Kilenc különleges vízesés a világ minden tájáról.
2018. december 06. írta: captain schuro

Kilenc különleges vízesés a világ minden tájáról.

1. Bigar vízesés (Bigar Cascade Falls), Carass Severin, Románia. A Bigar-vízesést Krassó-Szörény megyében, az Almás-hegység és az Aninai-hegység határolta medencében, a Ménes-völgyben fedezhetjük fel. A Bigéri Természetvédelmi Területen lévő vízesés nyolc méter magas zuhataggal kápráztatja el a látogatókat. Szinte mesebeli látvány, ahogy a Minis patak vize a zöld mohával borított, kupolaszerű, lépcsőzetes mésztufán át zuhan a mélybe. Ezt a csodálatos zuhatagot egy föld alól előtörő patak táplálja, ahol a víz egy 8 méter magas, harang alakú mészkőtufán csorog le. A Bigar-vízesés különlegessége abban is rejlik, hogy nem egyetlen széles sugárban ömlik le a víz, hanem 45 apró párhuzamos szálra szétválva alkot egy meseszép vízfüggönyt.


vizeses_1.jpg

vizeses_2.jpg


2. Örök tűz vízesés (Eternal Flame Falls), USA. Víz csurog a szikla tetejéről, alatta a mélyben tűz lobog. A ritka természeti jelenség az Egyesült Államok egyik nemzeti parkjában látható, ahol a kőzetek repedésein keresztül szivárgó metángáz táplálja a lángot.

 

vizeses_3.jpg

vizeses_4.jpg

vizeses_5.jpg


3. Asik-Asik vízesés, Fülöp-szigetek. Az Asik-Asik vízesésnek az a különlegessége, hogy nincs felette folyó, ami egy nagy víztest táplálna, a víz a sziklák közül, a repedéseken keresztül tör elő.

 

vizeses_6.jpg

vizeses_7.jpg

vizeses_8.jpg


4.Vízszintes vízesések - Talbot Bay. Vízszintes vízesések, Talbot-öböl, Kimberley régió, Nyugat-Ausztrália. A különös természeti jelenséget az árapály mozgások hozzák létre. Apály idején, a sziklák közti 2 nyíláson hatalmas mennyiségű víz ömlik keresztül, míg áradáskor a vízszint 5 méterrel is megnőhet.


vizeses_9.jpg

vizeses_10.jpg

vizeses_11.jpg


5. Blood Falls, Victoria tartomány, Kelet-Antarktisz. Az antarktiszi Taylor-gleccseren van egy nagyon furcsa vízesés: úgy néz ki, mintha vér folyna a gleccserből. A meghökkentő természeti alkotást több mint egy évszázaddal ezelőtt felfedezték már. Egy tanulmány szerint a "vér" egy hatalmas jég alatti tóból folyik nagyon lassan a felszínre. Echolokációs mérések támasztják alá, hogy a víz a gleccser alatt folyik rácsszerű ereken keresztül. A víz forrása pedig egy jégbe zárt tó, amely a tudósok nagy meglepetésére nincs befagyva.

 

vizeses_12.jpg

vizeses_13.jpg


6. Svartifoss vízesés (Svartifoss waterfall), Izland. Az Izland délkeleti részén lévő Skaftafell Nemzeti Park 1956-ban létesült. Védett nemzeti kincsei közé tartozik a 25 méter magas Svartifoss, vagy “sötét vízesés”, amelyet Svinafellsjökull-gleccser táplál vízzel. A keskeny sávban lezúduló víz hatszögletű bazaltoszlopokon bukik át, melyek orgonasípszerűen kereteznek egy patkó alakú amfiteátrumot.


vizeses_14.jpg

vizeses_15.jpg

vizeses_16.jpg


7. Balaa szurdok vízesés (Baatara Gorge Waterfall), Libanon. Libanon különleges természeti képződménye a Baatara szurdok vízesés. A víz olyan barlangot alakított ki maga alatt, amelyben három egymás fölé elhelyezett híd fut, a víz pedig ezek mögött zuhan a szakadékba. A víz 255 méter magasból zuhan alá egy olyan mészkő barlangba, ahol az idők során, három egymás fölött futó híd alakult ki a víz erejének hatására.

 

vizeses_17.png

vizeses_18.png


8. Hierve el Agua, Mexikó. A Hierve el Agua (nevének jelentése: „forr a víz”) egy látványos természeti képződmény Mexikó Oaxaca államában. A több mint 50 méter magas, mészkőből álló sziklaalakzatok egy megkövült vízesésre emlékeztetnek. A sziklák tetején, az El Anfiteatro nevű helyen, ahonnan jó kilátás nyílik a Tlacolula-völgyre, természetes képződésű kis tócsák találhatók.


vizeses_19.jpg

vizeses_20.jpg

vizeses_21.jpg
9. Waterfall Restaurant, Fülöp-szigetek. A Waterfall Restaurant a szabadban, egy tiszta vízesés mellett található, ahol pár méterre a vízsugaraktól tudnak ebédelni a vendégek, egy nem mindennapi környezetben.

vizeses_22.jpg

vizeses_23.jpg

vizeses_24.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3914446530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása