Az Iron Bridge.
2018. november 26. írta: captain schuro

Az Iron Bridge.

Az Iron Bridge, azaz Vashíd Angliában, Shropshire grófságban, Coalbrookdale közelében íveli át a Severn folyót. A teljes egészében vasból készült szerkezet a maga nemében első volt a világon.

iron_bridge1.jpg

Az ötlet Thomas Farnolls Pritchardtól származott, aki építész és hídépítő mérnök volt, s emellett a vas megszállottja. A tervet felkarolta a fiatal vasgyáros, III. Abraham Darby, akinek nagyapja által alapított jó hírű vasgyára Coalbrookdale-ban volt. Az első, sikertelen kísérletek után 1777-ben sikerült kiönteni a híd bordáit és a fedőlapokat. Pritchard rövidesen meghalt, és a híd további építése Darbyra maradt. Az előre gyártott elemeket a helyszínen állították össze, de nem szegecsekkel, hanem ékek és fogazatok segítségével. A hidat 1781. január 1-jén adták át a forgalomnak, s azonnal nagy érdeklődést keltett. Az a tény, hogy épen átvészelte az 1795-ben lezajlott súlyos áradást, az építők és a vasgyár számára hatalmas reklámot hozott. De ezt Abraham Darby már nem érte meg. Igen fiatalon, 1789-ben, 39 éves korában meghalt.

iron_bridge2.JPG

A bordázat egy darabja 5,1 tonna, a híd teljes súlya 384 tonna, fesztávja 30,6 méter. Az idők folyamán a híd végénél egy kis település alakult ki, Ironbridge. Az 1970-es évek elején a hidat felújították, majd 1999 és 2002 között újra. Az Iron Bridge a körülötte fekvő muzeális értékkel bíró iparterülettel ma a Világörökség része. A 15,5 km²-en fekvő területen található a Darby-vasgyármúzeum, a Coalport-porcelánmúzeum, egy csempemúzeum és egy 19. század végi, rekonstruált iparnegyed.

iron_bridge3.JPG

iron_bridge4.JPG

iron_bridge5.jpg

iron_bridge6.jpg

iron_bridge7.JPG

forrás wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5114394948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.