Kolmanskop szellemváros a Namib-sivatagban.
2018. október 04. írta: captain schuro

Kolmanskop szellemváros a Namib-sivatagban.

Kolmanskop szellemváros Namíbia déli részén a Namib-sivatagban, Lüderitz kikötővárostól néhány kilométerre. Nevét Johnny Coleman fuvarosról kapta, aki egy homokvihar alkalmával elhagyta ökörfogatát a településsel szemközti kis emelkedőn. Az egykoron apró de rendkívül gazdag bányászfalu manapság népszerű turista célpont, ahová a NamDeb (Namíbia-De Beers) vállalkozás szervez túrákat.

kolmanskop_1.jpg

1908-ban egy Zacharias Lewala nevű fekete munkás egy gyémántot talált ezen a területen, amit megmutatott főnökének, a német August Stauchnak. Miután világossá vált, hogy a terület igen gazdag gyémántban, nagyszámú német bányász telepedett itt le, nem sokkal később pedig a német kormány a vidéket "Sperrgebietnek" nyilvánította, és megkezdte a gyémántmező kiaknázását.

kolmanskop_2.jpg

Az első bányászok nagy vagyonra tettek szert, így falujukat egy német kisváros építészeti stílusában építették fel; olyan közösségi épületek is találhatók itt, mint a kórház, bálterem, erőmű, iskola, színház és sportterem, de volt itt kaszinó, jéggyár és a déli félteke első röntgen-állomása, valamint itt épült Afrika első villamosa is. Vasút kötötte össze Lüderitz kikötőjével.

kolmanskop_3.jpg

A városka az első világháború után indult hanyatlásnak, ahogy a gyémánt lassan elfogyott, végül 1954-ben hagyták el teljesen. A sivatag karakterének köszönhetően a turisták ma térdig homokban járnak a házakban és a házak között. Kolmanskop a fényképészek népszerű célpontja, amennyiben egyedülállóan mutatható be, amint a sivatag fokozatosan visszaköveteli ezt a valaha virágzó városkát. Mivel a Namib-sivatag korlátozott területén található, a turistáknak külön engedélyre van szükségük a város meglátogatására.

kolmanskop_7.jpg

kolmanskop_6.jpg

kolmanskop_5.jpg

kolmanskop_4.jpg

kolmanskop_8.jpg

kolmanskop_9.jpg

kolmanskop_10.jpg

kolmanskop_11.jpg

kolmanskop_12.jpg

kolmanskop_13.jpg

kolmanskop_14.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3614282097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása