A győzelem napja 1945-ben.
2020. május 16. írta: captain schuro

A győzelem napja 1945-ben.

Magyarországon 1950-től a rendszerváltásig április 4-én ünnepelték a Magyarország náci uralom alóli felszabadulását, és a harci cselekmények felszámolását. Európa országaiban hagyományosan május 8-án ünneplik a második világháború végét. A feltétel nélküli kapitulációt május 7-én írták alá a franciaországi Reimsben a náci hadvezetés, amely kötelezte magát, hogy az összes katonai akciót május 8-ig befejezi.

A szovjetek kérésére a német kapitulációt újra aláírták május 8-án Berlinben, de az időeltolódás miatt, Moszkvában ekkor már május 9-ét írtak. Ez az oka annak, az oroszok miért ezen a napon tartják győzelmi megemlékezéseiket. Mindenesetre, a második világháború nem ért véget május 8-án, a harci cselekmények tovább folytatódtak a Csendes óceáni térségben. Az amerikaiak ezért ünneplik szeptember 2-án a Győzelem Napját, amely egyben a Nagasakira és Hirosimára ledobott atombombák utáni japán kapituláció napja is.

Egy brit őrmestet emelnek a fejük fölé a Győzelem napját ünneplő moszkvai nők 1945. május 8-án. Fotó: Keystone / Getty Images

Egy brit őrmestet felemelnek, amikor a moszkvai nők ünneplik a VE-napot, 1945. május 8. (Fotó: Keystone / Getty Images)
Polgárok, partizánok és a katonák a Győzelem napját ünneplik Párizs utcáin 1945. május 8-án. Fotó: AFP Photo

1945. május 8-án készült kép a polgárok, a partizánok és a katonák örömmel járkálva Párizs utcáin, a VE napján, az ellenségeskedés Európában a második világháború idején.  (Fotó: AFP Photo)
Az afro-amerikai fiatalok egy autóban ünneplik a második világháború végét, Baltimore, Maryland, 1945. május 8. Fotó: Afro American Newspapers/Gado/Getty Images

Az afro-amerikai fiatalok egy autóban ünneplik a győzelmet Európában a 2. világháború végén, Baltimore, Maryland, 1945. május 8. (Fotó szerzőtől Afro American Newspapers / Gado / Getty Images)
A Győzelem napját ünneplő londoniak 1945. május 8. Fotó: ANL/Daily Mail/Rex Features/Shutterstock

A londoniak 1945. május 8-án Londonban, Angliában ünneplik a második világháborúban felmerült európai konfliktus végét (VE nap). (Fotó: ANL / Daily Mail / Rex Features / Shutterstock)
A Győzelem napját ünneplő boldog emberek egy london utcáin, 1945. május 8. Fotó: Francis Reiss/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images

Egy boldog csoport elindul egy londoni utcán a VE napon, 1945. május 8. (Fotó: Francis Reiss / Képüzlet / Hulton Archívum / Getty Images)
Győzelem napi parádé a Vörös téren, Moszkva, Szovjetunió, 1945. május 9. Fotó: Nikolai Sitnikov/TASS

A nézetben a Vörös téren található tűzijáték látható a Szovjetunió győzelme tiszteletére a náci Németország felett a második világháborúban, Moszkva, Szovjetunió, 1945. május 9. (Fotó: Nikolai Sitnikov / TASS)
A Győzelem napját ünneplő emberek a minszki Lenin téren, Minszk, Fehéroroszország, 1945. május 9. Fotó: Emmanuil Yevzerikhin/TASS

A helyi emberek 1945. május 9-én ünneplik a Szovjetunió győzelmét a náci Németország felett a Lenin téren, Minszkben, a Fehérorosz Szovjetunióban, a Szovjetunióban (Fotó: Emmanuil Yevzerikhin / TASS)
A londoni Picture Division of the London Office of War Information női dolgozói amerikai katonákkal táncolnak London utcáin, 1945. május 8. Fotó: Photo12/UIG/Getty Images

A londoni Háborús Információs Iroda Képosztályának brit lányai az utcán táncolnak az amerikai katonákkal a VE-napi ünnepségek alkalmával, Londonban, 1945. május 8. (Fotó szerzőtől Photo12 / UIG / Getty Images)
A Győzelem napját ünneplő emberek a moszkvai Manezhnaya téren, Szovjetunió, 1945. május 9. Fotó: Nikolai Sitnikov/TASS

A helyi emberek 1945. május 9-én ünneplik a Szovjetunió győzelmét a náci Németország ellen a második világháborúban a Manezhnaya téren, Moszkva, Szovjetunió. (Fotó: Nikolai Sitnikov / TASS)
A háborúban megsebesült Arthur Moore őrmester a New York-i 42. utcában a Győzelem napján, 1945. május 8. Fotó: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

1945. május 8-án, a New York-i 42. utcán.  A Buffalói Arthur Moore sérült őrmester állva állt, miközben a háború végének bejelentésekor az eufória általános értelmére gondolkodott.  (Fotó: Keystone-France / Gamma-Keystone a Getty Images-n keresztül)
A Győzelem napját ünneplő emberek egy sörözőben a londoni Lambeth kerületben, 1945. május 8. Fotó: Trinity Mirror/Mirrorpix/Alamy Stock Photo

A győzelem napjának ünneplése 1945. május 8-án Londonban, Lambethben, amikor az ember öltözködik Hitlerként egy söröző pubban.  (Fotó: Trinity Mirror / Mirrorpix / Alamy Stock fotó)
Győzelem napja a Vörös téren, Moszkva, Szovjetunió, 1945. május 9. Fotó: Boris Kudoyarov/ TASS

Győzelem napja a Vörös téren, Moszkva, Szovjetunió, 1945. május 9-én. (Fotó: Boris Kudoyarov / TASS)
A londoniak az ünnepségek másnapján, 1945. május 8. Fotó: Trinity Mirror/Mirrorpix/Alamy Stock Photo

A londoniak a kora reggeli órákban alszanak egy ünnepség éjszaka után, 1945. május 8-án, délután 3 órakor (Fotó: Trinity Mirror / Mirrorpix / Alamy Stock fotó)
Szovjet és amerikai katonák ünneplik a német hadsereg feletti győzelmüket 1945. április 26-án az Elba folyó menti Torgau városában.

Forrás: https://avax.news/fact/A_Look_back_at_Victory_Day_2020.html

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr7115701624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása