Sint Maarten   
2018. október 24. írta: captain schuro

Sint Maarten   

Sint Maarten a Holland Királyság egyik autonóm állama, a Karib-tengeren lévő a Szent Márton-sziget déli részén fekszik. 


Sint-Maarten térképe

sint_maarten1.jpg
Területe 34 km2, lakosainak száma 2010 januári becslés szerint 37 429 fő, fővárosa Philipsburg. A sziget másik felén a Franciaországhoz tartozó Saint-Martin terül el.


A Philipsburgban a Courthouse, Sint Maarten egyik szimbóluma.

sint_maarten2.jpg
Mind a szigetet, mind annak holland fennhatóság alatt álló részét még a 20. században is gyakran a francia St. Martin névvel jelölték. A holland terület neve hivatalosan 1937. április 1-jén változott (a holland helyesírási normától eltérően, nem kötőjellel írt) Sint Maartenre. A holland területre, a félreértések elkerülése érdekében, idegen nyelveken is rendszerint Sint Maartenként utalnak.


A Holland oldal.

sint_maarten3.jpg

2010. október 10-én vált a Holland Királyság egyik önálló államává. 1983 és 2010 között a Holland Antillák, 1951-1983 között pedig ezen belül, Sabával és Sint Eustatiusszal együtt, az ún. SSS-szigetek része volt.
Egy Corsairfly Airbus A330-200 a Maho Beach felett .

sint_maarten4.jpg
Első európaiként Kolumbusz Kristóf érkezett a szigetre, amelyet Tours-i Szent Mártonról nevezett el. A szent ünnepnapja november 11., ez a nap a Szent Márton-szigeten nemzeti ünnep. A terület indián őslakosai Soualigának (Sószigetnek) nevezték földjüket. A sziget épp a hosszú hajóutakra szánt hús tartósítására használt só miatt volt érdekes több ország, köztük Hollandia és Franciaország számára. Manapság azonban már nem a só, hanem a turizmus a sziget legfontosabb bevételi forrása.


Princess Juliana Airport

sint_maarten5.jpg

sint_maarten6.jpg

sint_maarten7.jpg

A sziget repülőtere, a Princess Juliana International Airport Simpson Bay és Lowlands között fekszik. A repülőtér kifutópályája annyira közel van Maho Beach strandjához, hogy a leszálló gépek veszélyesen alacsonyan - mindössze 35 méter magasan - repülnek el a strandon tartózkodók felett. Bár a gépek keltette zaj és turbulencia nagyon erős, a strand éppen emiatt kedvelt helyszíne a turistáknak.


Sint Maarten bírósága.

sint_maarten8.png

1000 fő/km2-es népsűrűségével Sint Maarten a Holland Királyság legsűrűbben lakott országa. Az eredeti települések így sok helyütt összefüggővé váltak. A népszámlálás során a következő településeket különböztették meg:

Philipsburg - 1338 fő

Lower Prince's Quarter - 8123 fő

Cul de Sac - 7880 fő

Koolbaai / Cole Bay - 6046 fő

Upper Prince's Quarter - 4020 fő

Little Bay (Fort Amsterdam) - 2176 fő

Simpson Bay - 736 fő

Lowlands - 232 fő

Sint Maarten területének részét képezik további, a parttól nem messze található, lakatlan szigetek, sziklaszirtek is: Guana Key, Hen & Chickens, Cow & Calf, Molly Beday és Pelikan Key.


A Little Bay Beach

sint_maarten9.jpg
A hivatalos nyelv a holland. Otthon a lakosság 68%-a angolul, 13%-a spanyolul, 8%-a a helyi kreol nyelven, 4%-a pedig hollandul beszél. Mind holland, mind angol nyelvű általános és középiskolák is vannak a szigeten, így az angol anyanyelvű (nem bevándorolt) lakosok is bírják a holland nyelvet.


Indigo Bay

sint_maarten10.jpg
A Karib-port 

sint_maarten11.jpg
Az ország gazdasága teljes egészében a turizmusra épül. Amellett, hogy nyaralóhely, sok óceánjáró hajó megállóhelye is, így a szigeten tartózkodók száma nagymértékben ingadozik a kikötő hajók számának függvényében.


Sint Maarten

sint_maarten12.jpg

sint_maarten13.jpg

sint_maarten14.jpg

sint_maarten15.jpg

sint_maarten16.jpg

sint_maarten17.jpg

sint_maarten18.jpg

sint_maarten19.jpg

sint_maarten20.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2714320333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása