Winston Churchill fiatal korában (1884-1904)
2021. január 03. írta: captain schuro

Winston Churchill fiatal korában (1884-1904)

Winston Leonard Spencer Churchill híres arisztokrata családba, a Spencerek idősebb ágába született. A családnevet George Spencer 1817-ben változtatta Spencer-Churchillre, mert hangsúlyozni akarta, hogy John Churchilltől, a spanyol örökösödési háború híres hadvezérétől származik — Sir Winston az első közismert Churchill egyenes ági leszármazottja.

A 6 éves Winston Churchill, Lady Leslie nénivel, 1880.

Winston Churchill 6 éves Lady Leslie nagynénjével, 1880-ban.
Már Winston édesapja, Lord Randolph Churchill, John Spencer-Churchillnek, Marlborough hetedik hercegének harmadik fia is neves politikus volt, édesanyja, Lady Randolph Churchill (lánykori nevén Jennie Jerome) pedig Leonard Jerome amerikai milliomos lánya, újvilági angol telepesek leszármazottja.

Winston Churchill, 1881.

Arcképfotó Churchillről 1881-ben.
Churchill 7 hónapra született az oxfordshire-i Woodstockban álló Blenheim kastélyban 1874. november 30-án. Nyolc hónappal szülei sietősen kötött házassága után érkezett a családba.

Churchill, 1884

Churchill gyermekkorában képen volt, és tekekalapot viselt.
Egy öccse volt, John Strange Spencer-Churchill.

Winston Churchill és a 10 éves öccse, John Strange Spencer-Churchill, 1884.

Churchill és testvére, Jack, gyermekként, 1884.
Churchill független és lázadó személyisége korán megmutatkozott, iskolai teljesítménye pedig gyenge volt. Büntetésül a szigoráról ismert Harrow iskolába íratták 1888. április 17-én, ahol kezdetét vette katonai karrierje, amikor néhány héttel érkezése után csatlakozott a Harrow Lövészhadtesthez. Churchill jó jegyeket szerzett angol nyelv és irodalomból, illetve történelemből; az iskola vívóbajnoka is lett.

Winston Churchill a Harrow iskolában, 1889.

Churchill Harrow-iskolásként, 1889.
Winston Churchill a Harrow iskolában, 1890.

Churchill iskolásként Harrow-ban, 1890-ben.
Winston Churchill a Harrow iskolában, 1891.

Churchill iskolásként Harrow-ban, 1891-ben.
Winston Churchill a Harrow iskolában, 1891.

Churchill iskolásként Harrow-ban, 1891-ben.
Miután 1893-ban elvégezte a Harrow-t, felvételizett a sandhursti Királyi Katonai Főiskolára, ahova azonban csak harmadik kísérletre sikerült bejutnia. Ezután azonban jól teljesített, és a 150 fős évfolyamából nyolcadik legjobbként végzett 1894 decemberében.

Winston Churchill a Harrow iskolában, 1892.

Churchill iskolásként Harrow-ban, 1892-ben.

Winston Churchill a sandhursti Királyi Katonai Főiskolán 1893.

Winston Churchill hadsereg kadétjaként 1893-ban.
1895. február 20-án alhadnagyi rangban a Király Saját 4-es Huszárezredéhez vezényelték. 1941-ben megkapta a tiszteletbeli huszárezredes címet.

Churchill (balra) a barátaival Sandhurstban, mielőtt alhadnagyi rangban a Király Saját 4-es Huszárezredéhez vezényelték, 1894.

Churchill (balra) a barátaival Sandhurstban, mielőtt elutazna, hogy megbízást kapjon a 4. királynő saját huszárjaiban, 1894-ben.

Churchill a 4-es Huszárezred egyenruhájában, Aldershot, 1895.

Churchill a negyedik királynő saját huszárainak katonai ruharuhájában Aldershotban 1895-ben.

1896. október elején az indiai Bombaybe vezényelték. Ezrede egyik legjobb lovaspóló-játékosának tartották, és számos elismert tornán vezette győzelemre csapatát.


Churchill lóháton, India, 1897.

Churchill lóháton az indiai Bangalore-ban, 1897-ben.
Churchill 1899-ben a Konzervatív Párt színeiben jelöltette magát parlamenti képviselőnek az Oldhamben tartott időközi választáson, amit elvesztett, harmadik befutóként.

Churchill a parlamentben, 1899.

Churchill a Parlament házának alsóházában 1900-ban.
A választási vereség után Dél-Afrikába utazott, hogy tudósítson a második búr háborúról, amely 1899. október 12-én tört ki Nagy-Britannia és a búr köztársaságok között. Churchillt elfogták és hadifogolyként egy pretoriai táborban tartották fogva.

Churchill hadnagyként a dél-afrikai könnyűlovas ezredben, 1899.

Churchill a dél-afrikai könnyű lóban végzett szolgálata alatt, 1899.
Churchill megszökött a fogságból, és közel 500 km-t utazott a portugál fennhatóság alatt álló Maputóig egy angol bányamenedzser segítségével. Ebben az időszakban, bár továbbra is írt haditudósításokat, Churchill kinevezést kapott a dél-afrikai Könnyűlovas Ezredhez. Egyike volt a Ladysmithbe és Pretoriába bevonuló első brit katonáknak. Unokatestvérével, Marlborough hercegével a brit csapatokat megelőzve megadásra szólította fel és lefegyverezte a pretoriai hadifogolytábor 52 búr őrét.

Churchill a dél-afrikai könnyű lóban végzett szolgálata alatt, 1899.
Winston Churchill mint háborús tudósító a második búrháború idején, Bloemfontein, Dél-Afrika, 1900.

Churchill portréja, Bostonban, Massachusetts, USA-ban készült 1900-ban.
Az 1899-es oldhami választási kudarc után az 1900-as általános választásokon ismét megkísérelte, hogy bejusson a Képviselőházba. Az év decemberében vacsorát adtak a háborúból frissen hazatért ifjú újságíró tiszteletére, akinek dél-afrikai kalandjai széles körben ismertté váltak. Ez alkalommal sikerrel járt a választáson, ám mielőtt elfoglalta volna parlamenti székét, nagy-britanniai és egyesült államokbeli előadókörútra indult.

Winston Churchill , Bostonban, Massachusetts, 1900.

Churchill a sátrának nyitányánál állt, mint háborús tudósító a második búrháború idején, Bloemfonteinben, Dél-Afrikában, 1900-ban.
A Parlamentben Churchill a konzervatív párt egyik csoportjához csatlakozott, amelyet vezetőjükről, Lord Hugh Cecilről „hughligánoknak” csúfoltak. Első parlamenti ülésszaka során Churchill vitát provokált a kormány katonai költségvetéséről. 1903-ra eltávolodott Lord Hugh nézeteitől. Szembekerült Joseph Chamberlainnel, a Liberális Unionista Párt vezérével, a konzervatívok koalíciós partnerével is.

Winston Churchill az alsóházban, 1904.

Churchill-portré: Russell & Sons, 1904.
1904-re Churchill elégedetlensége a konzervatívokkal szemben akkorára nőtt, hogy a pünkösdi ülésezési szünetről visszatérve pártot váltott, és átült a liberálisok soraiba.

Winston Churchill 1904-ben.

Churchill 1904-ben.
A politikai és társadalmi sorsa már közismert. Volt az admiralitás első lordja, hadügyminiszter, miniszterelnök (kétszer) és irodalmi Nobel díjas.

Forrás: monovisions, wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr1916369826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása