Ngô Đình Diệm az önmagát felgyújtó szerzetes
2020. június 12. írta: captain schuro

Ngô Đình Diệm az önmagát felgyújtó szerzetes

Az 1931-ben született Malcolm Browne a vietnámi háború egyik leghíresebb és leginkább felkavaró felvételét készítette el Saigonban 1963 júniusában. Akkoriban a kettészakadt Vietnam déli része felett a hatalmat a katolikus családból származó antikommunista politikus, Ngô Đình Diệm ragadta magához. 1963 tavaszán a Buddha születésnapját ünneplő tömegbe lövetett, Thích Quảng Đức (1897-1963) vietnámi mahájána buddhista szerzetes pedig Diệm vallásellenes politikája elleni tiltakozásként 1963. június 11-én Saigon egyik forgalmas kereszteződésében felgyújtotta magát. Ezt a pillanatot örökítette meg Malcolm Browne. Browne elnyerte a Pulitzer-díjat, illetve egyik képe az év sajtófotója lett a World Press Photo 1963. évi versenyén.

Malcolm Browne-t Xa-Loi buddhista pagodából az önégetés előtti napon telefonon értesítették a háborúból tudósító külföldi riporterek egy csoportját. Az üzenet mindössze annyi volt, hogy jelenjenek meg egy megadott helyen, mert "nagyon fontos" dolog fog történni.

Halála után Thích Quảng Đức testét elhamvasztották, de szívét ereklyeként megőrizték. A szerzetes és elkeseredett tette az együttérzés jelképévé vált, a buddhisták körében pedig bodhiszattvaként kezdték tisztelni, ezzel is erősítve a halála által a közvélekedésre gyakorolt hatást.

Thích Quảng Đức tette felerősítette a Diệmre gyakorolt nemzetközi nyomást, aki a buddhista közösség ellenérzéseit csillapítandó reformokat jelentett be. A beharangozott intézkedések végrehajtására azonban csak lassan vagy egyáltalán nem került sor, ami csak elmélyítette az ellentéteket. A tiltakozások folytatódtak, majd a Vietnámi Köztársasági Hadsereg Diệm fivéréhez, Ngô Đình Nhuhoz hű különleges erői az élére álltak a buddhista pagodák ellen intézett szervezett támadásoknak. Megszerezték Thích Quảng Đức szívét, útjukat országszerte gyilkosságok és pusztítás kísérte. Néhány buddhista szerzetes Thích Quảng Đức példáját követve tiltakozásul a halált választotta, s felgyújtotta magát. Végül 1963 novemberében a hadsereg által végrehajtott államcsíny és Diệm meggyilkolása vetett véget a válságos helyzetnek. Ennek fényében a szerzetesek önégető mozgalmát a vietnámi buddhista válság fordulópontjának tekintik, amely végül a Diệm-rezsim felszámolásához vezetett.

 

 

 

 

https://www.vintage-everyday.com/2020/06/the-burning-monk.html

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr1315806850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása