

szornyek_kertje18.jpg

szornyek_kertje19.jpg

szornyek_kertje20.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4214246075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.