Anna Pavlova   
2018. november 09. írta: captain schuro

Anna Pavlova   

Anna Pavlova (1881. január 31. - 1931. január 23.), minden idők egyik legnagyobb balerinája. Származását homály lengi körül, csak annyi bizonyos, hogy mosónő édesanyja egy katonatiszthez ment feleségül, lánya vér szerinti apja azonban valószínűleg egy gazdag zsidó üzletember volt. Anna időnek előtte jött a világra, s csak azért maradt életben, mert nagyanyja hónapokig meleg pólyában tartotta és cumisüvegből etette.

Anna Pavlova, kb. 1905.anna_pavlova1.jpgNyolcévesen látott először balett előadást, s az élménytől lenyűgözve kijelentette: egy nap ő fogja a főszerepet táncolni. A beteges, vérszegény és görbe hátú kislányt azonban először fel sem vették a balettintézetbe, ahol kezdeti technikai hiányosságait magával ragadó előadásmódja feledtette.


A Császári Balettiskola diákjai a Marius Petipa koreográfiával elöadott Tündérmese című műben Szentpétervár, 1891. Anna Pavlova tíz évesen vett részt ebben a balettben. Ez volt az első balett, amelyet táncolt a Mariinsky Színházban, s 1905-ben már prímabalerinaként ünnepelték.anna_pavlova2.JPGPavlova leghíresebb szerepében, Szentpétervár, 1905-ben. Pavlova leghíresebb szerepe A hattyú halála című szóló táncköltemény, amelyet Saint-Saens (Az állatok farsangja - zoológiai fantázia No.13 - A hattyú) zenéjére az ő számára koreografált Mihail Fokin, és ami a védjegyévé vált. Több mint négyezer alkalommal adta elő.anna_pavlova3.jpgA Fáraó lánya c. darabbananna_pavlova4.jpg1907-ben lett Moszkvában a Mihail Fokin táncos-koreográfus vezette kis társulat tagja, amely két évvel később Orosz Balett néven meghódította Párizst. A hattyú halála Fokin koreográfiájával, Pavlova előadásában minden idők legnépszerűbb táncszólója lett. Pavlova 1910-ben tanítványaiból alapított önálló társulatot, s ugyanabban az évben debütált a New York-i Metropolitan Opera színpadán, majd 1911-ben Londont hódította meg. 1913-ban végleg a brit fővárosban telepedett le, kertjében természetesen egy tavacska is volt, amelyben kedvenc szerepére utalva hattyúk úszkáltak.


Anna Pavlova, 1915anna_pavlova5.jpgMagánéletéről keveset tudni. Otthonát francia menedzserével osztotta meg, aki Pavlova hatvanfős társulatának fellépéseit is szervezte. Az soha nem derült ki, hogy Victor D'André a férje volt-e a táncosnőnek vagy örök vőlegénye maradt, mint ahogy azt sem, hogy gyarapította vagy éppenséggel megcsapolta pártfogoltja vagyonát. A balerina 1920-ban azzal került az újságok címlapjára, hogy Párizsban otthont alapított orosz menekültek árvái számára. A bolsevik rendszerrel viszonya fagyos volt, mert Moszkvában "az arisztokraták kedvencének" minősítették.


Marius Petipaanna_pavlova6.jpgPavlova pályafutása során az egész világot elkápráztatta. Táncolt II. Miklós orosz cár, Ferenc József, II. Vilmos német császár, VII. Eduárd brit király előtt, fellépett Dél-Amerikában, a Távol-Keleten, Indiában, Egyiptomban, 1927-ben Budapesten is. Ahogy írták róla, nem is a testével, hanem a lelkével táncolt, költőiség és kecsesség, törékenység és teljes érzelmi átélés jellemezte. Egyetlen koreográfiáját 1918-ban készítette Őszi levelek címen. Pavlova mindvégig megmaradt a klasszikus balett hagyományai mellett, hatása a mai napig érezhető.

Anna Pavlova 1912-benanna_pavlova7.jpgAnna Pavlova szobra a Victoria Palace Theatre tetején, Londonanna_pavlova8.jpg1931 januárjában egy franciaországi turné közben vonata egy baleset miatt órákig rostokolt a vágányokon. A fűtetlen vagonban a balerina megfázott, s mire Hágába ért, tüdőgyulladást kapott. 1931. január 23-án, néhány nappal ötvenedik születésnapja előtt halt meg, klasszikus szerepétől búcsúzva halálos ágyán is hattyújelmezét kérte. 


Hamvait londoni otthona közelében, Golders Green temetőjében helyezték örök nyugalomra.anna_pavlova9.jpgA törékeny, kecses balerina társulata az 1920-években Ausztrália és Új-Zéland területén turnézott, és a tiszteletére rendezett vacsorán feltálalt édesség - amely alapja - a hagyomány szerint - a balerina szoknyáját utánzó hab, a ráhalmozott édes tejszín, a friss gyümölcs pedig ezek koronája. Ez lett a Pavlova-torta. Az édesség ma is az ausztrálok nemzeti desszertje, bár a két ország: Ausztrália és Új Zéland a mai napig is magáénak érzi, a Pavlova-torta nem hiányozhat a nemzeti ünnepek étkezőasztaláról. Mondhatni minden családnak megvan a maga Pavlova-receptje.anna_pavlova10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6814362645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.