Kőedények mezeje laoszban.
2019. december 13. írta: captain schuro

Kőedények mezeje laoszban.

Az észak-laoszi Phonsavan mellett található, található a kőedények mezeje, amelyet Stonehenge-szerűen rengeteg nagyméretű kő borít, amelyekben emberi kéz által vájt szabályos mélyedések találhatók, így képezve edény- vagy vázaformát.

Kő kancsók völgye Laoszban

A síkságon és a környező hegyekben néhol magányos kőedényekbe is ütközhetünk. Az 1. számú helyszínen, Thong Hai Hinnél 250 darab található, ezek tömege 600 kilogramm és egy tonna között változik, bár a síkságon fellelt legnagyobb ilyen edény tömege a hat tonnát is eléri.

Kő kancsók völgye Laoszban

A kőedények zömén nincs díszítés, ám némelyik emberi arcokkal és alakokkal van kidekorálva. A korsók mellett kör alakú, faragott kövek találhatók, amelyekről úgy vélik a kutatók, hogy egyfajta fedélként használhatták őket.

Kő kancsók völgye Laoszban

A kőedények rendeltetésével kapcsolatban számos elmélet született, de miután egyéb leletek nem kerültek elő, a tudósok máig a sötétben tapogatóznak. Lehetséges, hogy az edények raktározásra szolgáltak, de éppúgy lehettek halotti urnák is. Még a kormeghatározás is bajos, bár a régészek nagy része egyetért abban, hogy a leletek hozzávetőlegesen 2000 évesek.

Kő kancsók völgye Laoszban

A laoszi mitológia szerint a területet egykoron óriások lakták. Egy helyi legenda szerint a laoszi mezőn óriások kupáit láthatjuk, amelyeket borivásra használtak, hogy egy nagy győzelmet ünnepelhessenek meg.

Kő kancsók völgye Laoszban

A kőedények zömén nincs díszítés, ám némelyik emberi arcokkal és alakokkal van kidekorálva. A korsók mellett kör alakú, faragott kövek találhatók, amelyekről úgy vélik a kutatók, hogy egyfajta fedélként használhatták őket. Máig nem tudják a régészek, hogy mely laoszi civilizációhoz köthetők a rejtélyes, ám lenyűgöző kőmonstrumok.

Kő kancsók völgye Laoszban

Kő kancsók völgye Laoszban

Kő kancsók völgye Laoszban

Forrás: https://kulturologia.ru/blogs/111219/44895/

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4215351074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása