Híres macskák.
2019. augusztus 25. írta: captain schuro

Híres macskák.

All Ball, a körülbelül 1000 jellel kommunikáló és mintegy 2000 angol szót megértő Kokó nevű gorilla első macskája.

macska1.jpg

Blackie 15 millió fontot örökölve a világ leggazdagabb macskájává vált.

macska2.jpg

Bob James Bowen Bob, az utcamacska - Hogyan talált rá a remény egy férfira és macskájára a nagyváros utcáin címmel könyvet írt róla.

macska3.jpg

Csalogány egy fekete-fehér nőstény macska volt amely nélkül a híres magyar versenyló, Kincsem egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Legendák keringtek arról, hogy milyen kétségbeesetten kereste egy alkalommal Kincsem egész istállószemélyzete a boulogne-i kikötőben elkóborolt macskát.

macska4.jpg

Delmore Schwartz John Cheever amerikai író rövidfarkú, fekete kandúrja volt, melyet meglehetősen utált. A macskát eredetileg Kormosnak (Blackie-nek) hívták, és Cheever 1960-ban egy barátjától kapta ajándékba. Korábban Delmore Schwartz (1913-1966) egykori feleségéé, Elizabeth Polleté volt. Ez a macska szolgált a Golyóraktár (Bullet Park; magyarul 1969) baljóslatú fekete macskájának modelljéül.

Dewey, az iowai Spencer Közkönyvtárának macskája (1988 +2006). Vicki Myron és Bret Witter DEWEY - A könyvtár macskája címmel könyvet írt róla.

macska5.jpg

Dora és Dick Frances Hodgson Burnett gyermekkönyv-írónő macskái. Az utóbbi részt vett az első New York-i macskakiállításon is.

Dusty hozta világra a legtöbb utódot, a Texas állambeli Bonhamben. 1935-től 1952-ig 420 kölyke született.

Emily 2005-ben egy véletlen folytán az Egyesült Államokból Franciaországba utazott egy teherhajóra felvitt konténerben, majd onnan állatorvosa közbenjárásával tért haza.

macska6.jpg

Faith London belvárosában élt a második világháború idején a Watling Streeten, a Szent Pál-székesegyház közelében álló Szent Ágoston templom parókiáján, melynek 1940. szeptember 9-i lebombázását sértetlenül vészelte át az épület alagsorában, ahová a kényelmetlen körülmények ellenére három nappal korábban Panda nevű kölykével együtt leköltözött. Bátorságáért 1945. október 12-én a PDSA Ezüst Medáljával tüntették ki, melyet a macskák közül elsőként neki ítéltek oda.

macska7.jpg

Félix volt az első macska a világűrben, melynek neve ismertté vált. Franciaországban született, de pontos eredete és neme nem tisztázott (elképzelhető, hogy nőstény volt). Egy tesztsorozat elvégzésével választották ki, 13 társa közül tízet azért szelektáltak ki, mert túl sokat ettek. 1963. október 18-án lőtték fel Algériából egy Véronique AG1-es típusú rakétával amely habár nem állt pályára, mintegy 210 kilométert megtett az űrben. Eközben a földi személyzet a macska agyába épített elektródákon keresztül figyelemmel követhette idegi impulzusait. A korabeli angol nyelvű sajtó Astrocat (kb. „csillagcica”) néven hivatkozott rá.

macska8.jpg

1992-ben és 1997-ben bélyegek jelentek meg az egykori francia gyarmatokon a Comore-szigeteken és Csádban, melyeken rakétájával, illetve Lajka kutyával és más híres űrutazókkal együtt látható.

macska9.jpg

Granpa, 2000. december 14-én a világ leghosszabb életű macskájaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe. A perzsa fajtához tartozott. 1998. április 1-jén pusztult el, 34 évet, 2 hónapot és 4 órát élt.

macska10.jpg

Grimalkin volt Nostradamus egyik macskája.

Hamlet egy Torontóból felszállt repülőgépen tűnt el, ahol 7 héttel később, 1984 februárjában találtak rá, miután megközelítőleg 965 600 kilométert tett meg. A legtöbbet utazott macskaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe.

Himmy egy kasztrált cirmos, 21,3 kilogrammos tömegével a világ legsúlyosabb macskájaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe (nyaka átmérője 38,1 centiméter, törzse átmérője 83,3 centiméter, hossza 96,5 centiméter volt). 10 évesen pusztult el légzési rendellenesség következtében.

macska29.jpg

Homér egy vak kismacska, gazdája Gwen Cooper, Homér – Egy varázslatos vak kismacska története címmel könyvet írt róla.

macska11.jpg

Hope túlélte a Világkereskedelmi Központ elleni 2001. szeptember 11-ei támadást. Egy étterem romjai közül került elő három kölykével együtt, két héttel a katasztrófa után.

Icsidzsó japán császár (980–1011) kedvenc macskája, akinek gazdája az 5. udvari rangot adományozta.

Itse Bitse, 2004 októberében a világ legkisebb macskájaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe. 2003. október 24-én, 2 éves korában 9,52 centiméter magas és 38,1 centiméter hosszú volt.

Jake egy vörös színű cirmos a kanadai Ontario államból, amely 28 lábujjával állított fel Guinness-rekordot.

macska12.jpg

Litty volt a legöregebb anyaállat. 1987 májusában, 30 évesen két kölyke született.

Meet 18 napot töltött el a Világkereskedelmi Központ romjai alatt.

Micetto XII. Leó pápa macskája. Hatalmas, szürkés vörös, fekete csíkos macska volt, mely Raffaello loggiáján született a Vatikánban. Előszeretettel üldögélt a pápa fehér palástjának egyik redőjén, míg a gazdája nagyköveti audienciákat tartott. Micetto szokásai közé tartozott a napi magaslati séta a Szt. Angelus templom kupolájában. Leó pápa 1829-ben bekövetkezett halála után a macskát annak legnagyobb csodálója, Chateaubriand francia író-diplomata örökölte, aki ez időben nagykövet volt Rómában.

Mrs. Chippy (elpusztult 1915. október 29-én) egy macska volt, „aki” Harry McNeish hajóács tulajdonaként Ernest Shackleton Birodalmi transzantarktiszi expedíciójában vett részt, mint hajómacska. Amikor a hajó a jég nyomásának hatására összeroppant és elsüllyedt a Weddell-tengeren, és a személyzetnek el kellett hagynia a fedélzetet, Mrs. Chippyt és néhány kutyát – amik szintén a hajón utaztak – agyon kellett lőni.

macska13.jpg

Muezza Mohamed próféta macskája. Egyszer a macska Mohamed ruhájának ujján aludt; amikor a próféta fel akart kelni, hogy imádkozzon, ahelyett, hogy a macskát felzavarta volna, inkább levágta a ruha ujját. Később Mohamed kijelölt a macska számára egy helyet a Paradicsomban, továbbá háromszor megcirógatta a macska hátát, hogy annak kilenc élete legyen és mindig a talpára essen.

Nedzsem egy egyiptomi hivatalnok, Puimré macskája volt, az ő sírjában (TT39) maradt fenn ábrázolása. Ő az első olyan egyed, melynek neve fennmaradt. Az egyiptomiak többnyire nem adtak nevet macskájuknak azon kívül, hogy „macska”.

Ninja 1996-ban körülbelül egy év alatt tette meg a Washington és Utah államok közti 1368 kilométeres utat, hogy egy költözés után visszataláljon régi otthonába.

Norton Peter Gethers író macskája. A macska, aki Párizsban járt című könyvében írt róla.

macska14.jpg

Patsy Charles Lindbergh macskája. Az Atlanti-óceán átrepülését megelőzően járt a Spirit of Saint Louis pilótafülkéjében, Lindbergh azonban nem vitte magával, mivel úgy ítélte meg, hogy az utazás túl veszélyes lenne az állat számára.

macska15.jpg

Pudlenka Karel Čapek regény- és drámaíró macskája, éppen akkor keveredett az író küszöbére, amikor annak egy másik macskája, egy angórakandúr méregtől elpusztul. Pudlenka mint „Halhatatlan Macska” jelenik meg a Volt egy kutyám és egy macskám (1940) című könyvében, amelyben Pudlenka számos ivadéka közül ketten szerepelnek még, II. Pudlenka, melyet széttépett egy kutya, és III. Pudlenka.

macska16.jpg

Rizsű a BaBa macskája, kisfiú, szeret nyávogni. Arról lett híres, hogy tud beszélni, valamint meggátolja a vitákat erőteljes "minyauminyauminyau" nyávogással.

Rusty 1949-ben 83 nap alatt gyalog tette meg a Massachusetts állambeli Boston és az Illinois állambeli Chicago közti 1528 kilométeres távolságot, hogy megtalálhassa gazdáját, aki költözésekor hátrahagyta.

Scarlett, 1996. március 30-án több súlyos sérülést elszenvedve kimentette hat kölykét egy garázsban keletkezett tűzből, a New York-i Brooklynban. A gazdátlan állatot és kölykeit (melyek közül az egyik egy hónap múlva halálos kimenetelű vírusfertőzést kapott) sikerült örökbe adni. Scarlett ugyan később elpusztult egy autóbalesetben, emlékére azonban a North Shore Animal League nevű állatvédő szervezet díjat hozott létre, melyet olyan állatoknak ítélnek oda, melyek életüket kockáztatva állatokat vagy embereket mentenek meg.

macska17.jpg

Simon az HMS Amethyst brit hadihajó macskája volt. 1948 márciusában került a fedélzetre, a Hongkonghoz tartozó Stonecutters Island kikötőjében.

macska18.jpg

1949-ben a kínai kommunista hatalomátvétel idején bekövetkezett Jangce-incidens során súlyosan megsérült, miután a kapitány kabinját ágyútalálat érte. Rágcsálóirtó és moráljavító tevékenységéért az állatok Viktória Keresztjének is nevezett PDSA Dickin Medállal (melyet a macskák közül elsőként neki ítéltek oda) és a Blue Cross medállal tüntették ki. Kitüntetéséről számos újság beszámolt, így hazájában és külföldön egyaránt ismertté vált. Sokan leveleket és ajándékokat küldtek a számára. 1949. november 28-án pusztult el a plymouth-i kikötő karanténjában, egy korábbi sérülései kapcsán elszenvedett vírusfertőzés miatt. A Time magazin megemlékezést közölt róla, temetésén pedig százak vettek részt, köztük a hajó teljes legénysége. Sírhelye a PDSA ilfordi állattemetőjében található.

macska19.jpg

A Brit Királyi Haditengerészet méretének csökkentése folytán Simon Dickin Medálját 1993 szeptemberében 23 000 fontért elárverezték egy aukción. A pénzből egy állati hősökről szóló filmet kívántak készíteni.

macska20.jpg

A relikvia 1999-ben az esemény 50. évfordulója alkalmából Plymouth-ban megrendezett kiállításon volt látható ismét, 2006-ban pedig a londoni Imperial War Museum „Animals In War” (Állatok a háborúban) című kiállításának részeként mutatták be.

Snowbie a leghosszabb ismert macska, 1997. november 21-én, 4 évesen 33 centiméter magas és 103 centiméter hosszú volt az orrától a farka végéig (a farok hossza 31 centiméter). Tömege hivatalosan 21 kilogramm, más források szerint azonban a 24 kilogrammot is elérte.

macska21.jpg

Socks Clinton (1989 – 2009) Bill Clinton macskája.

macska22.jpg

Stubbs az alaszkai Talkeetna kisváros megválasztott tiszteletbeli polgármesteri tisztségét tölti be 1997 óta.

macska23.jpg

Sugar 14 hónap alatt 2400 kilométert utazott, hogy megtalálja a kaliforniai Andersonból Oklahomába költözött gazdáit.

Ta-Mit az ókori egyiptomi Thotmesz herceg macskája volt, akit halála után bebalzsamozva, kis mészkő szarkofágban temettek el. A szarkofágon a képek a macskát az elhunyt emberekhez hasonlóan istenek társaságában ábrázolják, előtte áldozati étel.

macska24.jpg

Towser a legjobb egérfogóként ismert macska. Élete 24 éve során, 1963. április 21-e és 1987. március 20-a között 28 899 egérrel végzett (emellett számos patkányt és nyulat is zsákmányul ejtett) a skóciai Glenturret szeszfőzdében, ahol szobrot állítottak emlékének.

macska25.jpg

Trim 1797-ben született a Jóreménység foka közelében. Matthew Flinders hajójára, a HMS Reliance-ra került, mellyel körülutazta Ausztráliát, majd eltűnt, miután úton hazafelé Mauritiuson a franciák kémkedés vádjával bebörtönözték gazdáját (aki szerint a hűséges és gyengéd állatot feltehetően elrabolták a cellából, majd megették az éhes rabszolgák). 1996-ban szobrot állítottak az emlékére a sydney-i Mitchell Könyvtárban, mely 1925-ben Flinders unokájától kapta ajándékba az utazó személyes feljegyzéseit. Az Új-Dél-Walesi Állami Könyvtár kávézóját is Trimről nevezték el.

macska26.jpg

Trixie Southampton harmadik grófja, Henry Wriothesley (1573–1624) fekete-fehér macskája volt. Mikor gazdája I. Erzsébet uralkodása alatt a Towerben raboskodott, a macska átvágott Londonon, majd egy kéményen keresztül beszökött gazdája cellájába, ahol szabadon bocsátásukig két évet töltöttek el együtt. Ezután a gróf festményt készíttetett, melyen kedvencével együtt látható a börtöncellában.

macska27.jpg

The Unsinkable Sam (Az elsüllyeszthetetlen Sam), a brit királyi haditengerészet kabalaállata, nyugdíjazása előtt a Bismarck, az HMS Cossack, és az HMS Ark Royal megtorpedózását is túlélte.

macska28.jpg

Bart, a halottnak hitt, eltemetett, majd öt nap múlva élve előkerült macska.

macska35.jpg

Tiffany Two (1988. március 13. - 2015. május 22.), volt a hivatalosan élő második legidősebb macska a Guinness Világrekord bizottság szerint.

macska30.jpg

Colonel Meow (2011. október 11. - 2014. január 29.), a kaliforniai himalájai-perzsa keverék 23 centis átlagos szőrhosszúsággal a leghosszabb szőrű macska volt a Guinness Világrekord bizottság szerint.

macska31.jpg

Creme Puff a világ legöregebb cicája, aki 1967. augusztus 3-án született, és 2005. augusztus 6-ig élt - 38 év és 3 napot összesen (emberi életben 165 évnek számít)! Creme Puff a tulajdonosával, Jake Perryvel élt Austinban, Texasban.

macska32.jpg

Freddie Mercury a Queen énekese imádta a macskákat, kedvencének, Delilah-nak egy dalt is írt a nagy sikerű Innuendo albumra.

macska33.jpg

Catarina , Edgar Allan Poe kedvtelésből tartott macskája, A fekete macska 1843-ban írt novella inspirálója.

macska34.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4215023420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása