Tasirodzsima a Macskák szigete
2018. október 11. írta: captain schuro

Tasirodzsima a Macskák szigete

Tasirodzsima egy kis sziget a Japánban található Isinomakiban (Mijagi prefektúra). A Csendes-óceánon fekszik az Osika–félszigettől távol, Adzsisimától nyugatra.

1_macskak_1.JPG
A sziget területe 3,14 négyzetkilométer, partvonala 11,5 kilométer, legmagasabban fekvő pontja 96,2 m, legmagasabb hegye a Sodzsima hegy (Shodzsijama). A sziget lakott, bár a populáció elég kicsi (kb. 100 ember, 1950 körül 1000 ember). „Macskák Szigete” néven lett ismert, mivel a kóbor macska populáció nagy és folyamatosan gyarapszik, mivel a helyiek úgy tartják, hogy a macskák etetésével bőség és jó szerencse szegődik az oldalukra. A szigeten a macskapopuláció nagyobb, mint a lakosoké. (Egy a Szankei News-ban megjelent cikk szerint nem tartanak kutyát és tilos a szigetre kutyát vinni.)

A sziget két falura van osztva, ezek: Ódomari és Nyitoda. Adzsisima, egy szomszédos sziget Osika városához tartozott, míg Tasirodzsima Isinomaki része volt. 2005. április 1-jén Osika egybeolvadt Isinomakival, így most mindkét sziget része Isinomakinak.

Mivel a populáció 83%-a idősekből áll, a sziget falvait úgy nevezték el, hogy „végső falvak” (genkai súraku), ami azt jelenti, hogy a populáció 50%-a vagy több mint 50%-a 65 éves kor feletti, ezzel a sziget túlélése fenyegetve van.

A sziget Képregény Szigetként is elhíresült, mivel Sotaro Isinomori mangához kapcsolódó témájú épületeket építtetett a szigeten, melyek macskára emlékeztettek.

Macska szentély

1_macskak_2.jpg
Van egy kicsi macska szentély a sziget közepén, amit Neko-dzsindzsa néven ismernek, körülbelül a két falu között helyezkedik el. Régen a szigetlakók selyemhernyókat neveltek a selymük miatt, és a macskákat azért tartották, hogy az egérszaporulatot szinten tartsák (mert az egerek a selyemhernyók természetes ellenségei). A rögzített hálós halászat népszerű volt az Edo-korszak után és horgászok jöttek más területekről, hogy egész éjjel a szigeten maradjanak. A macskák a fogadóhoz mentek, ahol a halászok megszálltak és ételért kuncsorogtak. Idővel a halászok kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel a macskákat közelebb tudták csalni, így a macskák cselekvéseit megfigyelve tudtak a víz mozgásából és a vízfelszínen látszó halak árnyékából jósolni. Egy napon, amikor egy halász köveket keresett, hogy rögzítse a hálót, egy kő leesett és megölte az egyik macskát. A halász, sajnálatot érezve a macskák vesztesége miatt, eltemette a macskát és kegyelettel gondozta ezt a területet a szigeten.

Legalább 10 macska-szentély található Mijagi prefektúrában. Ezen kívül 51 kőszobor is található itt, melyek macskaformájúak, mely szokatlanul magas szám a többi prefektúrával összehasonlítva. Főleg mivel ezek a szentélyek és szobrok a déli területekre koncentrálódnak a szigeten, átfedésben azokkal a területekkel ahol a selyemhernyókat is tenyésztették.

 1_macskak_3.jpg

1_macskak_4.jpg

1_macskak_5.jpg

1_macskak_6.jpg

1_macskak_7.jpg

1_macskak_8.jpg

1_macskak_10.jpg

1_macskak_11.jpg

1_macskak_12.jpg

1_macskak_13.jpg

1_macskak_14.jpg

1_macskak_15.jpg

1_macskak_16.jpg

1_macskak_17.jpg

Forrás: http://loveopium.ru/zhivotnye-2/ostrov-koshek.html, wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3514296329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.