Érdekes tények. 3.
2019. május 03. írta: captain schuro

Érdekes tények. 3.

Egyes teknősök a végbelükön keresztül is tudnak lélegezni. Fotó: Picryl


Egyes teknősök a hüllők között egyedülálló módon, a víz alatt is tudnak lélegezni. Méghozzá végbelükön keresztül, pontosabban „két nagy, vékonyfalú, vérerekkel gazdagon behálózott úgynevezett farkalatti hólyagjukon”, át „melyek kétoldalt a végbél és kloaka között a bélbe nyílnak. Azáltal, hogy ezek a hólyagok, amelyek némely teknősben egészen a tüdőkig felnyúlnak és a kloakanyíláson át állandóan oxigénben gazdag víz tölti meg őket, lehetségessé válik a béllélekzésnek egy sajátságos alakja”

Ötven éve még békával végezték a terhességi tesztet. Fotó: Pixabay


A 30-as években a brit Lancelot Hogben biológus kutatásai alapján rájött arra, hogy a dél-afrikai karmosbékák nagyon érzékenyen reagálnak a hormonokra. Ha egy terhes nő vizeletét egy nőstény dél-afrikai karmosbéka hátába injekciózták, az 12-24 órán belül elkezdett petéket rakni.

Kína betiltotta az időutazást. Fotó: Pixabay


Kínában az időutazásról szóló híreket, filmeket, könyveket cenzúrázzák. Ennek oka az, hogy a kormány úgy véli, ezek megmásítják a történelmet és hamis képzeteket keltenek.

A világ legrövidebb háborúja körülbelül 40 percig tartott. Fotó: Wikimedia Commons


A Brit Birodalom és Zanzibár között 1896-ban vívott háború körülbelül 40 percig tartott. Ez a világ legrövidebb ismert háborúja. Augusztus 27-én a néhai Hamad bin Thuwaini szultán unokaöccse, Khalid bin Bargash megdöntötte az addigi hatalmat, kihasználva a nagybátyja halála okozta űrt. A britek támogatta jelölt, Hamud bin Muhammed e lépésre ultimátumot adott ellenfelének. Ám Khalid nem volt hajlandó lemondani a frissen szerzett hatalomról és felfegyverezte őrségét, megerősítette a szultáni palotát. A brit királyi flotta öt hadihajóval érkezett meg a palota előtti kikötőbe. Az angol tengerészgyalogosok partraszállásával együtt megkezdődött a hadihajók ágyútüze, amely szinte a földdel tette egyenlővé Zanzibár állam központját. Negyvenöt perccel később a sarokba szorított Khalid elmenekült, a háború ezzel véget ért. Később elfogták és száműzték, de előtte a britek kötelezték a hajóágyúk elhasznált lőszereinek árának visszafizetésére.

A dohányfüst beöntést egykor életmentő kezelésnek tartották. Fotó: Wikimedia Commons


A dohányt, miután a 16. században megérkezett Európába, rögtön csodaszerré nyilvánították. A dohányfüstről számtalan jótékony hatást feltételeztek, többek között, hogy javítja a légzést és élénkíti a szívverést, serkent, emésztési problémák, aluszékonyság, élősködők, sérv, fejfájás, hogy csak néhányat említsünk, ahol dohányfüst-beöntést alkalmaztak. 1745-ben Dr. Richard Mead, majd 1774-ben Dr. William Hawes továbbgondolva írt publikációt arról, hogy a módszert sikeresen lehet alkalmazni tetszhalottak és vízbe fúltak megmentésére. Szerencsére a bizarr kezelés nem élt meg évszázadokat, 1811-ben Benjamin Brodie orvos állatokon végzett kísérletekkel bebizonyította, hogy a dohányfüst mérgező nikotint tartalmaz.

Gyémánt esőcseppek a Jupiteren és a Szaturnuszon. Fotó: Wikimedia Commons


Kevin Baines, az amerikai űrhivatal (NASA) kutatója és kollégái a két bolygó belsejének legfrissebb hőmérsékleti és nyomás-előrejelzéseit elemezték, majd megvizsgálták, hogyan viselkedik a szén különböző körülmények között. Arra következtettek, hogy a két égitest hatalmas területeire záporozhatnak a gyémántkristályok.

A császár, aki konzullá akarta kinevezni lovát. Fotó: imagenesmy.com


Caligula, a dühöngő, őrült császár emberek iránti megvetése odáig fajult, hogy lovát, az egyébként is különös módon elkényeztetett lovát Incitatust a legmagasabb szenátusi rangra, konzullá nevezze ki, azonban korai halála valószínűleg megakadályozta ebben. Nemegész négy évvel trónra lépése után, 41. január 24-én a senatus mértékadó tagjai és a császári udvartartás vezetőjének parancsára saját testőrei gyilkolták meg.

Egy nő képes kiszagolni a Parkinson-kórt. Fotó: The Science of Parkinson's


A Közép-Skóciai Perthben él egy különleges képességekkel megáldott hölgy Joy Milne, aki képes kiszimatolni a rendkívül nehezen diagnosztizálható és gyógyíthatatlan Parkinson-kórt. Joy Milne egyszer csak valami furcsa változást vett észre a férjén: megváltozott a szaga. Valamiféle sajátos finom, pézsmaillatot árasztott. Hat évvel később Parkinson-kórt diagnosztizáltak férjénél.

A Jurassic Park Raptorjainak hangját párzó teknősök adták. Fotó: Wikimedia Commons


Gary Rydstrom, az eredeti 1993-as film hangmérnöke elmondta, hogy ez kissé kínos, de amikor a raptorok egymás felé ugatnak, hogy kommunikáljanak, ez egy párzó teknős hangja. Gary Rydstrom szerint ez a munka szórakoztató volt mégis egyben nagyon nehéz feladat, mert tucatnyi különálló dinoszaurusz hangot kellett létrehoznia, lényegében a semmiből, mivel senki sem tudja, hogy ezeknek rég kihalt állatoknak milyen lehetett a hangja. Rydstrom szerint a párzó teknősök hangjai tökéletes anyag egy hangmérnök számára, mert órákon át párosodnak és egész idő alatt folyamatosan ezeket a különös hangokat hallatják.

Egy átlagos ember élete során két úszómedencényi nyálat termel. Fotó: Wikipedia


Egy átlagos ember naponta körülbelül 2 liter egész élete alatt körülbelül 23 ezer liter nyálat termel - ami elég két úszómedence feltöltésére.

A polipnak három szíve van : Fotó: Wikimedia Commons


A polipoknak, és a többi fejlábúnak három szíve van, amelyből kettő tulajdonképpen segítő funkciót tölt be. Ezek a kopoltyúszívek, amelyek nevükből eredően a kopoltyúk tövében helyezkednek el. Az oxigénben szegény vért átpumpálják a kopoltyúkon, majd a gázcserét követően az immár oxigénben gazdag testnedvet eljuttatják a harmadik, központi szívhez. Utóbbi szerv végül az oxigéndús vért eljuttatja a test szöveteihez.

Kleopátra nem egyiptomi származású volt. Fotó: wikipédia

aaa_3.jpg
Kleopátra egyenes leszármazottja volt Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosz Szótérnek, aki macedóniai Arszinoé és Lacus fia volt. A görög nyelv és görög kultúra mellett Kleopátra hírneves volt arról, hogy a háromszáz éve uralkodó Ptolemaiosz dinasztiából elsőként megtanulta az egyiptomi nyelvet.

A teheneknek is van legjobb barátjuk. Fotó: Wikimedia Commons


Erre Krista McLennan jött rá, amikor doktori disszertációján dolgozott a Northampton Egyetemen. Krista szerint a tehenek társas lények, a magány rossz hatással van rájuk. Gyakran választanak maguknak legjobb barátot, ha egymás közelében vannak, csökken a stressz-szintjük és szervezetük több tejet termel.

A tehenek intelligensebbek, mint ránézésre gondolnánk. Fotó: Pexels


Alexandra Green, a Sidney-i Egyetem hallgatója kidolgozott egy tesztet, amellyel bizonyította a tehenek kifinomult kognitív képességeit. Green azt tapasztalta, hogy a tehenek képesek egy hangot követni egy labirintusban azért, hogy ennivalóhoz jussanak. Ez magasabb rendű kivitelezési és döntéshozó képességre utal.

Az újszülöttek nem tudnak könnyezni. Fotó: Pexels


Teljesen változó, hogy egy újszülött mennyi időt tölt sírással az első hónapokban. A spektrum nagyon széles, napi 48 perctől a 243-ig minden előfordul, de a napi átlag két óra. Ám a nagy bömbölés nem jár könnytócsákkal az első két hónapban, csak utána érik meg erre a csecsemő idegrendszere.

A méhek nagyon jól szervezett méhcsaládokban élnek. Fotó: Pixabay


Sokan nem tudják, hogy egy méhcsalád egy anyából, 24 ezer heréből, és 50-60 ezer dolgozó méhből áll. Mindenkinek megvan a maga feladata, az anyának, hogy gondoskodjon az ivadékokról petézés formájában, ami produktív időszakban akár 2000 pete is lehet. A heréknek mindössze az a feladatuk, hogy megtermékenyítsék a kikelt új anyát. A munkások teendője generációként oszlik meg.

Az emberi agy az egyetlen agy, a természetben amely idővel összezsugorodik. Fotó: Wikimedia Commons


Drámai változásokon megy keresztül az emberi agy az öregedés során, egyes területek eredeti térfogatuk egynegyedét elveszíthetik. A kutatók szerint ezzel fizetünk a hatalmas agyunkért és a rendkívül hosszú életünkért.

Az általunk vásárolt banánok gyakorlatilag egy közös ős klónjai. Fotó: Pixabay


A banán vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, az élvezeti értéke így alacsony, az általunk ismert, termesztett változat magtalan, sarjaztatással, vegetatív módon szaporítják. A termesztet, nálunk népszerű Cavendish-banánok gyakorlatilag egy közös ős klónjai, az így kialakult monokultúrák betegségekkel szembeni ellenálló képessége gyenge.

A 19. század legjobban fizetett fellépője egy szellentésre szakosodott srác volt. Fotó: Archers of Okcular


Le Pétomane (polgári neve: Joseph Pujol) francia hivatásos „hangfenomén”, híres volt abdominális izmainak különleges ügyességgel való szabályozásáról. Ez a képessége megengedte neki, hogy akkor eresszen gázt amikor akart. Színpadi neve két francia szó összeragasztásából ered: péter (szellenteni) és mane (mániákus).

87 nap eltéréssel születtek az ikrek. Fotó: goodhouse.ru


Egy ikrekkel várandós brit kismamánál, Maria Jones-Eliottnál négy hónappal a kiírt időpont előtt indult be a szülés. Kétnapos vajúdás után az egyik babája, Amy világra is jött, majd a szülés leállt. Bár az orvosok megpróbálták újból megindítani, semmi sem történt, így végül arra jutottak, hogy legjobb, ha a természetre bízzák a dolgot, így a másik kislány, Katie, az anyaméhben maradt. Az orvosok azt mondták, hogy az anyukának nincs más dolga, mint várni. Végül aztán 87 nappal az első kislány születése után, mindössze egy óra vajódást követően Katie is meglátta a napvilágot. “Amikor Katie-t a kezembe adták, mosolygott, a nővér pedig azt mondta: jól van. Mindketten sírtunk.” Két órával később az ikrek végre újra együtt lehettek: Katie kiságyát Amy inkubátora mellé tolták.

Sztálinék már a „Photoshop” megjelenése előtt tökélyre fejlesztették a képretusálás tudományát. Fotó: History.com


Sztálin közismert képe, amelyről a kegyetlen, de aztán kegyvesztett Jezsov belügyi népbiztost távolították el.

A magas sarkú cipők eredetileg a férfiak számára készültek: Fotó: GoodFreePhotos


Az első magas sarkú cipőket a perzsa lovas harcosoknak készítették a kilencedik század környékén, és azért volt praktikus viselet a lovasoknak, mert harc közben nem csúszott ki a lábuk a kengyelből. Európában akkor terjedt el ez a cipőfajta, amikor 1599-ben egy perzsa küldöttség járt itt. Igazán divatossá XIV. Lajos francia király tette a magassarkút. A Napkirály alacsony volt, csak 162 centiméter, és ezt nehezen viselte. Emiatt tíz centiméteres sarkú cipőket kezdett hordani, amelyekre valamilyen csatajelenetet festettek. A nők is ekkortájt kezdtek el magassarkút hordani.

Aki jegesmedve mája halált okothat. Fotó: Wikimedia Commons


A máj amellett, hogy finom, sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek A-vitamin-forrás. Az A-vitamin zsírban oldódik, és többek között nélkülözhetetlen a látás épségének fenntartásához. A legtöbb A-vitamint meglepő módon a jegesmedve mája tartalmazza, mégsem érdemes fogyasztani belőle, ha egészségesek szeretnénk maradni. Egy felnőtt szervezete maximum napi 10 000 NE-nyi (Nemzetközi Egységnyi), vagyis 3000 mikrogrammnyi A-vitamint tolerál, e felett mérgezéses tünetek lépnek fel. A jegesmedve mája grammonként 24 000–35 000 NE-nyi (7200–10500 mikrogramm) retinolt (az A-vitamin egyik formája) tartalmaz, ami főként az elfogyasztott fókákból származik (ők pedig a tengeri algából szerzik be az extrém mennyiségű vitamint). Súlyos A-vitamin-túladagolás esetén többek között sárgás bőrszín, hajhullás, bőrgyulladás léphet fel.

Egy stewardess tízezer méterről zuhant le, túlélte. Fotó: : Wikimedia Commons


A jugoszláv légitársaság (JAT) 367-es, Stockholm és Belgrád között közlekedő járatának McDonnell Douglas DC-9 típusú utasszállító repülőgépe 1972. január 26-án a Német Demokratikus Köztársaság légterében felrobbant, a levegőben kettétört, és alig egy perccel délután öt után a csehszlovákiai Srbská Kamenice területén lezuhant. Az eset huszonhét halálos áldozatot követelt. Az egyik utaskísérő, az akkor 22 éves Vesna Vulović azonban csodával határos módon túlélte a detonációt követő tíz kilométeres szabadesést. Az eszméletlen légikísérő testét egy német férfi találta meg, aki orvosként szolgált a második világháborúban – ő vitte be Vesnát a közeli kórházba. A nő koponyája több helyen megrepedt, koponyaalapi vérzése volt, mindkét lába eltörött, és a csigolyái is összezúzódtak. Az orvosok lemondtak róla, nem hittek benne, hogy valaha is magához tér. 3 nap múlva Vesna kinyitotta a szemét, és egy cigarettát kért.

Szárazföldi hal létezik. Hogy is van ez?

a1_9.jpg
Tudjuk jól, hogy a halak vízben élnek, és hogy kopoltyúra van szükségük a légzéshez. Viszont léteznek olyan halak, amelyek kint a szárazföldön ugrándoznak, mit sem foglalkozva ezzel a sztereotípiával, hogy nekik a vízben kéne lenniük. Egyik ilyen hal melyekről a tudósok tudnak, az iszapugró gébek. A sügéralakúak rendjébe, a gébfélék családjába és a Periophthalmus fajba tartozik. Különösen gyakoriak a mangrovemocsarakban, mert szárazon és vízben is tudnak élni. Ezeknek a halaknak, még nincs tüdeje, így mikor a szárazföldön ugrándoznak leszűkülnek a kopoltyúnyílásai, és a a fejében raktározott „vízzsákban” viszi magával a vizet, amely nedvesen tartja a kopoltyúlemezeket. A fejbőre képes a légköri oxigént is felvenni, farokrészének véredényei, pedig a vízből vesznek fel oxigént. Ezen képességekkel képes a szárazföldön oly sokat tartózkodni. A vadászterülete nagy része is a szárazföldre esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr7014803432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása