Női ökölvívók a XIX és XX században
2018. november 18. írta: captain schuro

Női ökölvívók a XIX és XX században

Elizabeth Wilkinson, az első ismert női bokszoló 1722-ben nyilvánosan, újsághirdetés útján hívta ki ellenfelét, Hannah Heyfiledet. Wilkinson amúgy férfiak ellen is kiállt, szintén bokszoló férjével pedig párban is vállaltak meccseket.

Elizabeth Wilkinson


okolvivok1.png
S habár elismert és népszerű személyiség volt a maga korában, ez önmagában kevésnek bizonyult: a női ökölvívás megítélése továbbra is ellentmondásos maradt Angliában. Ez alatt Amerikában egyre népszerűbbé vált az ökölvívás a nők körében.

okolvivok2.jpg
Az első hivatalos női mérkőzés 1876-ban zajlott le a New York-i Hills Theaterben Nell Saunders és Rose Harland között. Akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a díj egy ezüst vajtartó volt.

okolvivok3.jpg
Az újkori olimpiai játékokon 1904-ben debütált az ökölvívás, kétnemű sportágként.

okolvivok4.jpg
A 20. század első évtizedeiben a tehetősebb amerikai családok szívesen küldték bokszedzésre lányaikat, önvédelmi és egészség-megőrzési céllal. 1930-40-es évekre aztán a sportág imázsa megkopott.

okolvivok5.jpg
Az 1920-ban megalakuló FIBA, az első nemzetközi ökölvívó szövetség nem ismerte el a nők részvételét a sportágban. Kizárólag férfi sportolók felkészítésével és versenyeztetésével foglalkozott az 1925-ben létrejött Magyar Ökölvívó Szövetség is.

okolvivok6.jpg
Ennek ellenére az amatőr női öklözők egyre nagyobb publicitást kaptak, főleg az USA-ban. A minden sztereotípiát felülíró Barbara Buttrick 1954-es mérkőzését a nemzeti televízió is közvetítette, első alkalommal a sportág történetében.

Barbara Buttrick

okolvivok7.png
Azokban a tagállamokban, ahol a nők nem léphettek szorítóba, számos sportoló pert indított az engedély megszerzéséért. Az első peres úton szerzett engedélyt 1975-ben állították ki Nevadában, tulajdonosa Caroline Svendsen volt.

Caroline Svendsen

okolvivok8.png
Per vezetett el ahhoz is, hogy női szakág nyíljon az USA Boksz Szövetségben. A bíróságon győzedelmeskedő Dallas Malloy vívhatta meg az első amatőr mérkőzést 1993-ban.

Dallas Malloy


okolvivok9.jpg
1977-ben feloldották az évszázados tilalmat Angliában. Az AIBA 1994-ben kétneműnek nyilvánította az ökölvívást. Női albizottságot hoztak létre és megalkották a női ökölvívás szabályrendszerét. Nemzeti, majd nemzetközi bajnokságokat rendeztek és az első világversenyre sem kellett sokat várni. Az olimpiai programba való felvétel viszont nem volt zökkenőmentes, végül a 2012-es londoni ötkarikás játékokon - 108 év kihagyás után - a női ökölvívók ismét a ringbe léphettek. A férfi és női ökölvívókra vonatkozó nemzetközi szabályok szinte teljesen azonosak.

okolvivok10.jpg

okolvivok11.jpg

okolvivok12.jpg

okolvivok13.jpg

okolvivok14.jpg

okolvivok15.jpg

okolvivok16.jpg

okolvivok17.png

okolvivok18.jpg

okolvivok19.png

okolvivok20.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3814379804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása