Csokoládé-dombok
2018. október 23. írta: captain schuro

Csokoládé-dombok

A Fülöp-szigetekhez tartozó Bohol szigetén emelkedő Csokoládé-dombokat első látásra nem a természet alkotásának, hanem emberi kéz formálta műremeknek hinnénk. Sok száz kúpszerű vagy kupola formájú domb sorakozik egymás mögött, olyasformán, mint a mezőn halomba hordott szénakazlak. A dombokat kemény száraz fű borítja, és a száraz évszakban, amely itt februártól májusig tart, a fű teljesen kiszárad, csokoládészínűvé válik, innen ered a dombok neve. Amikor megindul az özönvízszerű trópusi esőzés, a fű újra életre kel, és a domboldalak ismét ragyogó zöldbe öltöznek.

 

Bohol a Fülöp-szigetek középső részén elterülő Visayas-szigetcsoporthoz tartozik. Itt jött létre 1565-ben az első hivatalos szerződés a szigetlakók és a spanyol királyság között. Datu Sikatuna törzsfőnök barátsági szerződést kötött Miguel López de Legazpival, II. Fülöp megbízottjával, akiről a szigeteket elnevezték, miután 1521-ben a spanyol szolgálatban álló Magellán felfedezte őket.

1csokolade-1.JPG

A Fülöp-szigetek mai lakói számára azonban Bohol legfontosabb nevezetességének az itt látható Csokoládé-dombok számítanak. Pontosan 1268 található itt azokból a meredek, szabályos formájú halmokból, amelyeknek magassága 30 és 100 m között váltakozik, s amelyek szorosan egymás mellett sorakoznak a sziget közepén lévő fennsíkon.

1csokolade-2.jpg

Biztosan nem tudjuk, hogyan jöttek létre ezek a rendkívüli mészkődombok. Lehetséges, hogy egyszerűen csak az eső mállasztotta őket ilyenné sok millió év alatt.

 1csokolade-3.JPG

A Bohol sziget lakóinak népi hagyománya többféle mondát is őriz a Csokoládé-dombok születéséről. Az egyik szerint két dühös óriás napokon át sziklákkal dobálta egymást, de nem sok sikerrel. Amikor belefáradtak a küzdelembe, tisztázták nézeteltérésüket, és a legnagyobb barátságban váltak el egymástól. A szikladarabokat azonban ott hagyták, ahová leestek. A másik történet tragikus kimenetelű. Egy Arogo nevű óriás szerelemre robbant egy halandó leány, Aloya iránt, és elhatározta, hogy elrabolja. A lány azonban nem viszonozta az óriás érzelmeit, sorvadni kezdett, és végül meghalt. A Csokoládé-dombok pedig a bánat sújtotta óriás könnycseppjei.

 

1csokolade-4.png

1csokolade-5.png

1csokolade-6.jpg

1csokolade-7.jpg

1csokolade-8.jpg

1csokolade-9.jpg

forrás: http://rubeliba.blogspot.com/2017/05/chocolate-hills-of-bohol-island.html

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5914317625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása