Érdekes fotók a múltból. 83.
2020. február 02. írta: captain schuro

Érdekes fotók a múltból. 83.

Fotóst játszó gyerekek, Egyesült Királyság, 1887.

erdekes_fotok930.jpg
Atomerőmű gőzgenerátorának szállítása, Volgodonszk, Szovjetunió, 1987. Két МАЗ–7310 Hurrikán nehéz tüzérségi tehergépkocsi vontatta a 320 tonnás gőzgenerátort.

erdekes_fotok931.jpg
Három amerikai katonai jégtörő az USS Burton Island az USS Atka és a USS Glacier tol odébb egy jéghegyet útban az antarktiszi McMurdo bázis felé, 1965 december 31-én.

erdekes_fotok932.jpg
Egy Klu Klux Klán tag gyermeke megérinti tükörképét a fekete bőrű rohamrendőr pajzsán a demonstráció közepette, és Ő mosolyog rajta, Georgia, USA, 1992.

erdekes_fotok933.jpg
A Niagara-vízesés 1848 március 29-én egy felsőbb jégtorlasz miatt néhány órára teljesen leállt.

erdekes_fotok934.jpg
1923. június 27-én két Airco DH.4 könnyűbombázó repülőgép Kaliforniában elvégezte első sikeres légitankolását.

erdekes_fotok935.jpg
Az elsüllyesztett USS Arizona csatahajó a Pearl Harbor-i támadás után. A hajó a japán bombatalálat után két napig égett. Egyes darabjait kiemelték, ám a roncs a mai napig a víz alatt maradt, hadisírként.

erdekes_fotok936.jpg
A Nagaszakira 1945. augusztus 9-én ledobott atombomba 18 km magas gombafelhője

erdekes_fotok937.jpg
Az amerikaiak a Fat Man nevű bombát dobták a városra. A bomba elsődleges célpontja Kokura városa volt, az ottani kedvezőtlen időjárás, a vastag felhőréteg miatt választották a másodlagos célt, Nagaszakit. A hirosimai atomtámadás után három nappal Nagaszakira ledobott atombomba csaknem 80 ezer halálos áldozatot követelt, és további 75 ezren szenvedtek sugársérülést.

Sigemicu Mamoru japán külügyminiszter a USS Missouri fedélzetén aláírja a japán fegyverletételi okiratot 1945. szeptember 2-án. Ezzel hivatalosan is befejeződött a második világháború.

erdekes_fotok938.jpg
Hoxha a partizánvezér 1944-ben Odriçannál.

erdekes_fotok939.jpg
Albániában az olasz megszállás után elvétve voltak kisebb szabotázsok, az első jelentős partizáncselekedetre 1942 júliusában került sor, amikor az ország összes telefonvezetékét elvágták. A kisebb csoportok („20 zászlóalj”) munkáját 1943 júliusától Enver Hoxha ezredes koordinálta. Amikor a németek vették át a hatalmat az olaszoktól, számos olasz csatlakozott Hoxha partizánjaihoz. A németek nagyszabású hadjáratokat indítottak a helyi ellenállás megtöréséhez, de ők kihasználták az ország földrajzi adottságát, így a németek nem tudták megtörni őket. 1944-ben Hoxhát nevezték ki a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg vezetőjévé. A németek novemberi kivonulása után ő lett Albánia új vezetője, és Albánia kommunista állam lett.

Német katonák partizánokat végeznek ki a Szovjetunióban, 1941-ben.

erdekes_fotok940.jpg
A nordhauseni koncentrációs tábor 1945. április 12-én.

erdekes_fotok941.jpg
Az 1968-as csehszlovákiai invázió legikonikusabb fotója, Emil Gallo egy orosz tank előtt, háttérben a pozsonyi Comenius Egyetemmel, 1968. augusztus 21. (Fotó: Ladislav Bielik)

erdekes_fotok942.jpg
1968. augusztus 20-án indítottak inváziót a Varsói Szerződés tagállamai – köztük Magyarország is – Csehszlovákia ellen, miután az Alexander Dubcek pártfőtitkár által meghirdetett reformok nyomán úgy tűnt, a közép-európai állam megpróbál kiszakadni a szocialista blokkból.

Anyák újszülött gyermekeikkel, a Dachau koncentrációs tábor felszabadítását követően 1945. április 29-én.

erdekes_fotok943.jpg
Amikor a lágert felszabadító amerikai katonák meglátták a gyermekeket, sírva fakadtak, nem hittek a szemüknek, hisz amerre néztek, csak halál vette körül őket, a pusztulás közepén mégis ott feküdt hét csecsemő, hét új élet, amelyek a csodával határos módon álltak ellen a gonoszságnak. – Isten keze volt a dologban – véli Leslie Rosenthal, aki egyike a hét dachaui újszülöttnek.

Ferdinand Porsche bemutatja a Volkswagen bogár modelljét Adolf Hitlernek 1935-ben.

erdekes_fotok944.jpg

A VW Bogár története az 1930-as évekre nyúlik vissza, amikor Németország nemzetiszocialista vezetése széles néprétegek számára elérhető népautó gyártását tűzte ki célul. Az autó fejlesztésében jelentős szerepet játszott Ferdinand Porsche, akit a Bogár megteremtőjeként tartanak számon. A Bogár fejlesztése azonban korábbra nyúlik vissza. Barényi Béla már 1925-ben készített részletes terveket, amit azonban a Porsche család hosszú időn keresztül vitatott, mivel ők Ferdinand Porschét tartották az autó konstruktőrének. Barényi csak az 1953-as bírósági ítélet után tudta szerzőségi jogait és ezzel igényeit érvényesíteni. Vitatott és nem véglegesen tisztázott Ganz József szerepe az "Ős Bogár" fejlesztésében. A Ganz első prototípusát a nürnbergi Ardie gyár építette 1930-ban. Az autó szériagyártását a háború előtt már nem tudták elkezdeni, mivel az 1938 májusában alapított wolfsburgi Volkswagen üzem még nem készült el. Az akkor Volkswagennek nevezett autó sorozatgyártását csak 1945 nyarán tudták elkezdeni.


Egy tatár sámán a szibériai Minusinskban, 1910 körül.

erdekes_fotok945.jpg
Frances Griffiths a „Cottingley tündérekkel”, 1917.

erdekes_fotok946.jpg
A cottingley-i tündérek néven híressé vált fénykép-sorozat a fotográfia történetének sokáig vitatott mozzanata volt. 1917-ben két angol kislány, Elsie Wright (1901-88) és Frances Griffiths (1907-86) öt fényképből álló sorozatot készített Cottingley-ben (Anglia), Elsie Wright családjának hátsó kertjében. A képeken az akkor hétéves Frances látszik, az előtérben táncoló és játszadozó, tizenöt-húsz centiméter magas tündérekkel. Az akkor tizenhat éves Elsie már képzett fényképésznek számított, aki számos kompozit fotót készített első világháborús halott katonákkal és családja tagjaival. Ugyanakkor tény, hogy a tündéreket ábrázoló képeken nincs nyoma semmiféle montázs, kollázs vagy frottázs eljárásnak, sem többszörös expozíciónak. A rejtély végére 1981-ben került sor, amikor az idős Elsie bevallotta, hogy egy rajzkönyvben látható tündéralak ihlette meg őket: lerajzoltak néhány mesebeli lényt, kivágták ollóval, s cérnára függesztették fel, majd lefotózták őket.

Hatalmas tömeg gyűlt össze hogy lássa a színes bőrű Henry Campbell (középen kalap nélkül, fekete öltönyben) nyilvános akasztását, akit egy bizonyos Ella Hudson és lánya meggyilkolásában találtak bűnösnek. Lawrenceville, Georgia, 1908. május 8-án.

erdekes_fotok947.png
Balerinák a bolsei balett kávézójában, Moszkva, Oroszország, 1961.

erdekes_fotok948.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5715451392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása