Montenegró
2018. október 28. írta: captain schuro

Montenegró

Montenegró (montenegróiul Crna Gora) független állam Dél-Európában, a Balkán-félszigeten, a volt Jugoszlávia területén. Fővárosa Podgorica. A Crna Gora elnevezés fekete hegyet jelent, vagyis a fekete hegyek országa.

Hajnalodik a Kotori-öböl partján. Fotó: Alice Svanemontenegro1.jpgMontenegró európai viszonylatban viszonylag ritkán lakott hegyvidéki terület a Dinári-hegységben. Meredeken leereszkedő hegyek kísérik öblökkel tagolt partját az Adria mentén. Legnagyobb öble a Kotori-öböl (régi nevén Cattarói-öböl).

A zöld minden árnyalata a Durmitor Nemzeti Park nyári palettáján. Fotó: thebalkanbackpackermontenegro2.jpgA montenegrói part az Adriai-tenger délkeleti részén helyezkedik el, Horvátország és Albánia között. 260,2 km hosszú, melyből a szárazföldi part hossza 249,1 km, a szigetek partvonalának hossza: 11,1 km. A tenger gyorsan mélyül, az Adria legmélyebb pontja Montenegró partjai előtt található, 1280 m.

Csendes móló Perast városában. Fotó: Jackmalipanmontenegro3.jpgA parttal szinte párhuzamosan a Dinári-hegység magas vonulatai követik egymást észak-déli irányt követve sorrendben: a Njegoš, a Golija, a Durmitor, a Ljubisilja és a Javorje, ettől délre az Orjen, a Lovćen, a Maganik, a Sinjajevina, majd a Komovi-hegység és a Prokletije, valamint a Rumija. Az északi vonulatok egyúttal a Dinári-hegység és egész Montenegró legmagasabb csúcsai. Legmagasabb pontja a Prokletije hegységben, Plav község területén levő 2534 méteres Zla kolata csúcs. Központi masszívuma a Durmitor, legmagasabb pontja a 2523 m magas Bobotov Kuk csúcs.

A Fekete tó földön kívüli tájképe a Komarnica hegyi fennsíkon. Fotó: Yiannis Adamopoulosmontenegro4.jpgSíkvidék igen kevés akad az országban, mindössze a Shkodrai-tótól északra, illetve a Nikšići-mezőségen található nagyobb összefüggő sík terület.

Egy tengerparti város utcáinak labirintusában. Fotó: Diana Vladimirovamontenegro5.jpgA Shkodrai-tó a Balkán-félsziget legnagyobb tava Albánia és Montenegró határvidékén, melyet főként a Morača-folyó, valamint a tófenéken fakadó sok karsztforrás táplál. Montenegró fő folyói a Lim, a Tara és a Piva. Az utóbbin víztározó épült. A Tara és a Piva összefolyásából keletkezik - Montenegró és Bosznia-Hercegovina határán - a Drina. A Zeta, Bojana és a Morača folyók nagy szerepet játszanak a mezőgazdaságban és halászatban.

A Kotori-öböl két apró szigete, melyek egyikén bencés kolostor, a másikon a Gospa od Skrpelja (Szirti Madonna) templom épült. Fotó: Ilham Khodosmontenegro6.jpgEgy falu elveszve a hegyekben az ország északi részén. Fotó: Rasicamontenegro7.jpgEz kikötő Montenegró partján. Fotó: Dmitry Kushchmontenegro8.jpgA Rijeka Crnojevića folyó Montenegró egyik legszebb és legimpozánsabb természeti látványossága. Fotó: Jonathan Andrewmontenegro9.jpgKotor érdekessége, hogy szinte mindenütt megtalálhatók a macskák. A bozótban, az utcán, egyszóval mindenütt. Ha egy macska gazdátlan akkor közös, és minden lakó gondoskodik róla. Fotó: Sarah Vickersmontenegro10.jpgKagyló farm a Kotori-öbölben. Fotó: SvetaKhovrinamontenegro11.jpgAz ország északi részén elhagyatott és vad földeken több tíz kilométert is lehet menni úgy, hogy nem találkozunk senkivel. Fotó: Radisa Zivkovicmontenegro12.jpgEgy napsütéses reggel tükröződik a Fekete-tó vizében. Fotó: Leonid Titmontenegro13.jpgSveti Stefan az Adriai-tenger partján. Fotó: Dvrcanmontenegro14.jpgEgy hegyi folyó azúrkék vize. Fotó: SvetaKhovrinamontenegro15.jpgDurdevica Tara híd, a Tara folyó felett. Azok, akik félnek a magasságtól, jobb, ha nem néznek le - a híd magassága 172 méter. Fotó: Dragan Todorovićmontenegro16.jpgA Trnovačko-tó Montenegró északi részén a bosznia-hercegovinai határnál. A tó leginkább szív formájú partvidékéről ismert.montenegro17.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8814328233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása