A Levi Strauss farmernadrág.
2018. szeptember 20. írta: captain schuro

A Levi Strauss farmernadrág.

Levi Strauss német származású amerikai kereskedő, a farmernadrág "feltalálója" 199 éve, 1819. február 26-án Loeb Strauss néven született egy szegény zsidó családba a németországi Buttenheimben.

Levi Strauss

farmernadrag_1.jpg

Löb Strauß Buttenheim-ben született, Hirsch Strauss és Rebecca (Haass) Strauss gyermekeként. 18 éves korában édesanyjával és két nővérével kihajóztak az Egyesült Államokba. 1850-től hívta magát Levi Straussnak. Strauss 1853-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, aztán elköltözött San Franciscóba, itt ruházati üzletet nyitott.

Levi Strauss szülőháza

farmernadrag_2.jpg

A kaliforniai aranyláz hírére ő is a nyugati partra indult szerencsét próbálni, de nem arany után kutatott: a bányászok számára árusított minden elképzelhető ruhafélét a szövettől az alsóneműn át a zsebkendőig. A nyitott szemmel és füllel járó Straussnak hamar feltűnt, hogy ügyfelei gyakran panaszkodnak gyorsan elhasználódó pamutnadrágjaikra. Cége ekkor kezdett maradék vitorlavászonból készült nadrágokat gyártani, amelyeket szinte lehetetlen volt tönkretenni.

A Levi-Strauss gyár 1866

farmernadrag_3.png

Az üzlet virágzott, Strauss San Francisco társadalmának megbecsült tagja lett, de mindig emlékezett arra, honnan jött: munkásai keresztnevén szólíthatták.

Levi Strauss reklám Woodland-ban, Kaliforniában

farmernadrag_4.JPG

1872-ben levelet kaptak egy Jacob Davis nevű ügyfelüktől, aki azt írta: a vászondarabok találkozási pontjain és a zsebek sarkain fémszegecsekkel erősítette meg a varrásokat, így a nadrágok még tartósabbak lettek.

farmernadrag_5.jpg

Az ötletes, ám szegény szabó és a jó üzleti érzékű Strauss partnerségre léptek, és 1873. május 20-án benyújtották közös szabadalmukat: megszületett a farmernadrág.

A kétlovas embléma 1886-ban és most

farmernadrag_6.jpg

farmernadrag_7.jpg

Az első darabok még barnák voltak, a ma természetesnek hitt kék szín csak 1896-ban vette át az uralmat. A legenda szerint Strauss úgy mutatta be a Levi's Jeans márka kimagasló minőségét, hogy két lóval ellenkező irányba húzatta a nadrágokat. A ruhadarabok az állati próbát is kiállták, ezt jelzi 1886 óta a Levi's nadrágok övrészén a kétlovas embléma. A kereslet viharos emelkedése nyomán a kisipari módszerek helyébe a tömegtermelés lépett, az 1880-as években saját gyárat nyitott, ahol főként a legendás 501-es modellt gyártották.

Az 501-es modell

farmernadrag_8.jpg

Sikeres üzletember volt, vagyonát hatmillió dollárra becsülték. A ruhaipar mellett betársult bankokba és biztosítókba, de jótékonykodásáról is híres volt.

farmernadrag_9.jpg

Levi Strauss 1902. szeptember 26-án halt meg 73 évesen. Sosem házasodott meg, így a négy unokaöccsére hagyta a céget (Jacob, Sigmund, Louis és Abraham Stern).

Az aranyásók és állattenyésztők egykori munkaruhája, amely egy időben a cowboyok kultuszával kapcsolódott össze, majd a tiltakozás és a lázadás jelképe lett, mára szinte az egész Földön mindennapi viseletté vált.

Levi Strauss üzlet a Chadstone Shopping Centre-ben, Melbourne, Ausztrália

farmernadrag_10.JPG

Levi Strauss üzlet a Vaughan Mills bevásárlóközpontban, Vaughan, Kanada

farmernadrag_11.JPG

A Levi's Plaza, a Levi Strauss & Co. székhelye, San Francisco, Kalifornia.

farmernadrag_12.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6114251573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása