A berlini fal.
2020. január 25. írta: captain schuro

A berlini fal.

A berlini fal (hivatalos keletnémet nevén: Antifaschistischer Schutzwall, azaz Fasisztaellenes Védőfal; eközben nyugaton pedig Die Berliner Mauer vagy Die Mauer, azaz a Fal néven volt ismert) a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. 1961 és 1989 között létezett. A hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált.

1961. augusztus 13-án szögesdróttal választották el Berlin keleti és nyugati felét. Ezt a szögesdrótot váltotta fel később a betonból épült és védelmi zónákkal határolt fal. Létezésének szűk három évtizede alatt a fal egyre kifinomultabb, a szökést szinte teljesen lehetetlenné tevő határzárrá alakult át. Számos szökési kísérlet végződött a menekülők halálával. A fal 1989-es leomlása a hidegháború befejeződésének emblematikus dátumává változott. 1989. november 9-én a berlini fal leomlása után, Helmut Kohl előterjesztett egy tízpontos programot a két Németország egyesítésére. A létesítmény legnagyobb részét a két német állam egyesülése után lebontották, napjainkban már csak egyes szakaszai láthatóak.

Nyugat-berlini tömeg figyeli a frissen létesített fal túloldalán folyó eseményeket 1961 augusztusában.

A nyugati berliniek tömege gyűl össze az újonnan felállított berlini fal mellett, míg egy kelet-német katona járőrözött a másik oldalon 1961 augusztusában.
Nyugat-berlini tömeg figyeli a kelet-német katonákat akik a határzárás első óráiban szögesdrót-barikádokat állítanak fel a Kelet és Nyugat-Berlinet elválasztó határon 1961. augusztus 13-án.

A bal oldali kelet-német katonák szögesdrót-barikádokat állítottak fel a Kelet és Nyugat-Berlinet elválasztó határon 1961. augusztus 13-án. A nyugat-berlini polgárok jobbra nézik a munkát.
A Volkspolizei (VP, magyarul: népi rendőrség) őrzi a berlini fal építésén dolgozó kőműveseket, 1961. augusztus 18-án.

Egy fiatal keleti berliner egy betonfalon dolgozik, amelyet később szögesdrót tettek fel a megosztott város szektorának határán, 1961. augusztus 18-án. A Népi Rendőr őrködik a háttérben, amikor egy másik munkás keveri a cementet.
A munkások a népi rendőr felügyelete alatt lebontják a házakat az épülő fal utjából 1961 októberében.

Kommunista szemében
Az S-Bahn vasútat kettévágó berlini fal 1961. augusztus 26-án.

A berlini emelkedett vasút nyomvonalai 1961. augusztus 26-án állnak meg az amerikai berlini szektor határán, ebben a légifelvételekben. A kerítésen, a kommunista kormányzású Kelet-Berlin oldalán túl a síneket eltávolították.
Nyugati berliniek 1961 augusztusában az újonnan épített berlini fal mellett.

A nyugati berliniek 1961 augusztusában gyűlnek össze az újonnan épült berlini fal mellett.
A nyugat-berliniek 1961 augusztusában kővekkel dobálják a népi rendőröket.

A kelet-berlini rendõrség gúnyolódásaitól nyugat-berliniek 1961 augusztusában sziklákat dobnak.
A nyugat-németek 1961 augusztusában az újonnan felépített berlini fal mögött várják a rokonokat a keleti szektorból.

A nyugat-németek az újonnan felépített berlini fal egy részén álltak, miközben 1961 augusztusában várakoztak arra, hogy a rokonok visszatérjenek a keleti szektorból.
A munkások felállítottak egy figyelmeztető táblát az amerikai szektor határára, Wiener Straße, Kreuzberg kerület, Nyugat-Berlin, 1961. augusztus 13.

A munkavállalók 1961. augusztus 13-án felállítottak egy táblát, amely figyelmezteti a gyalogosokat, hogy elhagyják a németországi berlini amerikai szektort, a Wiener Strasse (Bécs utca) területén, Kreuzberg kerületében, Nyugat-Berlinben. és Nyugat-Berlin.
Az orosz és az amerikai tankok egymással szembe a Friedrichstraße ellenőrző pontnál, a berlini fal építésekor, 1961. október 28-án.

Az orosz (háttér) és az amerikai (előtér) tartályok szembesülnek egymással a berlini Friedrichstrasse ellenőrző pontnál, a berlini fal építésekor, 1961. október 28-án.
Szögesdrót a Brandenburgi kapu nyugati oldalán, 1961. november.

Szögesdrót a Brandenburgi kapu nyugati oldalán, mint a
Barátok egymás kézét fogva az épülő berlini falnál, 1961. augusztus.

A barátok 1961 augusztusában jutnak el az akadályon, hogy megérintsék egymást.
A népi rendőrség tagjai szögesdrót kerítést épitenek Kelet és Nyugat Berlin között, 1961. szeptember.

A kommunista népi rendőrök szögesdrótot kötöttek egy kerítés mentén Kelet és Nyugat Berlin között 1961 szeptemberében.
Egy fiatal lány az ablakban melyen a közeli berlini fal teteje tükrözödik, 1962. december.

Egy fiatal lány töprengő pillantást vetett lakása ablaka ablakon, amely 1962. decemberében a szomszédos drótkerítéssel ábrázolja a közeli berlini fal tetejét.
Menekülő kelet-berlini férfi 1961 október 16-án. Ekkorra már 8 embert lőttek agyon szökési kísérlet közben.

1961. október 16-án egy menekült fut a berlini keleti német részből Nyugat-Berlinbe menekülési kísérlet közben.
Egy kelet-német népi rendőr őrködik az Kelet és Nyugat Berlinet összekötő hidak egyikén, 1961-ben.

Egy kelet-német VOPO (Volkspolizei) határrendőr távcsöveket használ, miközben őrködik az Kelet és Nyugat Berlinet összekötő hidak egyikén, 1961-ben.
Két nyugat-berlini rendőr segít le a berlini falról egy 17 éves keleti berlini fút, miután sikeresen átjutott a halálsávon,1961. október.

Egy 17 éves keleti berlini ifjúságot két barátságos nyugat-berlini rendőr segít lefelé a berlini falról, miután 1961 októberében szabadon mászott.
A fal keleti oldalán található házak ablakait befalazták. Az épületet később lebontották. 1962.

Miután a kelet-németek nyugat-szabadságba ugrottak, ennek a falnak a keleti oldalán található épület ablakai téglalapokkal lettek kitöltve.  Az épületet később lebontották.  1962-ben fényképezett.
1962. június 8-10-i hétvégén tizenhat keleti berlini szökött át egy Kelet-Berlin felé vezető utca alatt ásott alagúton.

A hat nyugati berliner közül az egyik, aki egy 20 hüvelyk széles alagutat ásott egy Kelet-Berlin felé vezető utca alatt, valamikor, 1962. június 8–10-én, hétvégén kúszik. csecsemő mögöttük egy mosdóban.  Az alagút úgy vélte, hogy június 12-én fedezték fel, néhány órával azután, hogy a 17-es elérte a Nyugatot.
Egy 75 éves nőt engednek le az alagútba, amelyen keresztül 57 kelet-berlini polgár menekült a város nyugati részébe 1964. október 3-án és 4-én. Az alagutat nyugatról keletre ásta egy 20 hallgatóból álló csoport a berlini fal alatt, egy használaton kívüli pékség épületétől a Kelet-Berlinben, a Strelitzer Strasse-nál 145 méterre található épületig.

Egy 75 éves nő bejut az 57-es alagútba, amelyen keresztül 57 kelet-berlini polgár menekült a város nyugati részébe 1964. október 3-án és 4-én. Az alagutat nyugatról keletre ásta egy 20 hallgatóból álló csoport. Joachim Neumann által, a Bernauer Strasse-nál, a berlini fal alatt, egy használaton kívüli pékségépülettől a Kelet-Berlinben, a Strelitzer Strasse-nál 145 méterre található épületig.
Annak érdekében, hogy normális látszatot keltsenek, a kelet-német hatóságok gyerekeket küldtek a berlini fal mellé játszani, 1962.

Eredeti felirat:
A nyugati sajtót is bejárta az egyik legmegrázóbb szökési kísérlet, ami 1962. augusztus 17-én történt, áldozata Peter Fechter, aki barátjával Helmut Kulbeikkel próbált átszökni a falon, bő egysaroknyira a Zimmer strassei (a nyugatiak által csak Checkpoint Charlie-ként emlegetett) határátkelőtől. Míg Kulbeik átjutott, addig a falon éppen átmászó Fechterre tüzet nyitottak a keletnémet határőrök. Az alig 18 éves Fechter visszaesett a fal keleti oldalára az úgynevezett halálsávba, ahol több mint 50 percig könyörögve próbált segítséget kérni, de végül elvérzett, a határőrök már csak a holttestét hozták ki a határsávból.

Egy haldokló Peter Fechtert a kelet-német határőrök viszik el, akik lelőtték őt, amikor 1962. augusztus 17-én megpróbálta elmenekülni a nyugatra, fénykép.  Fechter 50 percig senki földjén feküdt, mielőtt kórházba vitték, ahol röviddel az érkezését követően meghalt.
John F. Kennedy amerikai elnök 1963. június 26-án a Schönebergi Városháza erkélyéről beszédet mondott Nyugat-Berlinben, amelyben szolidaritását fejezte ki a helyiekkel – Ich bin ein Berliner –, jelentette ki, azaz „Én egy berlini vagyok”.

John F. Kennedy elnök hatalmas tömeg előtt áll Nyugat-Berlinben, 1963. június 26-án. Itt tette híres nyilatkozatát:
Az emberek sorba állnak a Schillerstraße-en, hogy határ átlépési engedélyt kérjenek, 1963. december 19.

Több ezer ember vonul fel a berlini Charlottenburgban, a Schillerstrasse-en, hogy 1963. december 19-én átjárási bizonylatot kérjenek a határ átlépése érdekében.
A berlini fal a Brandenburgi kapunál 1966. augusztus 10-én.

Egy fénykép, amelyet 1966. augusztus 10-én készítettek a falak, korlátok, őrzőtornyok és egy nyílás rendszeréről
A kelet-német határőrök egy sérült menekültet támogatnak akit géppuskával meglőttek, amikor 1971-ben a kommunista határátkelőhelyen rohant át a berlini fal felé.

A kelet-német határőrök elmenekülnek egy menekülttől, akit a kelet-német géppuska tűz megsebesített, amikor 1971-ben a kommunista határátkelőhelyeken rohant át a berlini fal felé.
Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke, Helmut Kohl német kancellárral (balra) 1987. júniusában meglátogatta a berlini falat.

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke, Helmut Kohl német kancellárral (balra) 1987. júniusában látogatja meg a berlini falat.
Ezen az 1988. augusztus 11-én készült fotón, a berlini falra festett üzenet látható: „Berlin falmentes lesz.” Kicsit több mint egy évvel később, 1989. november 9-én a fal leomlott.

Ezen a fotón, amelyet 1988. augusztus 11-én, azaz a berlini fal lejjete előtt készítették, a Potsdamer Platz falán festett üzenet látható:

Forrás: rarehistoricalphotos

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr2715427094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.