Híres kalóztanyák
2018. szeptember 17. írta: captain schuro

Híres kalóztanyák

 Port Royal (Jamaika)
Port Royal 1692 körül

kaloztanyak1.png

A kikötő a bűn megtestesítője, a modern Szodoma volt a XVII. század második felében. Kalózok, bűnözők, örömlányok éltek itt elképesztő gazdagságban és erkölcsi fertőben. Füstös kocsmák, alkoholmámor, komoly bunyók és rengeteg arany. Port Royal a brit kolónia legfontosabb települése volt Jamaikán egészen a XVII. századig, amikor 1692-ben földrengés, majd szökőár elnyelte a helység kétharmadát. 


Port Royal egy 1774-es térképen

kaloztanyak2.jpg

A kikötő hétezer lelket számlált, ez Boston akkori lakosságához volt mérhető. Az egykori kalóztanya manapság lehangoló halászfalu Kingston repterének tövében. 


A Port Royal erőd

kaloztanyak3.JPG

Ile Sainte Marie (Madagaszkár)


A kalózok temetője az Ile Sainte Marie szigeten

kaloztanyak4.jpg

Az Ile Sainte Marie (Szent-Mária sziget) Madagaszkár keleti partján fekszik. A sziget védett öbleinek sora és bejáratai sok kalózt vonzottak az Ile Sainte Marie-re a XVII. és XVIII. század folyamán. Számos kalózhajó romjai még mindig láthatóak a Baie des Forbans sekély vizeiről. A sziget ma már Madagaszkár vezető turisztikai látványosságai közé tartozik.


Madagaszkár első templomát itt építették a franciák.

kaloztanyak5.jpg

Tortuga (Haiti)

kaloztanyak6.png

1625-ben franciák és angolok telepedtek meg Tortugán, akik a spanyol telepesek elvadult marháinak vadászatából és kalózkodásból éltek. 1629-ben Don Fadrique de Toledo admirális flottája más karibi szigetek után Tortugáról is elűzte a kalózokat és településüket felszámolta. A spanyolok erődöt is építettek, de azt rövidesen elhagyták, helyükre pedig már 1630-ban visszatértek a tengeri rablók, akik kibővítették az erődítményt.


New Providence sziget Nassau (Bahama-szigetek)


A Nassau-i csata

kaloztanyak7.jpg

A XVIII. században a Karib-tenger kalózainak kedvelt búvóhelye volt. Mivel a brit gyarmatbirodalomhoz tartozó Bahama-szigetcsoportnak nem volt kormányzója, a kalózok bevették magukat Nassau kikötőjében. Itt hamar felépült egy viskóváros rengeteg kocsmával és bordéllyal: itt szórták el a pénzüket, javíttatták a hajóikat, adták el az összerabolt árut.1717-ben lényegében véget is ért a nassau-i buli. A brit koronával lepaktált kalóz, Woodes Rogers megjelent hét hadihajóval és közel száz ágyúval a kikötő bejáratánál, mire a rablók nagy része megadta magát, sőt, átállt kalózvadásznak.


Achill-sziget (Ír ország)


Grace O'Malley

kaloztanyak8.jpg

A sziget déli részén található Kildownet Castle, mely a híres kalózkirálynő, Grace O'Malley területének egyik őrtornya volt. Az őrség innen tarthatta szemmel Achill védettebb, kikötésre alkalmas partszakaszát. Az O'Malley klán az egyik legerősebb tengerész és kereskedő dinasztia volt Mayo megye délnyugati részén. Területük védelmére számos várat építettek a környéken. Apja halála után Grace örökölte a vagyont 200 tengerésszel együtt, és igazi bátor kalandorként irányította a flottát, sőt gyakorlott kardforgatóként a harcokban is részt vett. Gyakran került összetűzésbe az angolokkal tengeren és szárazföldön egyaránt. Elsőszámú vadászterülete a Clew-öböl volt. Jól ismerte az öböl több mint 300 szigetét, melyek között egészen alacsonyra csökkenhet a vízszint apálykor, így leginkább kis méretű és merülésű, de gyors hajókat használt a támadásokhoz. A szűk csatornákkal teli, labirintusszerű szigetvilágban, előnyben voltak a nehezen manőverezhető, nagyobb hajókkal szemben.


Grace O'Malley és I. Erzsébet királynő

kaloztanyak9.jpg

Az angolok kétszer el is fogták és Londonba hurcolták a királynő színe elé, de büntetése elmaradt. Erzsébet királynőt ugyanis annyira lenyűgözte a kalózkirálynő bátorsága, korát meghazudtoló műveltsége és tudása, hogy egyszerűen minden vád alól felmentette. 


Barataria-öböl a Mexikói-öbölben


Jean Lafitte

kaloztanyak10.jpg

Jean Lafitte (cca 1776 -1826) kalóz (kalandor) volt. Sorsa őt és testvérét Dániából New Orleansba vezette. Rabszolga kereskedő volt, de ez mellett mindenből pénzt csinált. Történetek keringtek hadititkok eladásától egészen az amerikai elnökkel való kapcsolatokig, de ugyanígy mesélik, hogy ő rejtette el Napóleon eltűnt kincsét is. Szervezett bűnözése révén a Galvestonban létrehozott alvilág ura volt, s Louisiana kormányzója 5000 dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Ugyanakkor a brit háború során 1812-ben felajánlotta katonai szolgálatait Andrew Jacksonnak, és segített Louisiana felmentésében a brit támadás alól. Állítólag, miután 1821-ben az amerikai hadsereg kiűzte Galvestoneból, kalózkodásra adta a fejét és a Yucatán félszigeten a Barataria-öbölben állította fel bázisát. Valószínű itt is halt meg, Isle de Las Mujeresen 1826-ban, hosszas betegeskedés és láz után egy indián sátorban.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr1314245973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása