1889-es Johnstown-i árvíz.
2020. augusztus 28. írta: captain schuro

1889-es Johnstown-i árvíz.

1889-ben a johnstowni gát átszakadása következtében 2208-an haltak meg. A gát 1838 és 1853 között épült, a tulajdonosai folyamatosan változtak. A végső tulajdonos a South Fork Club ugyan végzett rajta felújításokat, de nem hajtott végre miniden szükséges lépést, a szükséges összeg kicsiny részét fordították csak erre. A 22 méter magas, 284 méter hosszú gát segítségével egy 1.6 kilométer széles és 3.2 kilométer hosszú tározót hoztak létre, ami a Conemaugh-tó nevet kapta. Sok mérnök és laikus városlakó éveken át figyelmeztette a klub vezetőjét, hogy a gáttal baj van, javítások lennének szükségesek, de ő nem akart több pénzt költeni erre. 1889 májusában esőzések kezdődtek, melynek hatására május 31-én 15 óra 10 perckor a gát átszakadt és egy óra alatt elérte Johnstownt. A 14,55 millió köbméter víz, óránként 64 kilométeres sebességgel csapott le a városra, és gyakorlatilag teljesen eltörölte. Az árvíz óriási pusztításokat végzett a település metodista templomát egy az egyben felemelte és végighurcolta a völgyben, házakat tépett ki a helyéről, mozdonyokat vitt arrébb. Az áldozatok holtestét pedig sok esetben 160 kilométerrel messzebb, Ohioban találták meg.

 Egy fa kinyúlik az árvíz eldobott házából.

Segítő erőfeszítések a szabadkőműves központban.

Kilátás a törött gát tetejéről.

A Conemaugh-völgy.

A katonák Johnstownra néznek a Kernville Hill felől.

A jelenet rendezése a Kőhídon.

Johnstown romjai.

A gát néhány napos rendkívül heves esőzések után tört, 14,55 millió köbméter vizet szabadítva fel.

A bibliai pusztítás.

A térfogatárammal, amely ideiglenesen megegyezett a Mississippi folyó átlagos áramlási sebességével, az árvíz több mint 2200 embert ölt meg.

Egy tehergépkocsi fekszik a sérült Cambria vasműhely raktár közelében.

Alsó Johnstown három nappal az áradás után.

Johnstown főutcáját fojtogatja a törmelék.

Az amerikai Vöröskereszt, Clara Barton vezetésével és 50 önkéntessel, komoly katasztrófaelhárítási erőfeszítéseket tett.

Az áldozatok az Egyesült Államok és 18 külföldi országból támogatták a támogatást.

Az árvíz után a túlélők számos jogi vereséget szenvedtek a károk behajtására irányuló kísérletekben a gát tulajdonosaival szemben.

A Jótékonysági Nővérek épületének romjai.

A Cambria Vasmű üzem.

A megkönnyebbítő testület tábora.

A törmelék halom a Kőhídon.

Az önkéntesek holttesteket keresnek a kőhídhoz felrakodott törmelékből.

A közönség felháborodása e kudarc miatt arra késztette az amerikai törvényeket, hogy a hibán alapuló rendszer szigorú felelősségre váltott.

A Johnstown falut 1800-ban alapította a svájci bevándorló, Joseph Johns (anglikálva a „Schantz” -ból), ahol a Stonycreek és a Little Conemaugh folyók összekapcsolódtak, hogy a Conemaugh folyóvá váljanak.

Hét nap és éjszaka dolgozva a munkások egy fából készült lépcsőhidat építettek, hogy ideiglenesen cseréljék a hatalmas kővasút-viaduktot, amelyet az árvíz elpusztított.

A túlélők családja egy barlangváltó menhelyen él.

Ajándéktárgyak árvízi emléktárgyakat árusítanak.

A Johnstown-i árvíz ritka képekben, 1889

 

 

https://www.bygonely.com/johnstown-flood-1899/

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr8816179548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása