A Pilat-dűne Európa legnagyobb homokdűnéje
2018. október 14. írta: captain schuro

A Pilat-dűne Európa legnagyobb homokdűnéje

A Pilat-dűne Európa legnagyobb homokdűnéje, amely a francia Arhachon-öbölben fekszik.

pilat-dune_1.JPG

A víz, a homok és a növényzet harca mintegy 15 ezer évvel ezelőtt kezdődött és Délnyugat-Franciaországban, Aquitania atlanti-óceáni partvidékén ma is dúl ez a csata. A Gironde-torkolatvidéktől a spanyol határig 250 kilométer hosszan elnyúló, tökéletesen egyenletes, sima, homokos tengerpart terül el. A tengeráramlatok évezredeken keresztül homokot raktak le a part vonala mentén. A szél ezt a homokot dűnékbe hordta, s ezáltal a tenger és a szárazföld között húzódó, figyelemre méltó tájat alakított ki, mögötte kisebb-nagyobb tavak sorával.

pilat-dune_2.JPG

A tengerpart és a folyamatosan vándorló dűnék e lélegzetelállító tájának legkimagaslóbb természeti látványossága minden kétséget kizáróan a Pilat-dűne. Hossza csaknem három kilométer, szélessége pedig 500 méter. Cap Ferret előtt, az Arcahon-medence bejáratánál húzódik, a tengerpart mentén. Mintegy 110 méteres magasságával Európában ez a legnagyobb ilyen dűne, és mint kiemelkedő jelentőségű természeti emléket, védelem alá helyezték.

pilat-dune_3.jpg

A dűne évről évre nagyjából négy métert halad a szárazföld irányába, lassanként beborítva a kiterjedt erdőséggel beültetett mögöttes területek fenyőfáit.

pilat-dune_4.jpg

A mögöttes területek egykor hatalmas, kiterjedt mocsarat képeztek, ami nyaranta kiszáradva sztyepprétszerű tájat alkotott, s így néhány legelésző birkán kívül nemigen élt meg rajta egyéb. Egy 1801-ben kiadott napóleoni utasítás értelmében azonban a területet lecsapolták, és több ezer kilométernyi területet ültettek be fával, mégpedig leginkább egy olyan fenyőfélével, amely tűri a forró, homokos körülményeket. Ezzel az intézkedéssel az volt a cél, hogy megállítsák a dűnék előrehaladását.

pilat-dune_5.jpg

A Pilat-dűnét az Aquitania területén végbemenő dűneképződés egyik legutolsó aktív szakasza hozta létre.

pilat-dune_6.jpg

Voltak olyan időszakok, amelyek során a dűne évi 20 métert vándorolt a szárazföld belseje felé. A Pilat-dűne 1855-ben csupán 35 méter magas volt. Mindössze 150 év leforgása alatt magasságát megháromszorozta. A mai időkben a szél az Arguin homokzátonyból veszi el a jussát, s halmoz fel belőle további rétegeket a Pilat-dűnén. Az apály idején kint maradó sziget hosszúsága négy kilométer, szélessége két kilométer. Természetvédelmi terület, amely elkeskenyedve az Arcachon-öbölbe vezet át.

pilat-dune_7.jpg

A dűne gerincébe több ösvény is vezet. Ezek között vannak jól karbantartott, falépcsőkkel kialakított utak, mások viszont csak küzdelmek árán bejárható, homokos ösvények. Mindenesetre megéri felkapaszkodni, mert a csúcsról csodálatos kilátás nyílik egyik irányba az Atlanti-óceán végtelen látóhatára és az Arquin homokzátony felé, valamint gyönyörű panoráma a szárazföld irányába, a Landes de Gascogne regionális park zöldellő fenyőerdeire.

pilat-dune_8.jpg

pilat-dune_9.jpg

pilat-dune_10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr9814301499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.