1923-as nagy kantói földrengés.
2019. november 15. írta: captain schuro

1923-as nagy kantói földrengés.

Az 1923-as nagy kantói földrengés (más néven tokiói földrengés) Japán történelmének legtöbb halálos áldozatot követelő földrengése volt, mely szinte teljesen elpusztította Tokiót és a közeli kikötővárost, Jokohamát is.

 A Tokióban elpusztult kilátás az Imperial Hotel tetejéről, amely a régió egyetlen szállodája volt, amely túlélte az 1923-as földrengést.

A földrengést követően hatalmas tűzvész keletkezett a nagyvárosokban, illetve 6-12 méter magas hullámokkal szökőár (cunami) csapott le a partvidéki területekre. A katasztrófa 1923. szeptember 1-jén helyi idő szerint déli 11 óra 58 perckor következett be, a rengés a hivatalos adatok szerint 4 percig tartott, de a különböző beszámolók 4 és 10 perc közötti intervallumról szólnak.

 Tokió Nihombashi kerületében található híres Maruzen könyvesbolt maradványai tűz után.  A Maruzen könyvesboltok voltak a Tokióban a legnagyobb könyvesbolt és a nyugati és európai irodalom fő szolgáltatója.

A földrengés epicentruma Tokiótól délre, a Szagami-öbölben, Osima-sziget közelében volt, Richter-skála szerinti erőssége körülbelül 8,2-es lehetett. A halálos áldozatok számát a különböző források 105 és 145 ezer között becsülik, a földrengést követő tűzvészben Jokohamában a lakások 90%-a megsérült vagy megsemmisült, Tokióban az épületek 40%-a leégett.

 Az emberek összegyűlnek egy jel előtt, a folyó hídján.

1923-ban a háztartásokban többnyire még hagyományos tűzhelyeket használtak, a katasztrófa pedig az ebédhez való készülődés idején történt, aminek következtében a városok lakónegyedeiben több helyen tűz ütött ki, akárcsak egyes ipari területeken, laboratóriumokban és más hasonló létesítményekben. Az erős szél következtében a tűz gyorsan terjedt, és napokig tartott a lángok megfékezése.

 Az Azuma-híd összeomlott maradványai a Sumida folyón.  A híd fapadlója a földrengés okozta tüzek során leégett, csak a fém tartók maradtak

Az épületek elsődleges – azaz kifejezetten a földmozgás hatására bekövetkező – károsodása elsősorban Tokió folyami hordalékra épült városrészeiben következett be. A vízzáró agyagrétegek közé beékelődött homokos talaj sok helyen folyóssá vált, aminek következtében az épületek megsüllyedtek, összedőltek. Jelentős károkat okoztak még a földcsuszamlások, illetve a part menti területeken a szökőár (cunami), ami helyenként 6-12 méter magas hullámokkal csapott le.

 

A halálos áldozatok pontos számára vonatkozóan nincsenek megbízható adatok, a különböző források 105 és 145 ezer fő közötti becsült adatokat említenek, ami az érintett területek lakosságának mintegy 2,5-3 százaléka.

 A Tokióban az 1923-as földrengés és tűz utáni pusztítás látképe, a Tokiói Imperial Hotel tetejéről.

A Tokióban az 1923-as földrengés és tűz utáni pusztítás látképe, a Tokiói Imperial Hotel tetejéről.

Egy ember egy széttört út tetején áll.

Menekülthely.  Lehet, hogy egy tűz által elpusztított volt menekülthely égett autókkal, gumiabroncsokkal, kannákkal és törmelékdarabokkal.

Az emberek 1923-ban Japánban, a Nihonbashi utcán mennek menedéket. Az utcák túloldalán az épületek égnek, füstöt és lángot robbantanak az elütötte földrengés.

A japán vidékre menedéket élvezők 1923-ban a fővárost elhagyó néhány vonatok egyikébe másznak és csatlakoznak.

Tokióban az Ueno környékéről otthonukból menekülő menekültek torlódása.

Egy bukott híd.

A súlyosan sérült Manseibashi vasútállomás közelében, Chiyoda, Tokió, Japán.  A szobor Takeo Hirose.

Az emberek sétálnak a japán Tokióban, Yuoguku elpusztult területén, az 1923. szeptember 1-jén történt földrengés után. A háttérben a Ryoguku kerületben, a kibaszott kupolásos épület Kokugikan, a Nemzeti Sumo Wrestling arénában található.

Repedések az útban a Yokohama Oebashi közelében.

Az ember próbál keresni pénzt azáltal, hogy hajvágásokat kínál az épület maradványaiban.

Az Akasaka kerület, Tokió egyik lakóövezete romokban fekszik, az 1923. szeptember 1-jei 7,9-es földrengés után.

Repedés ismeretlen úton.

A város megsemmisítése.

okyo és Yokohama, Japán, földrengés, 1923. szeptember 1.

Sok ember ül az utcai vasúti vasúton 1923-ban Japánban lerombolt házuk előtt egy földrengés után.  Szerencsére ezen a területen nem szenvedett tűz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4615308010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása