A sörtefejű papagáj
2020. február 26. írta: captain schuro

A sörtefejű papagáj

 

A sörtefejű papagáj (Psittrichas fulgidus) a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjén belül a sörtésfejű papagájformák (Psittrichadinae) alcsaládjának egyetlen képviselője.

 Sas papagáj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Indonézia és Pápua Új-Guinea síkvidéki és hegyvidéki erdőségeiben honos.

 

 Sas papagáj

Testhossza 46 centiméter, testtömege 700-800 gramm. Csupasz pofája van. Hasa vörös, a tollazatának nagyobb része fekete. A két nem külseje hasonló, de a hím vörös foltot visel a feje oldalán.

 Sas papagáj

Magas fák koronájában tartózkodik, ahol többnyire egy ágon ülve napozik. Néha órákon át mozdulatlanul ül a napon. Kedveli a vizet is, a sűrű erdőben gyakori záporok idején szárnyát széttárva fürdőzik. Egész évben párosával él, csak ritkán verődik kisebb csoportokba, főleg azokon a fákon, melyeken éppen érik a gyümölcs. Gyümölcsökkel, főleg fügével táplálkozik, de megeszi a virágokat és a nektárt is. Alkalomadtán rovarokat és csigákat is fogyaszt.

 Sas papagáj

A költőpár nagy fák odvában fészkel. A tojó 2 tojást rak, melyeket egyedül költ ki 30-33 nap alatt. A fiókákat közösen etetik a szülők. A fiatal madarak 60 nap múlva hagyják el a fészket.

Sas papagáj

Sas papagáj

Sas papagáj

Sas papagáj

Sas papagáj

Sas papagáj

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr5715493428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása