Kayaköy, a török szellemváros.
2019. december 04. írta: captain schuro

Kayaköy, a török szellemváros.

Kayaköy (görögül Levissinek hívták), azaz “kőfalu”, Fethiyétől mindössze 8 km-re található Törökország délnyugati részén Anatóliában.

 c2_3.jpg

Kayaköy-ben a mára teljesen elhagyott városban egykor 25.000 ember élte mindennapjait. Ma üresen tátongó lakóházak, boltok, templomok idézik fel, milyen is lehetett egykor az itt lakók élete.

 c1_3.jpg

Kayaköy egy régebbi település romjain épült ki a 18. században. A törökök és görögök valamikor még békésen éltek egymás mellett a Kaya-völgyben. A görögök kézművesiparral, míg a törökök mezőgazdasággal foglalkoztak. A két nép, és két vallás – muszlim és keresztény – békésen dolgozgatott, teázgatott egymás mellett és egymással az első világháborúig. A világháborút követő török függetlenségi háborúval (1919-1923) a békés együttélés megszakadt, a török győzelem után a Lausanne -i szerződés értelmében az Anatólia területén élő több, mint 1 millió görög ortodox kereszténynek és a Görögországban élő fél millió muszlimnak azonnal el kellett hagynia otthonát. Így ürült ki szinte egyik pillanatról a másikra Kayaköy városa, mely azóta is elhagyatottan és üresen áll, mivel a törökök teljesen sorsára hagyták.

 c3_2.jpg

Nagyjából 3000 érintetlen épület, görög stílusú házak, néhány ortodox templom, két iskola, 14 kisebb kápolna és a központban egy 17. századi szökőkút romja áll ma Kayaköyben. Az elhagyott város jelenleg történelmi emlékhely, múzeumként működik.

c4_2.jpg

c5_2.jpg

c6_2.jpg

c7_2.jpg

c8_2.jpg

c9_2.jpg

c10_2.jpg

c11_2.jpg

c12_2.jpg

c13_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5015338628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.