Patkányok a lövészárokban, az első világháborúban.
2019. október 20. írta: captain schuro

Patkányok a lövészárokban, az első világháborúban.

A lövészárok-hadviselés volt a modern háborúk legszörnyűbb fajtája. Az állóháborúnak ez a formája újszerű, s a létező, támadást előíró katonai doktrínákkal ellentétes volt. A nyugati fronton annyira mozdulatlan is – 1914 tele és 1918 tavasza között a frontvonalak lényegében megdermedtek –, hogy a lövészárok képe azonosult általában az első világháborúéval.

A 15 perces patkány vadászat eredménye egy francia lövészárokban.

The result of 15 minute’s rat-hunting in a French trench. Note the Jack Russell Terrier in the gentleman’s arms at left.
Az első világháborús frontkatonák számára a csaták közötti szünetekben is tombolt a háború, csak egy egészen másfajta, olyan, amelyben nem győzhettek. A lövészárkokat ellepték a patkányok. Mindenhol ott nyüzsögtek, vonzotta őket a bűz, az élelem és a halottak szaga. Bőséges lakoma várt rájuk, ennek megfelelően méretük is elképesztő volt. Egy idő után már nemcsak a hullákat rohamozták meg, de rátámadtak az olyan sebesültekre is, akik képtelenek voltak védekezni. Éhségük csillapíthatatlan volt, a lövészárkok pedig kifogyhatatlan éléskamrának bizonyultak számukra. A korabeli beszámolók szerint minden halott katonát megrohamoztak; általában a szemekkel kezdték, azután utat rágtak maguknak a test belsejébe.

Egy igazi patkányirtó frontkutya gazdájával és a meggyilkolt ellenségei tetemével, 1916 február.

The plague of rats in the French trenches. An official rat-catcher, with his dog, and their bag. Illustration for The Illustrated War News, February 1916.
A katonák úgy védekeztek, ahogyan tudtak. Lövöldöztek rájuk, késsel és bajonettel rohamozták őket, minden különösebb eredmény nélkül. A rágcsálók olyan ütemben szaporodtak, ami ellen nem használtak a hagyományos fegyverek. Ekkor jelentek meg a macskák és a terrierek. Előbbiek gyilkolták ugyan a patkányokat, de nem úgy, ahogyan kellett volna. A macska, miután megölt néhányat, nekiállt falatozni, óriási szüneteket iktatva be a sajátos hadviselésbe. A megoldást tehát a kutyák jelentették. A terrierek nem a zsákmány miatt gyilkoltak. Amint végeztek az egyikkel, máris a következőre vetették magukat. Egy jó terrier naponta 50-60 patkányt is kivégzett a lövészárok adott szakaszán.

A terrierek vadászkutyák, melynek fajtáit a föld alatt rejtőző állatok elfogására tenyésztették ki. A terrier szó jelentése is ehhez kapcsolódik, hiszen a latin föld elnevezésből származik. Általában ezekkel a kutyákkal borzra, rókára, nyúlra szoktak vadászni. Jó kotorékebek és a fajták többsége akár patkány, egér és egyéb rágcsálók irtására is alkalmazhatóak.

A patkány vadászat eredménye a német lövészárokban.

Rats on German trenches. The rat problem remained for the duration of the war (although many veteran soldiers swore that rats sensed impending heavy enemy shellfire and consequently disappeared from view).
A levadászott patkányokkal pózoló német katonák.

Two German soldiers posing with rats caught in their trench.
Három német katona az éjszakai vadászat termésével, 1916.

Three German soldiers display rats killed in their trench the previous night. 1916.
Egy francia katona, egy elkapott patkányt mutat a társának.

A French soldier showing his “catch” to his comrade.
Patkány vadászatra felfegyverkezett Német tüzérek.

A commercial card depicting German artillerymen preparing several dead rats and one hapless mouse (or a skittish rat) for their evening repast - and who said Germans don't have a sense of humor.
Katonák pózolnak a néhány órán át tartó patkány vadászat eredményével.

Another commercial postcard depicting the end result of a few hours hunting rats in the trenches and dugouts. Some of the men are toting shovels and improvised clubs, undoubtedly the weapons of choice in this particular 'Rattenjagd'.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr3715240216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása