Amerika 10 legnagyobb állama.
2020. január 31. írta: captain schuro

Amerika 10 legnagyobb állama.

Az Amerikai Egyesült Államok, a köznyelvben egyszerűen Amerika, független szövetségi köztársaság, amely ötven tagállamot és egy szövetségi kerületet foglal magába. Az ország Észak-Amerika középső részén terül el, ahol negyvennyolc állama és a fővárosi kerülete fekszik a Csendes- és az Atlanti-óceán között, északról Kanada és délről Mexikó által határolva. Alaszka állam a kontinens északnyugati részén található Kanada és a Bering-szoroson keresztül Oroszország között, míg Hawaii állam egy szigetcsoport a Csendes-óceán közepén. Az Egyesült Államok birtokol még ezen kívül társult államokat, tengerentúli területeket és van egy bérelt területe is. 9,83 millió négyzetkilométeres területével és közel 324 millió fős lakosságával az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb és harmadik legnépesebb állama.

 www.vsyako.net

10. Wyoming az Amerikai Egyesült Államok 44. tagállama.

 www.vsyako.net

Wyoming északi szomszédja Montana, keleti szomszédai Dél-Dakota és Nebraska, déli szomszédja Colorado, délnyugati szomszédja Utah, a nyugati pedig Idaho. Wyomingban 23 megye található, ezek alapterülete 253 348 km². Wyoming ezzel az USA tizedik legnagyobb állama. A nagyjából négyszög alakú állam észak-déli irányban 444 km, kelet-nyugati irányban 603 km széles.

9. Oregon az Amerikai Egyesült Államok 33. tagállama.

 www.vsyako.net

Az állam a Csendes-óceán partján helyezkedik el, északról Washington, délről Kalifornia és Nevada, keletről Idaho határolja. A Columbia és a Snake folyó alkotja északi és keleti természetes határait. Oregon területe hat földrajzi egységre osztható. Ezek a Parti-hegység, a Willamette-alföld, a Cascade-hegység, a Klamath-hegység, a Columbia-fennsík, a medencék és hegységek regiója ezek alapterülete 255 026 km².

8. Colorado az Amerikai Egyesült Államok 38. tagállama.

 www.vsyako.net

Az állam téglalap alakú, amely a 37. szélességi foktól a 41. szélességi fokig terjed, s a 102. hosszúsági vonaltól a 109. hosszúsági vonalig terjed.[6] Colorado határos északon Wyoming és Nebraska, délen Új-Mexikó és Oklahoma, keleten Nebraska és Kansas, végül nyugaton Utah államokkal. Colorado délnyugati sarka egyetlen pontban találkozik Utah, Arizona, és Új-Mexikó államokkal, ez a pont az úgynevezett négysarok régió (Four Corners). Az állam teljes területe 269 837 km², ebből 268 879 km² szárazföld, s csak 962 km², mintegy 0,36%-a víz.

7. Nevada az Amerikai Egyesült Államok 36. tagállama.

 www.vsyako.net

Nevada 740,3 km hosszú és 515 km széles. Teljes területe 286 368,54 km², ebből 284 397,54 km² föld, s 1971 km² területet víz borít. Nevada az Egyesült Államok hetedik legnagyobb állama. Keleten Utah, délkeleten Arizona, nyugaton Kalifornia, északon Oregon és Idaho állam határolja.

6. Arizona az Amerikai Egyesült Államok 48. tagállama.

 www.vsyako.net

Arizona az Egyesült Államok délnyugati sarkában helyezkedik el. Területét tekintve a hatodik legnagyobb állam Alaszka, Texas, Kalifornia, Montana és Új-Mexikó után. Területe 295 254 km², s kb. 15%-a magántulajdonban van. A fennmaradó terület erdő, parkok, védett területek, indiánrezervátumok.

5. Új-Mexikó az Amerikai Egyesült Államok 47. tagállama.

 www.vsyako.net

Új-Mexikó a Sziklás-hegység legdélibb vonulatait és az azokhoz csatlakozó hatalmas táblás, enyhén lejtős fennsíkot foglalja magába. A szintkülönbségek igen nagy eltérést mutatnak a területen. Legalacsonyabb pontja a Pecos folyó mentén, mintegy 1000 m, míg a legmagasabb pontja a Sziklás-hegységben található, a 4013 m-es Wheeler-csúcs. Az állam területe 315 000 km² és ezzel az 5. legnagyobb területű állam.

4. Montana az Amerikai Egyesült Államok 41. tagállama.

 www.vsyako.net

Montana az északnyugati régió és a nagy síkság határán található. Középső és nyugati része az északi Sziklás-hegység több hegyvonulatát foglalja magában (melyek közül kb. 77-nek külön neve van), innen ered az állam neve, mely a spanyol montaña („hegy”) szóból származik. Az állam területe 376 991 km² és ezzel az 4. legnagyobb területű állam.

3. Kalifornia az Amerikai Egyesült Államok 31. tagállama.

 www.vsyako.net

Észak-Amerika nyugati partján, az ország délnyugati csücskében, a Csendes-óceán északkeleti partján helyezkedik el. Észak felől Oregon, keletről Nevada, délkeletről Arizona, délről pedig a mexikói Alsó-Kalifornia állam határolja. Az állam területe 424 345 km² és ezzel az 3. legnagyobb területű állam.

2. Texas az Amerikai Egyesült Államok 28. tagállama.

 www.vsyako.net

A Rio Grande, a Red River of the South és a Sabine folyók jelölik északi, Oklahomával közös határait. Keleten Louisianával és Arkansas-val, déli irányban pedig Új-Mexikóval, valamint négy mexikói állammal határos. Ezek: Chihuahua, Coahuila, Új-León és Tamaulipas. Az állam területe 692 622 km² és ezzel az 2. legnagyobb területű állam.

1. az Amerikai Egyesült Államok egyik exklávé tagállama. (A másik Hawaii.) 1959. január 3-án vált az ország 49. tagállamává.

 www.vsyako.net

Alaszka (Hawaii mellett) az USA egyik olyan állama, amely nem szomszédos az összefüggő egységet alkotó 48 tagállam egyikével sem. Keletről Kanadával (Yukon és Brit Columbia államokkal) határos, északon a Beaufort-tenger, nyugaton a Csukcs-tenger, a Bering-szoros és a Bering-tenger veszi körül, délen pedig a Csendes-óceán. Az USA legnagyobb tagállama, 1 477 261 négyzetkilométer területű. Ha képzeletben a 48. szélességi fok alatti államokra helyezzük, Minnesotától Texasig és Georgiától Kaliforniáig húzódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8215449156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.