50 híres első fénykép a fényképezés történelméből.
2020. április 11. írta: captain schuro

50 híres első fénykép a fényképezés történelméből.

A fotográfia története a 19. század elejére nyúlik vissza. A társadalom minden szintjén tömeges igény jelentkezett a valóságot legteljesebben megközelítő ábrázolás rögzítésére. Már nem tartották elsőrendűnek a képek mitológiai és vallásos mondanivalóját. Fontosabbnak tűnt az ábrázolás hogyanja. A feltörekvő polgárság reális életszemlélete a valósághű ábrázolást kívánta meg. Ezt az igényt a fény felhasználásával készülő fényképek teljes mértékben kielégítették. Új formát jelentett az újra felfedezett valóság megmutatásában a korábban megszokott képzőművészeti (festmény, szobor) alkotásokhoz képest. Az új forma egyidejűleg új technológiát is életre hívott. A hagyományos festészetet, szobrászkodást felváltotta a viszonylag rövid idő alatt elsajátítható optikai-vegyészeti eljárás, a fényképészet. Az új technológia kétlépcsős volt, képrögzítésből és képelőhívásból állt.

A világ első fényképe - 1822 - 1826


Egy francia feltaláló, Joseph Nicéphore Niépce készítette az 1820-as években (egyes források 1822-re, mások 1826-ra teszik). Az ő birtokát ábrázolja, az ott álló lakóépület dolgozószobájának ablakából. Niépce egy júdeai aszfalttal bevont ónlemezt helyezett a camera obscura hátsó falához, amit kitett az ablakba és legalább 8 órán át otthagyta. Később a lemezt különböző olajszármazékok keverékében áztatta. A fény hatására a bitumen megszilárdult és a lemezen maradt, a megvilágítatlan helyeken pedig leoldódott. A fénnyel készült első litográfia valójában a világ első fényképe is

Az első szefli - 1839


1839-ben a holland származású, amerikai Robert Cornelius (1809-1893) egy októberi (más források szerint novemberi) napon felállította apja vállalkozásának hátsó udvarán a fényképezőgépét, majd miután levette az objektívről a fényzáró sapkát, odarohant az optika elé. Valamivel több mint egy percet töltött mozdulatlanul a gép előtt, majd lezárta a fény útját, és ezzel az így elkészült fotográfia nemcsak a világ első fényképezőgéppel készített önarcképe, hanem a világ első, embert ábrázoló portréja is lett.

A legkorábban született személy, akiről fotó készült - 1840


A legkorábban született személy, akit kamera fotózott. A neve Hannah Stilley, született 1746-ban, a kép 1840-ben készült róla.

Az első női portréfotó - 1839


John W. Draper kémikus 1839-ben készítette el első portréfotóját asszisztensnőjéről, ám ez a kép nem élte túl a történelem viharait. Viszont megmaradt egy másik kép, ami így a világ első női portréja lett. Draper húgát ábrázolja, Dorothy Catherine Draper-t, és a kép 1839-ben készült a New York-i Egyetem Draper stúdiójában. Dorothynak 65 másodpercig kellett mozdulatlanul ülnie, még pislognia sem volt szabad ahhoz, hogy ez a történelmi fénykép elkészülhessen.

Az első fotó, amin emberek láthatóak - 1838


Louis Daguerre francia vegyész, tájkép- és dekorációfestő készítette 1838-ban, a róla elnevezett eljárással. A kép címe a Boulevard du Temple - mivel szobájából erre az utcára nyílt kilátás. A viszonylag hosszú – több mint tíz perces – expozíciós időnek köszönhetően, a Boulevard du Temple forgatagából semmi nem érzékelhető. Azonban a kép bal alsó részén két emberi alak kivehető: egy cipőjét tisztíttató úr, valamint maga a cipőtisztító.

Az első mosoly, 'Willy' mosolyog - 1853


A Wales Nemzeti Könyvtár szakértői szerint az alábbi fénykép az első rögzített fotó, amelyen valaki mosolyog.

Az első kamukép - 1840


Hippolyte Bayard Önarckép vízbefúltan című képe 1840-ben készült. Bayard a fényképezés nagy vesztese, mert bár harminc nagyméretű képét 1840 júniusában egy jótékonysági vásár keretében ki is állította, egyszerű, szellemes és olcsó eljárása támogató híján nem versenyezhetett a dagerrotípiával. Ez a legismertebb képe, ami elkeseredésének ironikus kifejezése, hiszen egy kamukép saját magáról, miután a (10. pontban említett) Louis Daugerre-rel folytatott vetélkedés veszteseként "vízbe fojtotta" magát.

Az első fotó New Yorkról, 1848


Manhattan, Upper West Side. A dagerotípia 1848-ban készült.

Az első Hold-fotó - 1840


John W. Draper (jelentősen sérült állapotban fennmaradó) dagerotípiája 1840-ben a New York University tetejéről lett fotózva.

Az első iskolát ábrázoló fotó - 1839


A Philadelphiai Középiskolát ábrázoló fotót Joseph Saxton készítette 1939-ben.

Az első hadifotó - 1870


Carol Popp de Szathmari 1870-es fényképe a Krími háborúban az egymással szemben felálló orosz és francia seregekről.

Az első fénykép a Napról - 1845


Az első napfényképünket a francia fizikusok, Louis Fizeau és Leon Foucault 1845. április 2-án készítették. A pillanatfelvétel dagerrotípia eljárással készült.

Az első forgószelet ábrázoló fotó - 1884A. A. Adams amatőr fotós 1884. április 23-án délután 17.30 körül fényképezett forgószelet a Kansasi Anderson megyében található Garnett városban. A tornádóról az amerikai Monthly Weather Review így számolt be: „A közel fél órán látható forgószél olyan lassan mozgott, hogy még fénykép is készült róla.” Számítások szerint Adams kb. 23 km-re lehetett a forgószél közepétől.

Az első villámról készült fotó - 1882


A természet egyik legszebb jelenségét először William Jennings rögzítette fénykép formában. Jennings célja az volt a kép elkészítésével, hogy megtudja a villám vajon tényleg cikk-cakk alakban fut-e.

Az első légifotó - 1848


Boston 2000 láb magasból, 1860, készítők: James Wallace Black és Samuel Archer King. Itt is tudni lehet egy korábbi képről, melyet a francia Gaspard-Félix Tournachon egy ballonról lőtt, de az szintén elveszett.

Az első hírfotó - 1847


A fotóriporter neve nem ismeretes, de ezt az 1847-ben készített képet tekintik az első hírfotónak. A kép egy Franciaországban letartóztatott emberről készült

Az első tárgy fotó - 1840


A három levelet ábrázoló fényképet egy ismeretlen fotós készítette 1840-ben.

Az első elnöki fotó - 1843


John Quincy Adamset 14 évvel elnöksége után otthonában, Quincy-ben Philip Haas örökítette meg. A kép 1843-ban készült. Volt egy korábbi elnöki fotó is, amely William Henry Harrisonról készült, de az elveszett.

Az első színes fénykép - 1861


Az első színes fotót James Maxwell készítette háromszínű technológiával végzett kísérletei során. A képen egy üvegszál erősítésű szalag látható.

Az első színes tájkép - 1877


Agen látképe a St. Caprais katedrálissal, Louis Arthur Ducos du Hauron készítette 1877-ben.

Az első kémkamerával készített kép


Carl Størmer norvég egyetemista az 1800-as évek végén a ruhájába rejtett kémkamerával készített képeket Oslo utcáiról. Norvégia első paparazzója mindig köszöntötte alanyait és ugyanabban az időben készítette el róluk a képeket.

Az első kalotípia, pozitív illetve negatív képrögzítési eljárás - 1835


A képet William Fox Talbot rögzítette a Lacock-apátságban, 1835. augusztus.

A világ első legnagyobb fényképezőgépe - 1900


A Chicago & Alton Railway vasúti társaság megrendelésére készítette el a chicagói J. A. Anderson kamera-építő műhelye a világ legnagyobb fényképezőgépét. A valamivel több, mint 400 kilogrammot nyomó fényképezőgépet a kamera-tervező, George R. Lawrence utasításait követve állították fel a Chicago & Alton pályaudvaron. Egy vadonatúj luxusvonat az Alton Limited fotózására. Az Alton Limited a vasúttársaság büszkesége volt, ezért kérte fel a cég Lawrence-t, hogy költségeket nem kímélve készítse el a világ legnagyobb fényképezőgépét. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a Chicago & Alton Railway vajon miért költött 5000 dollárt egyetlen fénykép elkészítéséhez. A nyilvánosság lenyűgözése és a reklám lehetett a projekt fő mozgatórúdja. Ezen felül az 1900-as párizsi világkiállításon is szerették volna bemutatni a nem mindennapi szerelvényt. Mivel így nem kellett a vonatot Franciaországba szállítani, a Chicago & Alton Railway úgy döntött, hogy a hatalmas fényképezőgép elkészítése költséghatékonyabb. Három kontaktnyomat készült a képről, amit Párizsba küldtek. Ez már önmagában is megtiszteltetésnek számított, mert nem volt még egy kiállítási tárgy, ami ekkora figyelmet kapott volna.

A világ első Napfogyatkozást ábrázoló felvétele - 1851


A világ első, egy Napfogyatkozást ábrázoló felvételét 1851. július 28-án készítette a porosz Johann Julius Friedrich Berkowski, aki egyébként nagymestere volt a dagerrotípia eljárásnak. A felvételt Berkowski a Porosz Királyi Obszervatórium megbízásából készítette. Feladata nem volt egyszerű, ugyanis egy tökéletesen exponált dagerrotípiát kellett alkotnia a Napfogyatkozásról. Előtte már mások is megpróbálkoztak a feladattal, de vagy alul- vagy túlexponált képek jöttek létre, illetve nem volt elég a kontraszt a Nap fényes koronája és a Holdkorong között. A felvétel egy kis refraktor segítségével jött létre, ami egy óraműhöz volt csatlakoztatva. A tökéletes eredményhez 84 mp-es záridőre volt szükség.

A világ első repülőgép-baleset fényképe - 1908


Bár repülőgépnek hívták a szerkezetet, tulajdonképpen nem volt más, mint egy motorral felszerelt fatákolmány, amivel 1908 szeptember 17-én Orville Wright elszenvedte a történelem első regisztrált légibalesetét.

Az első űrfotó a Földről - 1946


A felvételt egy V2-es rakétára szerelt kamera készítette, amelyet 1946. október 24-én lőttek fel a White Sands Missile Range új-mexikói katonai központból. A fénykép 105 kilométer magasból mutatja a Föld egy szeletét, amint felhők úsznak a bolygó felett, és árnyékot vetnek rá.

A gízai nagy Szfinxről készült első fénykép - 1880


A legrégebbi fénykép a Nagy Szfinxről, 1880-ból. Ismeretlen fotós. A középkor folyamán legtöbbször csak a Nagy Szfinx feje látszott ki a homokból. Az újkorban először 1818-ban, Caviglia ásta ki, de 1886-ban Gaston Masperónak újra kellett kezdeni, majd 1925–26-ban Baraize, francia építész irányításával megint. Ez utóbbi alkalmával már biztosították a homokhordalék ellen, ezért azóta nem temette be a homok.

Az első fotó amelyen két ember iszogat és dohányzik egy asztalnál - 1850

Az első fotó egy fogolyról - 1887


Louis Dodier fogolyként, Louis Adolphe Humbert de Molard 1887-ben készült fotóján

Az első színes víz alatti fotó - 1926


A fotós Charles Martin és a botanikus William Longley 1926-ban a National Geographic számára készült színes fényképe egy nagy niklahalról.

Az első Holdról készített Föld-fotó - 1966


1966. augusztus 23. Az Apolló-programot megelőzően a NASA öt űrszondát küldött Hold körüli pályára. Ez volt a Lunar Orbiter-program, melynek keretében a Holdat térképezték fel, de a Földet is lefotózták.

Az első éjszakai fotó állatokról - 1906


A fotót George Shiras III készítette kameracsapdák segítségével 1906 körül.

Az első fotó a Mars felszínén - 1976


A Viking–1 az Egyesült Államok első olyan űrszondája volt, amelyet a NASA a Mars felszínére küldött. A szonda felbocsátására szervezett Viking-program keretében Viking–2 néven egy ikerszonda is sikeresen Marsot ért. A páros küldetés célja a marsi élet nyomainak felkutatása volt. A Viking szondák leszállóegységei 1976. július 20-án, majd szeptember 3-án sikerrel talajt értek a Marson, s éveken keresztül vizsgálták a felszíni viszonyokat. A szonda a leszállást követően szó szerint azonnal megkezdte az adatok közvetítését, 25 másodperccel a leszállás után elkezdte az első panorámafelvétel sugárzását.

Az első rakéta indítás a Cape Canaveralból - 1950


A Cape Canaveral Air Force Station az Egyesült Államok Légierejének (USAF) rakétaindításra szolgáló bázisa. Az első rakétaindítás Cape Canaveralból 1950. július 24-én volt a Bumper–8 rakétával a 3-as indítóállásból.

Az első ismert fotó egy hawaii szörfösről - 1890

Az első fotó egy repülő malacról - 1909

1909. november 4-én az angliai Leysdownban szállt fel az első malac és 3,7 mérföldet repült.

Az első fotó a Fehér Házról, 1846

A fotót John Plumbe walesi születésű amerikai fotós készítette 1846 januárjában.

Az első fénykép Kodak kamerával - 1890

1890 előtt jelent meg kereskedelmi forgalomban a Kodak első gépe, amely viszonylag széles körben elterjed, vagyis ekkortól léteznek “spontán” családi felvételek.

Az első kép árvízről - 1856

A képet Louis-Antoine Froissart fotós készítette a Párizsi árvíz idején 1856-ban.

Első fénykép agyag edényekről, 1855

A képet Alfred Backhouse angol fotós készítette 1855-ben.

Az első digitális kép - 1957


Valójában egy szkennelt képről van szó, amit egy 1957-ben kifejlesztett dobszkennerrel digitalizáltak. Az eszközt kifejlesztő teamet Russell Kirsch vezette, a kép az ő fiát ábrázolja.

Az első kép egy indián táborról - 1853


A Cheyenne tábort ábrázoló dagerrotípiát Solomon Nunes Carvalho amerikai fotós készítette a Big Timbersnél, a mai Colorado-ban.

Első fénykép Machu Picchuról - 1911


Machu Picchu első fényképét a Yale Egyetemen dolgozó Hiram Bingham készítette miután kiszabadította a sűrű növényzettel benőtt várost a növényzet szorításából 1911-ben.

Az első nagysebességű fotózás - 1878


A kép megszületésének történetváltozata szerint 1872-ben Leland Stanford iparmágnás, a Central Pacific vasút építtetője Frederick MacCrellish-sel kötött fogadást abban a kérdésben, hogy a ló ügetése közben van-e olyan pillanat, amikor a lónak mind a négy lába a levegőben van. Eadweard Muybridge a kezdeti sikertelen próbálkozások után 1878-ban kifejlesztett egy új technikát, hogy a ló mozgását meg tudja megörökíteni. 1878 júniusában a Palo Altó-i lóversenypályán Muybridge több sikeres felvételt készített egy ló és lovasának mozgásáról. Ezek közül a fent látható felvétel a legismertebb, mely június 19-én készült. A képen látható Stanford tulajdonában lévő lovat Sallie Gardnernek hívták. A felvételekhez Muybridge 24 kamerát állított fel a pálya szélén, a túloldalra pedig fehér háttért állítottak. A záridő a másodperc ezredrésze volt. A felvételek pontos időzítéséhez a pályára merőlegesen egy drótot feszítettek ki: amikor a ló áthaladt, átszakította azt és a kioldók működésbe léptek, a felvétel elkészült. Muybrdige fotósorozata kétséget kizáróan bebizonyította, hogy a ló futása közben van olyan pillanat, amikor egyik lába sem éri a földet. A sorozatképeket Muybridge az általa szabadalmaztatott zoopraxiscope segítségével animálta. A Sallie Gardnerről készült mozgóképre a némafilmek előfutáraként is tekintenek.

Az első tornádót ábrázoló fotó - 1884


F. N. Robinson a dakotai Howardtól mintegy 40 km-re nyugatra, 1884. augusztus 28-án délután 4 óra körül fényképezte le azt a forgószelet, mely a korabeli újságok szerint négy ember halálát okozta és kettőt megsebesített.

Az első fotó, amelyet feltöltöttek az internetre - 1992


Tim Berners-Lee, a CERN részecskefizikai kutatóközpont munkatársa 1992-ben töltötte fel az első képet az internetre. A Les Horribles Cernettes nevű poénzenekart ábrázolta, amelyet a CERN alkalmazottai alapítottak.

A világ első mobilos fotója - 1997


1997. június 11-én Philippe Kahn matematikus, szoftverfejlesztő és feltaláló egy észak-karolinai kórházban arra várt, hogy a felesége megszülje lányukat, Sophie-t. Mivel nem mehetett be a szülőszobába, az időt arra használta fel, hogy kitalálta, hogyan tudna a mobiltelefonja segítségével képet készíteni az újszülöttről, hogy azt egyből továbbíthassa is a barátainak. Mindezt persze egy olyan telefonnal, amellyel nem is lehetett fényképezni, és akkor, amikor az internet még bőven gyerekcipőben járt. Sophie születésére várva Casio QV-10 digitális fényképezőgépe és a korszak népszerű mobilja, egy Motorola Startac összekapcsolásával sikerült összeeszkábálnia egy olyan eszközt, amivel el tudta küldeni újszülött lánya képét a barátainak. A telefon és a fényképezőgép szinkronizáláshoz szükséges programot a laptopján, a kórházban írta meg. Nem sokkal később finomított a sebtében összerakott prototípuson, és 2000-ben a Sharp nevű cég ezt a technológiát használva dobta piacra az első kamerával ellátott mobiltelefont Japánban, amely a kép elektronikus elküldésére is alkalmas volt.

Az első Instagram-fotó - 2010


2010. július 16. Az Instagram alapítója, Kevin Systrom feltöltötte az első fotót a képmegosztó oldalra.

Az első kép a a napkoronából - 2018


A fotót a Parker Solar Probe, (magyarul: Parker napszonda), amerikai űrszonda készítette, melyet 2018. augusztus 12-én indított a NASA a Nap légkörének tanulmányozására.

Az első fotó egy fekete lyukról - 2019


A 40 milliárd km átmérőjű fekete lyukat egy nyolc teleszkópból álló hálózattal fényképezték le, az Event Horizon Telescope (EHT) segítségével). A fekete lyuk az M87 galaxisban található és nagyobb, mint az egész Naprendszerünk. A tömege hat és fél milliárdszorosa a Nap tömegének, egyike a legnagyobb fekete lyukaknak, amiket ismerünk. A képen egy intenzív tűzgyűrű látható, amely a kerek, sötét lyukat veszi körbe. Ezt a fényes gyűrűt felhevült gázok okozzák, amelyek a szingularitás felé zuhannak. Ez a felhevült gáz pedig fényesebb, mint az összes többi csillag fénye az M87 galaxisba együttvéve.

Forrás: Bygonely

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr6215605426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása