Érdekes fotók a múltból. 55.
2019. szeptember 06. írta: captain schuro

Érdekes fotók a múltból. 55.

Strand a Vjatka folyó partján, Kirov, Oroszország, 1980-as évek.

erdekes_fotok562.jpg
Emeletes trolibusz a Szverdlov téren, Moszkva, 1939.

erdekes_fotok563.jpg
Gaz TR Strela, sugárhajtóművel. A maximális sebessége 300 km-h volt. 1954.

erdekes_fotok564.jpg
A legkisebb (akkor) TV a világon a Clive Sinclair-től, Nagy-Britannia, 1966.

erdekes_fotok565.jpg
Zsidó orosz túlélő azonosítja a náci katonát, aki súlyosan bántalmazta őt, miután az amerikai hadsereg felszabadította a buchenwaldi koncentrációs tábort Türingiában, Németország, 1945. április 11.

erdekes_fotok566.jpg
Amerikai tengerész eteti társát, aki a USS Solace elleni japán kamikazetámadásban égett meg, 1945.

erdekes_fotok567.png
A fiatal II.Erzsébet királynő megkoronázása után 1952. február 6-án.

erdekes_fotok568.jpg
II.Erzsébet a leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó. A leghosszabb ideig regnáló uralkodók listáján jelenleg a 13. helyet foglalja el, ahol a nők közül az első helyen szerepel, a jelenleg is élők közül pedig második a jelenlegi dalai láma után.

Egy mentőmunkás macskát tart a kezében egy V–1 rakéta becsapódása után a Judd Streeten, London, 1945. február 13-án.

erdekes_fotok569.jpg
A V–1 (Vergeltungswaffe–1, magyarul: megtorlófegyver–1), a második világháborúban kifejlesztett, lüktető sugárhajtóművel felszerelt német, pilóta nélküli repülőeszköz volt, ami a mai robotrepülőgépek elődjének tekinthető. Elsődleges feladata a dél-angliai, főként londoni területek rombolása volt, melyet irányba állított indítósáncról való kilövéssel értek el, majd a levegőben egy pörgettyűs iránytűvel stabilizált robotpilótával módosította a repülési paramétereket.

A Hindenburg léghajó a berlini Olympiastadion felett az 1936-os nyári olimpián.

erdekes_fotok570.jpg
Adolf Hitler a barnaingesekkel, Berlin, 1933.

erdekes_fotok571.jpg
SA – (Sturmabteilung ’rohamosztag’): a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (1921-től), majd egyúttal a hitleri Németország fegyveres testülete (1933-tól). Egyenruhájuk színe után „barnaingesek”-nek is nevezték magukat. Vezetői egyre inkább szembe kerültek Hitlerrel, aki ezért a „Hosszú kések éjszakájának” nevezett éjjel az SA vezérkarát és legénységének egy részét megölette (1934).

Német nemzeti válogatott tagjai a franciaországi világbajnokságon, 1938.

erdekes_fotok572.jpg
Miután 1938 márciusában az Anschluss értelmében Ausztria beolvadt a Harmadik Birodalomba, az osztrák válogatottat feloszlatták annak ellenére, hogy kvalifikálta magát az 1938-as vb-re. Ugyanakkor a német politikusok elvárták azt, hogy öt vagy hat „ex-osztrák” labdarúgó csatlakozzon az „egyesített német csapathoz” a politikai egység látszatának érdekében. A selejtezőkhöz képest a torna már nem sikerült ennyire jól: az „egyesített” német válogatott már a nyolcaddöntőben mindössze 1–1-es döntetlent tudott elérni Svájc ellen, így az akkori szabályok értelmében pár nappal később újrajátszás következett a csapatok számára. A megismételt mérkőzésen a svájciak 4–2-es győzelmükkel továbbjutottak, kiejtve ezzel a német csapatot. A korai kiesés máig Németország történetének legrosszabb világbajnoki szereplése.

Naokuni Nomura admirális tengerészeti összekötőként 1941 májusában Tarantoban tett látogatása során olasz tengerész tisztekkel.

erdekes_fotok573.jpg
Gyerekek játszanak a tűzlétrán az alsó-keleti oldalon, New York, 1963.

erdekes_fotok574.jpg
Cirkuszi állatok a 33. utcában, New York, 1968. Fotó: Bettman / Corbis

erdekes_fotok575.jpg
A Times Square 1925-ben.

erdekes_fotok576.jpg
New York egyik jelképe a Times Square, amely nevével ellentétben nem is annyira tér, mint inkább egy forgalmas csomópont. A Broadway és a hetedik sugárút fogja közre, emellett hat utca (42-47) keresztezi. Az óriási reklámhirdetéseiről ismert Times Square nem csak a város, de a világ egyik leglátogatottabb turistacélpontja. A legtöbb ember szilveszter este van itt, olyankor közel egymillióan várják együtt a téren az újévet.

Egy fiú ugrik egy épület tetejéről a Hudson-folyóba, New York, 1948. Fotó: Ruth Orkin

erdekes_fotok577.jpg
Két egyenruhás amerikai náci áll a New York-i irodájuk bejárata előtt a megnyítás napján, 1932. április 1-jén.

erdekes_fotok578.jpg
A nácizmus nemzetközi térhódítása a nagyszámú német származású lakossággal rendelkező Amerikát is már egészen korán elérte. Rudolf Hess nem sokkal Hitler hatalomra kerülését követően, 1933 májusában engedélyt adott egyes NSDAP (náci párt) tagoknak és az USA-ba emigrált németeknek egy szatellit szervezet létrehozására, amely a Friends of New Germany (Új Németország Barátai) nevet kapta. Igazából már ez sem volt előzményektől mentes, ugyanis két kisebb szervezetből a Gau-USA-ból és a Free Society of Teutonia-ból lett létrehozva.

New York-i metró baleset a Kilencedik sugárúton, 1905. szeptember 11.

erdekes_fotok579.jpg
Muhammad Ali, Elizabeth királynő hintója mellett kocog, a londoni Knightsbridge-ben, 1963. május 11-én.

erdekes_fotok580.jpg
Che Guevara kongói gerillákkal, Kongó, 1965.

erdekes_fotok581.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6715048760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása