Vulkánkitörések 2018-ban
2018. december 18. írta: captain schuro

Vulkánkitörések 2018-ban

A vulkanológusok közt elfogadott számok szerint mintegy 1500 olyan vulkán van, ami a holocénben, tehát az elmúlt 10000 esztendőben aktív volt. Az említett 1500-nak több mint a harmada esetében jegyeztek fel kitörést. Ezen történelmileg is aktív vulkánok mintegy 10 %-a, körülbelül 60 olyan, ami napjainkban is több-kisebb rendszerességgel kitör.

2018. január 13-án, délután 4: 21-kor a Mayon vulkán elkezdett kitörni a tűzhányóból többször is 500-600 méter magasra lövellt a láva, és volt, hogy ez akár egy órán át tartott. A kráterből mindeközben 5 kilométer magas hamuoszlop emelkedett az égre. A környéken mintegy hatvanegyezer embert kellett kimenekíteni lakhelyéről. (Fotó: Bullit Marquez)

vulkan1.jpg
Az első regisztrált kitörés 1616-ban volt, a legsúlyosabb pedig 1814-ben: akkor 1200 ember halt meg, és a vulkánból kifolyó láva maga alá temette Cagsawa városát, templomának harangtornya ma is kiemelkedik a földből. Legutóbb 2014-ben tört ki a vulkán, akkor is emberek ezreit kellett elköltöztetni a környékéről.

vulkan2.jpg
A Mayon a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja , amely az elmúlt 500 évben több mint 47 alkalommal tört ki. Az első kitörés, amelyről részletes leírás is létezik, az 1766. július 20-i hatnapos esemény volt. (Fotó: Bullit Marquez)

vulkan3.jpg

2018. február 19-én újra kitört a Sinabung tűzhányó. A Szumátra északi részén fekvő vulkán látványos por- és hamufelhőt lövell ki magából, amely négy kilométer magasra szállt, a kitörést földrengések is kísérték. (Fotó: Tibta Pangin)

vulkan4.jpg
A Sinabungnak érdekes története van, hiszen 2010-ben 400 év után lépett újra működésbe, viszont 2013 óta kisebb-nagyobb időközökkel megismétlődnek a kitörések. (Fotó: MTI/EPA)

vulkan5.jpg
A Kilauea vulkán 2018. május 3-án több lávanyílás nyílt az alsó-Puna területén, lefelé a csúcsról. Az új vulkanikus epizódot erős, 6,9 magnitúdójú földrengés kísérte, ezért közel 2000 lakost evakuáltak a Leilani Estates és a szomszédos Lanipuna Gardens területéről. (USGS fotó)

vulkan6.jpg
2018. május 9-én a kitörés 27 házat pusztított el a Leilani Estates-ben. (Fotó: Terray Sylvester)

vulkan7.jpg
2018. május 17-én reggel 04:17-kor a vulkán robbanásszerűen kitört, és 9200 méter magas hamuoszlop emelkedett a levegőbe. (Fotó: Jae C. Hong)

vulkan8.jpg
A Kīlauea 1983 óta szinte folyamatosan működik, és jelentős károkat okoz, többek közt Kalapana városát is elpusztította 1990-ben. (Fotó: LE Baskow)

vulkan9.jpg
Egyébként latinos vulkán szó elnevezését az antik mitológiában szereplő Vulcanusról, a rómaiak tűzistenéről kapta, aki egyben a kovácsok istene is volt. (Görög megfelelője Héphaisztosz, az istenek kovácsa.)

vulkan10.jpg
A szárazföldön körülbelül 900 aktív vulkán van. A vulkánkitörés időtartama több naptól több millió évig tarthat. (Fotó: Marco Garcia)

vulkan11.jpg
A vulkanológiai és lemeztektonikai kutatások során megállapították, hogy a földi vulkánok elhelyezkedése (néhány kivételével) követi a litoszféralemezek határait. Ezek a vidékek nyitott és mély törésrendszerek, amelyeken keresztül a magma a felszínre juthat. A lemezszegélyek típusától függően a vulkánok divergens vagy konvergens lemezszegélyeken keletkezhetnek. Létezik egy harmadik típusú keletkezési mód is, a forrópont (vulkán) (hot-spot) vulkanizmus, amely csak áttételesen kötődik a lemeztektonikai mozgásokhoz. (Fotó: Mario Tama)

vulkan12.jpg
A hawaii bennszülöttek mondavilágában a tűz istenét, Pelét saját húga – Namaka, a tenger istennője – szigetről szigetre egyre délkeletnek űzi a tűzhányók alatt. Úgy tartják, hogy mai lakhelye a Kilauea lávatava alatt van. Ez az elképzelés pontosan egyezik azzal a ténnyel, hogy a Csendes-óceáni litoszféralemez északnyugatnak mozog a szigeteket kialakító elsődleges köpenyoszlop fölött, tehát délkelet felé haladva egyre fiatalabb és fiatalabb vulkánokat találunk.

vulkan13.jpg
A Fuego tűzhányó Guatemala legaktívabb vulkánja, 2018. június 3. (fotó: Orlando Estrada)

vulkan14.jpg

A 2018. június 3-i nagy erejű kitörés következtében legalább 99 ember életét vesztette. (Fotó: Carlos Jasso)

vulkan15.jpg
A 3763 méter magas rétegvulkán Guatemala déli részén, a Chiapasi-Sierra Madre hegységben található, a szunnyadó Acatenango vulkántól 3 km-re délre, Guatemalavárostól 40 km-re délnyugatra. Közigazgatásilag Escuintla, Chimaltenango és Sacatepéquez megye hármashatárán emelkedik. (Fotó: Johan Ordonez)

vulkan16.jpg
A 16. századi spanyol hódítás óta rendszeresek a feljegyzések a Fuego működéséről. Mivel azonban hosszú időszakokon keresztül folyamatosan aktív, ezért sokszor nehéz elkülöníteni az egyes aktív periódusokat egymástól. Hatókörében a 21. század elején mintegy 100 000 ember él, rájuk folyamatos veszélyt jelent. (Fotó: Rodrigo Abd)

vulkan17.jpg
Negyvenkilenc alkalommal tört ki pénteken Indonéziában az Anak Krakataunak – Krakatau gyermekének – is nevezett tűzhányó. A Szunda-szorosban, Jáva és Szumátra között egy parányi szigeten magasodó 300 méter magas Anak Krakatau hamut, homokot és vörösen izzó köveket lövell ki magából

vulkan18.jpg

Emlékezetes, hogy a Krakatau kúpja 1883-ban minden idők egyik legpusztítóbb vulkánkitörése következtében szétrobbant, ketté vált és a sziget északi része gyakorlatilag eltűnt. A robbanást visszaemlékezések szerint még 3000 kilométerrel távolabb, az ausztráliai Perthben is hallani lehetett.Akkor a vulkánkitörés által keltett, a szomszédos szigetek partvidékén végigsöprő szökőárban több mint 36 ezren haltak meg. A vulkán romjaiból emelkedett ki később az Anak Krakatau. (Fotó: AFP)

vulkan19.jpg
2018. augusztus 25-én éjjel újra kitört Európa legnagyobb aktív vulkánja, az szicíliai Etna. Az éjjel 17 hónap után újra füstöt, hamut és lávát kezdett el kibocsátani magából. A lávát több mint 150 méteres magasságba lövellte ki. (Fotó: Salvatore Allegra)

vulkan20.jpg
2018. szeptember 2-án kitört a Villarrica vulkán, amely az egyik legaktívabb tűzhányó Chilében. (Fotó: Ivan Alvarado)

vulkan21.jpg
A Santiagótól 750 kilométerre lévő vulkán utolsó nagy kitörése 2015 márciusában volt. A Villarrica egyike azon kevés vulkánnak, amelynek kráterében lávató van. (Fotó: Johan Ordonez)

vulkan22.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr1514497242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása