Világhírű márkák, katonai múlttal.
2018. szeptember 29. írta: captain schuro

Világhírű márkák, katonai múlttal.

1. Jeep

 katonai_multtal1.jpg

Az 1940-es években az amerika hadseregnek szüksége volt egy új terepjáró kifejlesztésére, ezért pályázatot írt ki; amin a Bantam terveit fogadták el. 1941-ben kezdődött meg a gyártás a Bantam, a Ford, és a Willys gyáraiban. 1945-től már csak magánszemélyeknek gyárt a Willys terepjárókat, mivel az amerikai hadsereg nem rendel többet belőlük. 1970-ben a Willys beleolvadt az American Motor Corporation-ba.


2. m&m's

 katonai_multtal2.jpg

Forrest Mars a spanyol polgárháborúban figyelte meg, hogy a katonák olyan csokoládé-golyócskákat esznek, amelyeket a meleg időben is megvéd az elolvadástól erősen temperált csokoládéból készült bevonatuk. Mars 1941-ben levédte az ötletet, és New Jersey-ben gyártani kezdte az M&M's cukorkátt. (A második M a cég társtulajdonosának, Bruce Murrienek a nevéből származik.) A pasztillákat eredetileg a II. világháborúban harcoló amerikai katonáknak készítették, és kartoncsövekbe csomagolták. Az M&M's 1948 óta elérhető a "nagyközönség" számára.


3. Ray-Ban Aviator

 katonai_multtal3.jpg

1927-ben az amerikai légierő pilótái arra panaszkodtak, hogy az erős napsugarak miatt végig fejfájással és hányingerrel küszködnek a repülés során. Ekkor az USA légierője megbízta a Bausch & Lomb céget, hogy fejlesszenek ki egy szemüveget, amit a pilóták használhatnak, mikor vakító napsütésben repülnek. A fejlesztés és tesztelés 10 évig tartott. Az első lencsék kizárólag zöld színben voltak elérhetőek, könnyű, de erős keretbe foglalták és a Ray-Ban márkanevet, valamint a Large Metal típusnevet adták neki. 1937. május 7-én dobták piacra 3 dollár 75 centért. Ekkor még nem hívták Aviatornak, ez az elnevezés akkor kezdett közszájon forogni, mikor a II. világháborúban már nemcsak a pilóták kaptak belőle az alapfelszerelés részeként, hanem minden katona.Ők hívták aviátornak (pilótának), mivel addig csak a pilóták kaptak belőle, és rajta ragadt a név.


4. Kotex

 katonai_multtal4.jpg

Az eredetileg az első világháború alatt katonai kórházakban használt gézlapokról egy nővér rájött, hogy egészségügyi célokra is tudnák használni. Az első eldobható nedvszívó betéteket Kotex márkanév alatt Amerikában gyártották és forgalmazták az 1920-as években


5. Victorinox

 katonai_multtal5.jpg

A svájci bicska létrejöttét egy katonai megrendelésnek köszönheti: a néhai Karl Elsener ibachi műhelyében fejlesztette ki azt a zsebkéstípust, amellyel egyaránt lehetett puskát igazítani és kinyitni a hadtápban akkoriban újdonságnak számító konzervet. Az 1897-ben szabadalmaztatott tiszti bicskának már hat funkciója volt, közöttük a dugóhúzás. Ebből a modellből lett a voltaképpeni kultusztárgy. A vállalat 1884-ben alakult meg, és 1891 óta szállított késeket a hadseregnek. A híres Victorinox embléma - a pajzson lévő kereszt - 1909 óta létezik. 


6. Hugo Boss

 katonai_multtal6.jpg

A mára fogalommá lett márka az alapító Hugo Boss nevét viseli, aki 1924-ben a németországi Metzingenben létesített ruházati cikkeket gyártó üzemet. 1931-ben Hugo Boss belépett az NSDAP-be. Hogy nem korábban tette, abban szerepe volt annak is, hogy a gazdasági világválság őt is majdnem padlóra küldte. A párttagsággal kezébe került az új egyenruhák kizárólagos tervezői és gyártói joga. A nácik hatalomra jutása után az ő cége kapta meg a postamesterek és a vasúti dolgozók ruháinak elkészítését is, s végül 1939-ben a legnagyobb állami megrendelést, a Wehrmacht öltözékének kidolgozását és legyártását. (Az egyenruhákat nem személyesen Hugo Boss tervezte, ő csak az üzleti tárgyalásokat és a gyártási szervezést bonyolította. A híressé vált ruhákat egy SS-Oberführer, Karl Diebitsch professzor és Walter Heck grafikus tervezte.) Mára a HUGO BOSS név a magasabb igényeket kielégítő, luxuskategóriájú divatot jelenti szerte a világon.


7. Fanta

 katonai_multtal7.jpg

1938-ban a Coca-Cola német üzletágát vezető amerikai Ray Powers autóbalesetben elhunyt, helyére a német születésű Max Keith került. A német kormány őt nevezte ki a megszállt területeken fekvő Coca-Cola tulajdon felügyeletével. Keith a Coca-Colát Svájcban palackozó cégen keresztül üzenetet küldött az amerikai központba, hogy megkísérli életben tartani a vállalkozás német leányvállalatát. Mivel a kulcsfontosságú összetevőkhöz egy idő után már nem tudott hozzájutni, Keith leállt a Coca-Cola gyártásával, és egy új üdítőt kezdett el gyártani - a Fantát, amely kezdetben a gyömbérre emlékeztetett. (A név onnan származik, hogy Keith a beosztottainak azt az utasítást adta, hogy az új brand elnevezésekor használják a fantáziájukat. A német Fantasie szó hallatán Joe Knipp veterán sales-es egyből bedobta a Fanta nevet.)


8. Volkswagen Bogár

 katonai_multtal8.jpg

A VW Bogár története az 1930-as évekre nyúlik vissza, amikor Németország nemzetiszocialista vezetése széles néprétegek számára elérhető népautó gyártását tűzte ki célul. Az autó fejlesztésében jelentős szerepet játszott Ferdinand Porsche, akit a Bogár megteremtőjeként tartanak számon. A Bogár fejlesztése azonban korábbra nyúlik vissza. Barényi Béla már 1925-ben készített részletes terveket, amit azonban a Porsche család hosszú időn keresztül vitatott, mivel ők Ferdinand Porschét tartották az autó konstruktőrének. Barényi csak az 1953-as bírósági ítélet után tudta szerzőségi jogait és ezzel igényeit érvényesíteni. Vitatott és nem véglegesen tisztázott Ganz József szerepe az "Ős Bogár" fejlesztésében. A Ganz első prototípusát a nürnbergi Ardie gyár építette 1930-ban.


9. Az Adidas és a Puma

 katonai_multtal9.jpg

A társaságot 1924-ben alapította egy testvérpár, Adolf és Rudolf Dassler Gebrüder Dassler Schuhfabrik néven. Azonban a kapcsolat a két testvér között megromlott és megállapodtak abban, hogy 1948-ban szétválnak két önálló cégre, az adidas-ra és a Puma-ra. Mindkét vállalat székhelye jelenleg is Herzogenaurach-ban van, Németországban. A szétválás után Rudolf Dassler eredetileg Ruda néven vétette nyilvántartásba az új társaságot, amit később változtatott Puma-ra. Adolf Dassler innentől nevezte cipőit és termékeit Adidasnak (Adi volt a beceneve, a das pedig a Dasslerből jött).


10. Kangol

 katonai_multtal10.jpg

Az ikonikus, első-világháborús svájcisapkájáról híressé vált Kangol márkát a veterán, Jacques Spreiregen az 1920-as években alapította. A sapkákat nem csupán katonák, de munkások és sportolók is előszeretettel viselték. Az Angliában nyitott első gyár 1938-tól kezdve a brit katonaság hivatalos beszállítója lett, majd a 60as évektől kezdve a Kangol termékek beszivárogtak a divat különböző szegmenseibe is. Kezdetekben, többek között olyan hírességek hordták és népszerűsítették, mint a Beatles vagy Diana hercegnő. A 80as években a hip-hop előadók kapták fel, és többek közt Grandmaster Flash, Run-DMC, és Notorious BIG is előszeretettel hordták ezeket a klasszikus vonalakat teljes mértékben megőrző svájcisapkákat.


11. Lee Cooper

 katonai_multtal11.jpg

Nem sokkal azután, hogy Morris Cooper és Louis Master Litvániából Londonba érkezett, a Middlesex Street-en megalapították az M. Cooper Ltd vállalatot és elkezdtek a munkások számára ruhákat gyártani. Az első világháború alatt átálltak katonai ruhák gyártására, majd rövidesen a farmer feldolgozására helyezték a hangsúlyt. A cég gyorsan a katonaság egyik legnagyobb beszállítójává nőtte ki magát. Morris Cooper halála után fia, Harold vette át az irányítást, aki az addig elért sikerekre építve a hétköznapi ruházat, farmernadrágok és egyéb farmerből készült ruházati darabok gyártásával erősítette meg a vállalat pozícióját az erősödő piaci versenyben. Harold, felesége vezetéknevével egészítette ki a cég nevét, amelyet így a 40-es évek végétől hívnak Lee Cooper-nek.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6714271507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lxxxx 2019.04.26. 12:26:19

"Folksfagen" - jujj!