Érdekes tények. 1.
2019. március 16. írta: captain schuro

Érdekes tények. 1.

Skócia nemzeti állata az egyszarvú (Unicornis), és a 12. század óta használják heraldikai jelképként

a1_7.jpg
1951-ben Sir Hugh Beaver, a Guinness Sörfőzde akkori igazgatója fejéből pattant ki az ötlet, amikor éppen kedvenc sportjának, a vadászatnak hódolt társaival, akik azon kezdtek el vitatkozni, hogy a nyírfajd vagy az aranylile a leggyorsabban repülő madár. 1955 augusztusában az ötletből valóság lett, s kiadták az első Guinness Rekordok Könyvét, amely karácsonyra a bestseller listák élére került.

a2_5.jpg
A grönlandi cápa akár 400 évig is élhet, ezzel ez a cápa a világ leghosszabb ideig élő gerinces állata.

a3_3.jpg
A sáskaarák legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy kalapácsszerű karmával egy 0,22 kaliberű kilőtt töltény gyorsaságával zúzza össze a prédáját. A mérések szerint 23 méter/másodperc sebességgel forgatja karmát, és 91 kilogramm ütéserejű csapásokat mér áldozatára.

a4_3.jpg
A jávorszarvasok már néhány napos korukban megtanulnak úszni. Megfigyelték, hogy kilométereken át képesek úszni, és közel hat méter mélyre is lemerülnek, amikor vízinövényeket esznek.

a5_3.jpg
A Brit Fegyveres Erők 1. zászlóaljának (a walesi herceg saját alakulata) egy vadászgörény a kabalaállata.

a6_3.jpg
A méz korlátlan ideig eláll. A legrégebbi üveg méz állítólag 5500 éves!

a7_3.jpg
Beférne a Naprendszer a Föld és a Hold közé. Bolygónk és égi kísérőjét átlagosan 384 440 kilométer választja el egymástól – ezt a távolságot még úgy is nehéz elképzelni, hogy ha tudjuk, hogy az Egyenlítő bő 40 ezer kilométeres, a Föld átmérője pedig 12 742 kilométer. Egyszerűen nem gondolkodunk ilyen méretekben, úgyhogy a könnyebb vizualizáció kedvéért a betettük a Föld és a Hold közé a Naprendszer másik hét bolygóját.

a8_3.jpg
Az Ikea katalógusa olyan népszerű, mint a Biblia és a Korán. Az IKEA katalógus a világ legnagyobb, 190 millió példányszámban nyomtatott lakberendezési magazinja. 1951-ben Ingvar Kamprad az IKEA alapítója felismerte, hogy egy katalógus segítségével több bútort tud eladni. Gyakorlatilag ekkor jelent meg az IKEA katalógus, amit ma is ismerünk.

a9_3.jpg
A világ legnagyobb gumiabroncsgyártója a Lego. A vállalat több mint 50% -kal több gumiabroncsot gyárt, mint más gumiabroncsgyártók, mint például a Bridgestone vagy a Goodyear.

a10_3.jpg
A gepárdok (a pumákhoz, hópárducokhoz és ködfoltos párducokhoz hasonlóan) tudnak dorombolni, ahogy beszívják a levegőt, de nem tudnak bőgni.

a11_3.jpg
Több fa található a Földön (3,04 billió), mint ahány csillag van a Tejútrendszerben (nagyjából 400 milliárd).

a12_3.jpg
A pakisztáni útlevélen fel van tüntetve, hogy a világ összes országában érvényes, kivéve Izraelbe.

a13.JPG
A csecsemők térdkalács nélkül születnek, és csak 2-6 éves korukban kezd kilátszódni.

a14_2.jpg
A Nintendót Jamaucsi Fuszadzsiró egy kicsi japán vállalkozásként indította el az 1889-es év vége fele Nintendo Koppai-ként. A Kiotóban székelő vállalat gyártott és értékesített egy hanafudának hívott kártyajátékot. A kézzel gyártott kártyák hamarosan nagy népszerűségre tettek szert és Jamaucsinak fel kellett venni több segédet, hogy lépést tudjanak tartani a növekvő igényekkel.

a15_2.jpg
A felhő elsőre még a levegőnél is könnyebbnek tűnhet, egy átlagos példány viszont úgy 500 ezer kilogrammot nyom. Ez kétszerese a Szabadság-szobor súlyának.

a16_2.jpg
J.C. Maxwell, a színes fényképezés atyja és az elektromágnesesség elméletének kidolgozója nagyon sok macska életének vetett véget azzal, hogy kidobta őket az ablakon, hogy megtalálja a pontos magasságot, ahonnan egy macska már nem a talpára esik.

a17_2.jpg
Lehet, hogy nem úgy tűnik, de a pingvinek vannak térdei. A pingvin térdeinek szerkezeti felépítése ugyanazon a csontstruktúrán alapul, amely az emberi láb formáját adja. A pingvin lábának rövid a combja, a térde, a tibia és a fibula. Az ok, amiért a lábuk rövidnek és stabilnak tűnik, az, hogy a felső lábuk nagy részét sötét tollak homályosítják.

a18_2.jpg
Valójában a kesudió nem dió. A húsos "gyümölcs" a virágkocsány megvastagodásából származik - ezt hívják kesualmának, és sok féleképpen fogyasztják. A vékony pergamenszerű héj alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található. A valódi termés, a kesudió, a megvastagodott kocsány alján található. A vese alakú, hosszúkás mag belseje finom, nagy tápértékü csemege.

a19_2.jpg
A világon eddig összesen 108 milliárd ember élt. Ma 7,46 milliárd ember él a Földön. Vagyis az összes valaha élt ember 6,9 százaléka van életben ebben a pillanatban.

a20_1.jpg
A New York-i Grand Central vasútállomás radioaktívabb, mint egy atomerőmű, mégpedig a gránit miatt. Noha az egészségre teljesen ártalmatlan, az állomás sugárzásának mértéke mégis több az atomerőművekben engedélyezettnél.

a21_2.jpg
Az orrszarvúszarv jelenleg többet ér, mint az arany. 1993-ban nagyjából 4700 dollárt adtak egy kilogramm szarvért, 2012-re ez az ár 65 000 dollárra emelkedett. Ez a drágulás főként a hagyományos kínai orvoslás iránt fogékony gazdag ázsiai vásárlók növekvő igényeivel magyarázható.

a22_1.jpg
A földimogyoró vagy amerikaimogyoró a neve ellenére nem a mogyoró nemzetség faja, s a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak.

a23_2.jpg
Egy átlagos férfi 525 milliárd spermiumot állít elő élete során. Ez ötször több a Földön valaha élt emberek számánál.

a24_2.jpg
A sima forró kávé hamarabb hűl ki, mint az, amelyikbe hideg tejszínt öntenek.

a25_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3914692712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása