A Dzsantar Mantar csillagászati obszervatórium
2018. október 12. írta: captain schuro

A Dzsantar Mantar csillagászati obszervatórium

A Dzsantar Mantar csillagászati obszervatórium Dzsaipurban található (India).

II. Szavái Dzsaj Szingh építtette a 18. század elején, 1727-1734 között. A maharadzsa összesen öt csillagászati obszervatóriumot építtetett Közép-Nyugat Indiában. A dzsantar mantar kifejezés jelentése urdu nyelven = „számításokra alkalmas eszköz”.

 dzsantar_mantar_1.jpg

A tizenhat épület az akkoriban ismert csillagászati műszerek felnagyított másolata, ami számos építészeti és technikai újítást tartalmaz. Az épületek kőből és fémből épültek. A megfigyeléseket szabad szemmel végezték.

Indiában a Dzsantar Mantar a legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt középkori csillagvizsgáló. Egyes műszereit a mai napig használják, például a monszun idejének előrejelzésére.

 dzsantar_mantar_2.jpg

Húsz műszere között találhatók napórák, a bolygók és a csillagok helyzetét mutató műszer, a Nap magasságát mutató eszköz. A műszereket a ptolemaioszi világkép szerint állították be. Az itt végzett csillagászati megfigyelések során szerzett adatok hozzájárultak a korszak lényegében utolsó csillagkatalógusa, egy ún. zidzs összeállításához.

dzsantar_mantar_3.jpg

A legnagyobb műszer, a „szamrat jantra” 27 méter magas, árnyékát pontosan bejelölték, ennek segítségével megállapítható a nap során az idő. A tetején egy kis kupolát alakítottak ki, innen jelentették be a fogyatkozásokat és a monszun érkezését. Az épületeket helyi kőből és márványból építették. Mindegyik műszernek saját csillagászati skálája van, amit rendszerint az épület belső felén elhelyezett márványon jelöltek be.

dzsantar_mantar_4.jpg

dzsantar_mantar_5.jpg

dzsantar_mantar_6.jpg

dzsantar_mantar_7.jpg

dzsantar_mantar_8.jpg

dzsantar_mantar_9.jpg

dzsantar_mantar_10.jpg

dzsantar_mantar_11.jpg

dzsantar_mantar_12.jpg

dzsantar_mantar_13.jpg

dzsantar_mantar_15.jpg

dzsantar_mantar_16.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr1714298219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása