Lenyűgöző tájak   
2018. november 11. írta: captain schuro

Lenyűgöző tájak   

Lenyűgöző tájak, csodálatos sziklaalakzatok, nagy sivatagok és fenséges gleccserek.

Az Arches Nemzeti Park Utah állam délkeleti részén, a Colorado mentén fekvő félsivatagban. A 310 km2 területű nemzeti park eróziós tevékenység nyomán kialakult homokkő alakzatairól - természetes kőhídjairól, sziklatornyairól, ablakairól - híres. Nevét a mintegy kétezer természetes kőhídról (angolul arch, többes számban arches) kapta. 


Photo: Norm Erikson / flickr.comlenyugozo_tajak1.jpgFotó: Stephen Oachs / flickr.comlenyugozo_tajak2.jpgA Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezeje. Sós mocsárként illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja. Bolíviában, az ország délnyugati részén, az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik 10 582 km2 (majdnem 18 Balatonnyi) területen, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon.

Fotó: Aur Párizs / flickr.comlenyugozo_tajak3.jpgFotó: Patrick Nouhailler / flickr.comlenyugozo_tajak4.jpgA Dél-morvaországi kerület Közép-Morvaország déli és kisebb részt középső részét öleli fel - kivétel ez alól Jobova Lhota település, amely a történelmi Csehországhoz tartozik, Valticko és az ún. Thayai háromszög, amelyek 1920-ig Alsó-Ausztriához tartoztak. Nyugaton és északnyugaton a Cseh-Morva-dombság részei, mint például a Drahanyi-dombság és a Morva-karszt terülnek el, keletről pedig a Kárpátok nyúlványai hatolnak be. Ezeket egymástól a Délmorva-medence választja el. A terület legmagasabban fekvő hegysége a Fehér-Kárpátok részét képezi.


Fotó: Pawel Uchorczaklenyugozo_tajak5.jpgFotó: Pawel Uchorczaklenyugozo_tajak6.jpgA Peak District Nemzeti Park - Britannia első nemzeti parkja (1951) - Két elkülöníthető része van: délen terülnek el a White Peak mészkődombjai, északon és nyugaton pedig a Dark Peak (sötét csúcsok) homokkő sziklái emelkednek ki a lápvidékből. Az ipari örökség és az érintetlen szépség kényelmesen megfér e tájon, éppúgy, mint a fényűző házak, valamint a titokzatos őskori helyek. 

Fotó: Ken Hircock / flickr.comlenyugozo_tajak7.jpgFotó: Andi Campbell-Jones / flickr.comlenyugozo_tajak8.jpgA Namib-sivatag Dél-Afrika nyugati, Atlanti-óceáni partvidékén elterülő sivatag, amely 1600 km hosszan húzódik észak-déli irányban, kelet-nyugati szélessége 50-160 km. Namíbia teljes nyugati és Angola délnyugati részének tengerpartja mentén húzódik végig. A Namib-sivatag nagy kiterjedésű, rendkívül száraz vidék. A belső, parti rész igazi homoksivatag, ahol a szél gyakran óriási, több száz méter magas homokdűnéket alkot. Az évi átlagos csapadék 50 mm körül mozog, de vannak térségei, ahol a megfigyelések alapján még soha nem esett eső.

Fotó: Kovacs / flickr.comlenyugozo_tajak9.jpgFotó: jordicerda52 / flickr.comlenyugozo_tajak10.jpgA Dolomitok az Alpok egyik hegycsoportja Észak-Olaszországban. A hőmérséklet, a jég és a szél környezetformáló tevékenységének eredményeként alakult ki a hegység mai formája. Az erodálódott mészkőszikláknak a lábait általában hatalmas törmelékkúpok borítják. A különleges szirtalakulatok, fűrészfogak, gigászi pillérek, groteszk alakokat formáló sziklák, mély szakadékok változatos képe mellett a Dolomitok egyik fő varázsa a színek játéka, köszönhetően a kőzetanyag magnézium-tartalmának, amely a különböző fényhatásokra különbözőképpen válaszol, így a hegység hol vöröses-barna, hol fehéres-szürke, hol kékes-lila színben tündököl.

Fotó: Remigiusz Agatowski / flickr.comlenyugozo_tajak11.jpgFotó: Remigiusz Agatowski / flickr.comlenyugozo_tajak12.jpgEzer színben pompáznak a hegyek a Landmannalaugar Nemzeti Parkban, ez a csodás látvány Júniustól szeptember végéig látható. Minden évben turisták ezrei jönnek ide a világ minden tájáról. Az izlandi felföldön a színes riolithegyek lenyűgöző látványt nyújtanak. 

Photo: euskadi 69 / flickr.comlenyugozo_tajak13.jpgFotó: Jn skar / flickr.comlenyugozo_tajak14.jpgA Vatnajökull Nemzeti Park Izlandon magába foglalja a teljes Vatnajökull gleccsert és a környező területeket, köztük a korábbi Skaftafell és Jökulsárgljúfur nemzeti parkokat is. A park elsődleges érdekessége a sokrétű táj, amelyet a folyók, a gleccser, a vulkanikus aktivitás és a geotermális hatások alakítottak ki.

Photo: Larry / flickr.comlenyugozo_tajak15.jpgFotó: Larry / flickr.comlenyugozo_tajak16.jpgSkye a Hebridák szigetcsoport egyik szigete, a Belső-Hebridák legnagyobb, egyúttal legészakibb tagja Skócia északnyugati partjainál. A Brit-szigettől a délkeleti oldalán húzódó, északi szakaszán alig pár kilométer széles tengerszoros, a Sound of Sleat és egy afelett átfutó közúti híd választja el. Az 1656 km2-es sziget középső részét a Cuillin-középhegység uralja, legmagasabb pontja a Sgurr Alasdair (992 méter). Ennek vonulatait követve nyúlik a Hebrida-tengerbe a sziget hat, nyúlványszerű félszigete (Trotternish, Waternish, Duirinish, Minginish, Strathaird, Sleat).

Fotó: Douglas Griffin / flickr.comlenyugozo_tajak17.jpgFotó: Douglas Griffin / flickr.comlenyugozo_tajak18.jpgA Besszádoki Nemzeti Park a Kárpátaljai vajdaságban található az ország délkeleti részén; határos Szlovákiával és Ukrajnával. A park területe jelenleg 292,02 km2, amelynek nagyobbik része a Besszádok magasabb részeit foglalja magában. A nemzeti park mintegy 80%-át erdők borítják. Az erdők legtöbb esetben természetes eredetűek és több helyen érintetlenül maradtak ránk. A park legmagasabb pontja a Tarnica, amely 1346 méterrel magasodik a tengerszint fölé.

Fotó: Agnieszka Ignaszak / flickr.comlenyugozo_tajak19.jpg(Fotó: Mariusz Petelicki / flickr.com)lenyugozo_tajak20.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6914364933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása