A Wall Street-i robbantás.
2018. szeptember 29. írta: captain schuro

A Wall Street-i robbantás.

A Wall Street-i robbantás New York pénzügyi negyedében 1920. szeptember 16-án 12 óra 1 perckor végrehajtott terrortámadás volt, amelyben 38 személy életét vesztette és mintegy 300 megsérült - köztük 143 súlyosan.

wall_street-i_1.jpg

A merénylet napján délben egy piros színű lovaskocsi állt meg a Wall Street 23. szám előtt, a J.P. Morgan bank épületével szemközt, az üzleti negyed legforgalmasabb kereszteződésében. A benne rejlő 45 kilogrammnyi dinamit egy időzítő utasítására felrobbanva 230 kilogrammnyi, a tolóablakok nehezékeként használt öntöttvas darabokból álló srapnelt vetett szét. A kocsi és a ló szinte megsemmisült - fejét nem messze, patáit azonban több háztömb távolságban találták meg, de a hajtó még a robbanás előtt elhagyta a járművet.

wall_street-i_2.jpg

A 38 áldozat - főként fiatal futárok, gyorsírók, hivatalnokok és brókerek - többsége a robbanás pillanatában életét vesztette. A sebesültek közül sokan súlyos sérüléseket szenvedtek. Az anyagi kár több mint 2 millió dollár volt (mai értéken körülbelül 23 millió dollár), a J.P. Morgan bank belső tereinek egy része elpusztult.

wall_street-i_3.jpg

A merénylők kilétét nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani. Mind a rendőrség nyomozói, mind későbbi történészek szerint valószínű, hogy Luigi Galleani anarchokummunista követői voltak a felelősök. A csoport 1914 óta követett el robbantásos merényleteket az Egyesült Államokban, az előző évben csomagbombákkal kíséreltek meg két, sérülésekkel és halálos áldozatokkal is járó, de a kitűzött céljuktól jóval elmaradó akciót.

wall_street-i_4.jpg

Elkövetése után hét évig a Wall Street-i robbantás volt a legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadás az Egyesült Államokban.

wall_street-i_5.jpg

1920 Szeptember 18-án New York polgármestere, John Francis Heil meglátogatta a terrortámadás helyszínét.

wall_street-i_6.jpg

wall_street-i_7.jpg

wall_street-i_8.jpg

wall_street-i_9.jpg

wall_street-i_10.jpg

wall_street-i_11.jpg

wall_street-i_12.jpg

Srapnel.

wall_street-i_13.jpg
A lovaskocsi maradványai.

 wall_street-i_14.jpg
Fantomkép a lovaskocsi hajtójáról.

 wall_street-i_15.jpg
A srapnel nyomai a falon 2015-ben.

wall_street-i_16.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2814271393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása