Fuggerei: a világ első szociális lakótelepe
2018. szeptember 17. írta: captain schuro

Fuggerei: a világ első szociális lakótelepe

  Németországban létezik egy kis lakótelep, a Fuggerei, ahol közel 500 éve változatlan a lakbér. A lakótelepet 1521. augusztus 23-án Jakob Fugger, augsburgi bankár hozta létre. 

 fuggerei_1.JPG

A Fuggerei a mai napig - azaz közel 500 éve - az alapítólevélben foglaltak szerint működik. A pénzbeli bérleti díjhoz egy kötelező tevékenység is járul: a bérlőnek naponta egy Miatyánkot, Üdvözlégyet és Hiszekegyet kell elmondani a Fugger család lelki üdvéért. Ugyancsak az alapítás óta változatlan, a falakkal határolt városrész kapuit este 10 órakor bezárják, biztosítva az ott élők nyugalmát, biztonságát.


Jacob Fuggers emlékműve

 fuggerei_2.jpg

Jakob Fugger, a koraújkori Közép-Európa történetének talán máig meghatározó személyisége (gondoljunk csak a magyar "fukar" szóra) banktevékenységből, majd bányakoncessziókból szerezte vagyonát. Szülővárosának, Augsburgnak a művészeti pártfogója lett. Nem csupán jelentős reprezentatív építkezéseket indított (Fugger-palota, temetkezőhely a Szent Anna-templomban), hanem 1521 és 1523 között lakásokat épített a város elszegényedett, viszont még nem teljesen lecsúszott polgárai számára. 

 fuggerei_3.jpg

Bár a Fugger család a történelem során három ágra szakadt, az ingatlanvagyont, az erdőket, valamint az alapítványt a három ág feje közösen felügyeli. A Fuggerei működését az alapításkor létrehozott alapítvány hozamából finanszírozzák. 

 fuggerei_4.jpg

Három feltételnek kell megfelelni, hogy a többéves várólistáról valaki bejuthasson az otthonokba: katolikus hit, szociális rászorultság és hogy a jelentkező legalább két éve augsburgi lakos legyen. Többségben idősek laknak itt, de a rászorúló fiatalok is helyet kapnak.

 fuggerei_5.jpg

Az eredetileg 52 házból álló épületegyüttest nem kímélte a történelem. Az 1600-as években a harmincéves háború, majd éhínség és pestis pusztított a városban, a II. világháborúban pedig a heves harcok tépázták meg a környéket. 1944 februárjában 730 augsburgi lakos vesztette életét a bombázások során. Szerencsére a Fuggerei bérlőit óvóhely védte, amely 2008 óta múzeumként funkcionál. 

 fuggerei_6.jpg

A háború során megrongálódott épületeket nagyrészt a lakók segítségével építették újjá, sőt, idővel némileg ki is bővítették: jelenleg a 67 ház 147 lakásában több mint 150 lakónak biztosítanak otthont.

fuggerei_7.jpg

fuggerei_8.jpg

fuggerei_9.jpg

fuggerei_10.jpg

fuggerei_11.jpg

fuggerei_12.jpg

fuggerei_13.jpg

fuggerei_14.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr7514245863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása