A dublini The Old Library    
2018. november 09. írta: captain schuro

A dublini The Old Library    

A dublini The Old Library a Trinity College Library egyik épülete. Itt őrzik a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexek legértékesebb példányait.library_1.jpgMa már több mint 6 millió nyomtatott kötetnyi folyóirattal, kézirattal, térképpel és zenei kötettel rendelkezik, melyek a több mint 400 éves tudományos fejlődést hivatottak tükrözni. A leghíresebb kézirat, a Book of Kells és a Book of Durrow, melyeket még Henry Jones, Meath püspöke és az egyetem egykori alkancellárja adományozott a könyvtárnak az 1660-as években. A többi különleges gyűjtemény közé tartozik az 1661-ben szerzett Ussher Gyűjtemény és az 1802-es Fagel Gyűjteménye 1802.library_2.JPGValószínűleg mindenki látott már képeket a Trinity College könyvtárának leghíresebb, Long Room, azaz "hosszú szoba" nevet viselő terméről. A régi könyvtár 65 méter hosszú fő terme, a Long Room 1712 és 1732 között épült és a könyvtár legrégebbi 200.000 kötetének ad otthont. Miután a Long Room megépült, lapos mennyezettel rendelkezett, s a könyvek számára készült polcrendszerek csak a lenti részen és egy nyitott galérián voltak találhatók. Az 1850-es években a terem bővítése szükségessé vált, s a polcok megteltek, annak a ténynek köszönhetően, hogy a könyvtár megkapta a köteles példányokra vonatkozó jogot. Később a terem tetejét is megemelték, hogy a felső galériának több teret nyerjenek.library_3.jpgA könyvtár számos épületet foglal el, ezek közül négy magán az egyetem campusán található. A könyvtárat 1801-ben ruházták fel a kötelespéldányok kiváltságával és továbbra is kap az Egyesült Királyságban és Írországban megjelent kötetekből. Ez az egyetlen olyan ír könyvtár, mely az Egyesült Királyságban ezzel a joggal rendelkezik.library_4.JPGA könyvtár támogatja az iskola minden tudományágának tanulmányi és kutatási igényét, nemzetközi hírnévvel rendelkező nagy kutatókönyvtárként ismeretes és a külső felhasználók és intézmények széles körének nyújt szolgáltatásokat. A könyvtár kreatív kezdeményezések kifejlesztéséhez is hozzájárul az információszolgáltatások területén és kézirat-kiállításai és más kincsei látogatók százezreit vonzza minden évben.


Látnivalók:- A Kellsi Könyv (Book of Kells) A kódexet i. sz. 800 körül készítették a Szt. Columban ionai kolostorához tartozó szerzetesek.- A 7. századi Book of Durrow (Durrow-i Könyv).- A 807 körül készített Book of Armagh (Armagh-i Könyv).


A könyvtár ma több mint 3 millió kötetet tartalmaz. A nagyteremben őrzik Írország legrégebbi épen maradt hárfáját, a 14-15, században készített Brian Boru-hárfát és az 1916-os forradalom kezdetén felolvasott függetlenségi kiáltvány egy példányát.library_5.jpgA téren, ahova a kiállítás bejárata nyílik az 1967-ben Paul Koralek által épített új Berkeley könyvtár áll, nevét a 17-18. század fordulóján élt George Berkeleyről, az ír filozófia leismertebb képviselőjéről kapta, aki Amerikában a Pennsylvaniai Egyetem létrehozásán is bábáskodott.library_6.jpg

library_7.jpg

library_8.jpg

library_9.jpg

library_10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8414362673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása