A világ legelső robotjai
2018. szeptember 22. írta: captain schuro

A világ legelső robotjai

A Jaquet-Droz az egyik legnevesebb svájci óramárka, melynek története a 18. századba nyúlik vissza. A Jaquet-Droz család szinte minden férfitagja órásmesternek állt, a tudás apáról fiúra szállt. 


Pierre Jaquet-Droz (1721. július 28. - 1790. november 28.)

legelso_robotjai1.jpg

Legismertebb közülük az öreg Pierre Jaquet-Droz, akinek a nevéhez fűződnek az automaták. Nem az automata órák, hanem a babák. 1768 és 1774 között fiával együtt három automata bábu modellt tervezett meg, melyek mindegyikéből több ezer készült. Kézzel. 

legelso_robotjai2.jpg

Ők voltak a Zenész, a Grafikus és az Író. A babák, akkor még nem valószínű, hogy ezt a szót használták, de promóciós eszköznek készültek és az órák iránti érdeklődést voltak hivatottak felkelteni európa-szerte. Az automatikusan különböző bonyolult mozdulatsorokat végrehajtó babák voltak egyesek szerint a számítógépek őseinek ősei. Közülük is az Író volt az akkori hitech a felfoghatatlan csoda. 

legelso_robotjai3.jpg

A mechanikus robotbábu képes volt papírra vetni bármilyen 40 írásjel hosszú szöveget. A szöveg különböző kerekekbe volt kódolva betűnként, amit egy időnként tintába mártott libatollal írt a lapra a szerkezet, miután egy picit megrázta, hogy a felesleges tinta lecseppenjen róla. Az írást üvegszemeivel és fejmozgással követte a bábú. 

legelso_robotjai4.jpg

legelso_robotjai5.jpg

A robotbábuk bemutatása.

legelso_robotjai6.jpg

Az elképesztő Író Automatán kívül, egy hasonló elven alapuló zenélő kislányt is létrehozott, őt arra lehetett programozni, hogy egy kis billentyűzeten játsszon, ezen kívül mechanikus madarakat - akik képesek voltak énekelni és a szárnyukat csapkodni - valamint egy másik, rajzoló kisfiút is alkotott.

legelso_robotjai7.jpg

Jaquet-Droz később még épített egy gépet, amely az írás helyett négy rajzot tudott elkészíteni: XV. Lajos portréját, XVI. Lajos és Marie Antoinette egymásra néző profilját, egy kutyát (lábai közt a kutyuskám szóval) és Cupidót, a szerelem istenét, aki épp egy pillangóval húzott harci szekeret hajt.

legelso_robotjai8.jpg

Jaquet-Droz babái még most is, több mint 200 évvel később is működőképesek, a svájci Musée d' Art et d' Histoire Neuchatelben lehet megtekinteni őket.

legelso_robotjai9.jpg

Jaquet-Droz robotbábuinak belseje

legelso_robotjai10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr614256363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása