Kom el Shoqafa katakombák   
2018. november 17. írta: captain schuro

Kom el Shoqafa katakombák   

Egyiptom nem csak a piramisokról híres, hanem Kom el Shoqafa katakombáiról is. Lehet, hogy a katakombák nem olyan híresek és feltűnőek, mint a piramisok, de ugyanolyan ámulatba ejtőek és talán még érdekesebbek. Nem csoda, hogy a világ 7 középkori csodájának egyike.

 kom_el_shoqafa1.jpg

Ezek a katakombák föld alatti temetkezési helyek, amelyeket sziklákba vájtak. Régen a Római Birodalom keresztényei is igénybe vették ezt a helyet, hogy halottjaikat a földalatti katakombákban elégessék, hogy elkerüljék a meggyalázásukat.

 kom_el_shoqafa2.jpg

A fáraó-kultusz tagjai hittek a holtak újjászületésében, ezért helyezték a holttesteket a barlangokba. Ez a temetőkert időszámításunk szerint az I. században épült Antonius császár korában. Másik neve Mound of Shards, jelentése törött anyagok rakása, pl üveg, kő, stb.

 kom_el_shoqafa3.jpg

Különös módon az egész hely ismeretlen volt egészen 1900. február 28-ig, annak ellenére, hogy több évtizeden keresztül ásatások folytak a területen. Állítólag egy szamár fedezte fel, egészen véletlenül beleesett egy mély verembe és ez vezetett el a hely feltárásához! A történetet azonban több megbízható forrás megcáfolta, egyikük például az alexandriai Monsieur Es Sayed Aly Gibarah.

 kom_el_shoqafa4.jpg

A több mint 300 múmia sírjául szolgáló Kom el-Sugafa katakombái kezdetben egy gazdag családnak épültek, akik az ősi egyiptomi, görög és római vallások egyfajta keverékét vallották. A katakombákban láthat szakállas kígyókat, rajtuk Alsó- és Felső-Egyiptom koronájával, a lebegő Nap korongját a boltív fölött, valamint a szokásos, temetkezéssel kapcsolatos istenségek és görög-római motívumok találkozását. A katakombák az ősi Egyiptom mítoszainak erejét bizonyítják monumentális formában: azt mutatják, az évszázados görög és római uralom alatt is mennyire fennmaradtak ezek a mítoszok. A Kom el-Sugafa szó szerint "halomrongy"-ot jelent. 

kom_el_shoqafa5.jpg

kom_el_shoqafa6.jpg

kom_el_shoqafa7.jpg

kom_el_shoqafa8.jpg

kom_el_shoqafa9.jpg

kom_el_shoqafa10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr814378241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.