A lewisi sakkfigurák.
2018. november 18. írta: captain schuro

A lewisi sakkfigurák.

A lewisi sakkfigurák vagy uigi sakkfigurák (megtalálási helyükről) egyike a néhány teljes középkori sakk-készletnek, amely máig fennmaradt. A 12. században készült készletet 1831-ben találták egy homokparton a külső-hebridáki Lewis-sziget nyugati partján, az Uig-öbölnél. Jelenleg kisebb részüket az edinburghi Royal Museumban, a nagyobb részt a londoni British Museumban állítják ki.

Néhány a lewisi figurákból: fent király, királynő és futó, középen huszár, bástya és gyalog, lent királynő közelről. (Gyanta másolatok.)

sakkfigurak1.jpg

sakkfigurak2.jpg
A figurák valószínűleg Norvégiában készültek a 12. század folyamán, és talán Trondheimban, ahol találtak hasonló figurákat. Ebben az időszakban a Külső-Hebridák és a jelenlegi fontosabb skót szigetcsoportok Norvégia uralma alatt állottak.

Csaknem valamennyi bábu rozmár agyarból készült, néhány bálnafogból. A 92 fennmaradt figura talán négy, vagy öt készletből való. Biztosan nem lehet megállapítani, közülük melyek tartoztak egybe, mivel nem azonos méretekre készültek, így azt sem lehet tudni, valóban össze lehetne-e állítani belőlük egy eredeti készletet. Az azonban biztos, hogy minden egyes fajta sakkfigurából többet is tartalmaz a csoport: 8 királyt, 8 királynőt, 16 futót, 15 huszárt, 12 bástyát és 19 gyalogot.

Valamennyi figura emberalakot mintáz, kivéve a gyalogokat, amelyek sírkövekhez hasonlítanak. A huszárok aránytalanul kicsi lovakon ülnek, lándzsát és pajzsot tartva. Valamennyi figura kifejezetten mogorva arcot vág, kivéve három bástyát, akik inkább dühödtnek néznek ki. Néhány figurán vörös festék nyomait találták, ami arra utal, hogy készítésük idején - legalábbis e készletek készítői - a két harcban álló felet vörössel és fehérrel jelölték, nem fehérrel és feketével, mint általában ma.

Lewis-sakkfigurák egy csoportja a British Museumban

sakkfigurak3.jpg

sakkfigurak4.jpg

sakkfigurak5.jpg


A figurákat 1831-ben fedezték fel egy homokágyban a Lewis-sziget nyugati partján, az Uig-öbölnél. A szigetre érkezésükről több ellenőrizhetetlen hitelű történet terjedt el.

A Museum of Scotland figurái

sakkfigurak6.jpg

sakkfigurak7.jpg

sakkfigurak8.jpg

sakkfigurak9.jpg

sakkfigurak11.jpg

sakkfigurak12.JPG

sakkfigurak13.jpg

sakkfigurak14.JPG

sakkfigurak15.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6114378692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása