A Porcelán torony   
2018. október 22. írta: captain schuro

A Porcelán torony   

A Ming-sinasztia idején (15. század) épült pagoda, mely a 19. században egy lázadás során elpusztult. Ma egy másolatot láthatunk az épületről az eredeti helyén. 2010 és 2015 között építették újra, melyhez egy magán ember (Wang Jianlin) biztosította a pénzt.

porcelan_torony1.jpg
Porcelán torony, Johan Nieuhof "A kelet-indiai vállalat nagykövetsége" című könyvéből (1665) 

porcelan_torony2.jpg
Az eredeti épület fehér porcelán téglákból épült, melyekről azt mondták, hogy napközben a napfényt visszatükrözte. Éjjel pedig az épületen lógó 140 lámpa világította meg. A porcelántéglákba zöld, sárga, barna és fehér anyagok keveréke volt beégetve, mely állatok, virágok és tájak képét formálta a torony oldalára. Ezenkívül sok buddhista kép is díszítette az épületet.


A Porcelán-torony most

porcelan_torony3.jpg
A dán utazó, Johan Nieuhof (1618-1672) volt az első nyugati ember, aki felfedezte a porcelántornyot. A tornyot sokszor említik a világ hét csodája között. Az eredeti építmény nyolcszögletű alapra épült, mely 30 méter átmérőjű volt. Akkoriban Kína egyik legmagasabb épülete volt, a maga 79 méteres méretével. 9 emelet volt az épületben, melyeket az épület közepére épített lépcsőház kötött össze. Összesen 184 lépcsőt tartalmazott a kanyargó lépcsőház. A torony tetejét egy aranyló ananász jelezte. Állítólag eredetileg több emeletet terveztek az épületbe. 


A torony eredeti ajtaja a Nanjing Múzeumban 

porcelan_torony4.JPG

porcelan_torony5.JPG

porcelan_torony6.jpg

porcelan_torony7.JPG

porcelan_torony8.JPG


1801-ben villámcsapás érte a tornyot, melyben a felső négy emelet leomlott, de ezt nagyon hamar helyre hozták. Az 1850-es években a területen polgárháború tört ki. Amikor a taipingi lázadás eljutott Nanjing-ba a lázadók elfoglalták a várost. A Buddhista képeket leverték és a torony lépcsőházát szétverték, hogy az ellenség ne tudja megfigyelésre használni a tornyot. 1856-ban Taiping elpusztította az épületet vagy azért, hogy az ellenséget megakadályozza abban, hogy megfigyelő állomásként használja az épületet vagy a földtani tulajdonságoktól való babonás félelmei miatt. Az épület romjait széthordták és felhasználták, a helye sokáig üresen állt.

porcelan_torony9.jpg
A mai épület egy igazán modern változata az eredetinek, mely természetesen már acélból készült. Az új tornyot futurisztikus, buddhista témájú múzeum veszi körül. Az új torony valóban a modern technikának megfelelő. A látogatók az okos-telefonnal leolvasható QR-kódok segítségével kaphatnak információkat a látottakról - természetesen kínai nyelven. A termeket tükörrel borított falak veszik körbe, amit a váltakozó színű több ezer lámpás világít meg. Az óriási belső tereket Buddha szobrok díszítik.

porcelan_torony10.jpg

porcelan_torony11.jpg

porcelan_torony12.jpg

porcelan_torony13.jpg

porcelan_torony14.jpg

porcelan_torony15.jpg

porcelan_torony16.jpg

porcelan_torony17.jpg

porcelan_torony18.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr7614316767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása