Julia Pastrana a szakállas hölgy   
2018. október 21. írta: captain schuro

Julia Pastrana a szakállas hölgy   

Julia Pastrana Mexikóban született 1834-ben súlyos genetikai rendellenességgel: veleszületett terminal hypertrichosisban, úgynevezett vérfarkas-szindrómában szenvedett. Testét és arcát sűrű fekete szőr borította, és ha ez nem lett volna elég, még gingiva hyperplasiában is szenvedett, ettől ínye és szája kórosan megvastagodott.1854-ben anyjától megvásárolta egy mexikói férfi, aki Észak-Amerikában, Kanadában mutogatta pénzért. New Yorkban fedezte fel a nőt Theodore Lent, aki feleségül vette és Medvenőként mutogatta. 

 julia_pastrana_1.jpg

A történészek szerint Julia persze sem medve, sem vérfarkas nem volt, őszintén szerette a férfit, aki számára ő csak egy cirkuszi produkció volt. Lent Európába vitte feleségét és minden nagyobb városban megfordult vele. A viktoriánus prűd Európában borzadva bámulták a nőt, akiről az orvosok azt állították, hogy csakis ember és orangután keveredéséből születhetett. 

 julia_pastrana_2.jpg

Ugyanakkor feljegyezték, hogy Julia tehetségesen énekelt, zenélt, táncolt és könnyen tanult nyelveket. 1859-ben kisfiút szült, aki örökölte betegségét, és 35 órával a szülés után meghalt. Pastrana a szülést követő komplikációkban halt meg 5 nappal később. Mindez éppen Moszkvában történt. Lent, a férj és apa, mumifikáltatta felesége és újszülött fia tetemét, majd - immár üvegdobozba téve - továbbmutogatta őket.

 julia_pastrana_3.jpg

Nagy üzlet lehetett Julia Lentnek, mert később a férfi Mexikóban keresett egy másik beteg nőt, akinek sűrű szakálla volt és Julia húgaként, Zenora Pastranaként mutogatta. Lent végül egy elmegyógyintézetben halt meg 1884-ben Moszkvában, a nő és gyermeke teteme pedig 1921-ben Norvégiában tűnt fel, ahol egészen 1976-ig kiállításon mutogatták. 

 julia_pastrana_4.jpg

Egy tervezett amerikai kiállítás alkalmával figyeltek fel a szerencsétlenekre, s a közvélemény nyomására kivették a két múmiát a kiállításból és egy raktárban helyezték el őket, ahonnan azonban ellopták a tetemeket. A rendőrség egy kukában talált rájuk, addigra Julia karja tönkrement, fia múmiáját pedig egerek rágták szét. 1996-ban a nő múmiáját az oszlói Orvostani Intézet pincéjében helyezték el. 2005-től azonban egyre többen követelték, hogy adják meg a végtisztességet a szerencsétlennek és temessék el. Julia Pastranát most végre szülőhelyéhez közel, Sinaloa de Leyvában katolikus szertartás közepette temették el.


Julia Pastrana maradványai megérkeztek Mexikóba 

julia_pastrana_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3814313551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.