Az Egyesült Államok az 1950-es években.
2020. február 23. írta: captain schuro

Az Egyesült Államok az 1950-es években.

Az 1950-es években mintaértékű gazdasági fejlődés jellemezte az Egyesült Államok és más vezető tőkés országok gazdaságát. A boldogság és a jólét időszaka volt az Egyesült Államokban és gyakran “arany korszakként” tekintenek ezekre az évekre.

Alacsony infláció és szinte teljes foglalkoztatás mellett egyre többet fogyaszthattak az emberek. Ez volt a baby-boom időszaka, azaz rengeteg gyerek született egyszerre. A siker igazi jelének az számított, ha valaki gondos és csinos háztartásbeli volt.

Az Egyesült Államok diadalmasan fejezte be a háborút. A televíziók egyre több ház nappalijában foglalták el helyüket, s a tévésztárok igazi népszerűségre tettek szert. Mellettük Bridget Bardot, Marilyn Monroe és Elvis Presley a konzervatív korszakba belopta a túlfűtött erotikát.

A vásárlás népszerű időtöltéssé válik az Egyesült Államokban, mivel a háború utáni gazdasági fejlődés optimizmussal töltötte el az embereket. Újabbnál újabb szerkesntyűk és masinák keltették azt az érzetet az emberben, hogy a jövő megérkezett, s szabadították fel az asszonyokat sok terhes házimunka alól. Hiszen nem is olyan nehéz háztartást vezetni, ha az embernek van villanytűzhelye, proszívója, hűtője. A nőknek az otthonteremtés mellett jutott idejük a konyhán kívüli életre is.

Kedvelt időtöltéssé váltak az olyan társadalmi események, mint a kerti partik, a koktélpartik és a vacsorák - ezekhez pedig mindig ki kellett öltözni. A Christian Dior által kitalált új külső nagy hatással volt a divatra, de mellette befolyásos volt a szolidan elegáns Coco Chanel is. Charles Jordan 1951-ben feltalálta a tűsarkat. Ahogy teltek az évek, a cél a lehető legvékonyabb sarok kidolgozása lett. Ezzel szinte teljesen eltűnt a korábbi vaskos cipősarok.


A cipők soha nem látott formákkal és anyagokkal büszkélkedhettek. Roger Vivier és a többi tervező mindent megtett, hogy a hagyomástól eltérő cipőket készítsen. A papucscipő volt az alapvető fajta, aminek néha kivágták az orrát, a vampok csábító V-formákat vágtak bele, vagy a sarok alakul különböző formájúvá. A szivárvány minden színét használták, a cél az volt, hogy minden ruhához menjen a lábbeli.

Megint a tizenévesek kerültek a középpontba. James Dean filmjei, például az Ok nélküli lázadó (A Rebel Without a Cause) alapvetően befolyásolták a kamaszok öltözködését. Hollywoodnak még soha nem volt ekkora hatása a divatra. A Beatnik kultúra, Jack Kerouc-kal az élén, szintén virágkorát élte. Bőr, Levi's és Converse-csuka voltak a tinik alapvető kellékei. A lófarok, a rakott szoknya, a papucscipő és a színes tornacipő szintén elengedhetetlenül hozzátartozott a kamaszlányok életéhez. A szandál és a balettcipő egyre jobban elterjedt az utcai viseletben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: origo
Képek: vintag.es

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8815488204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.