A fejzsugorító dél-amerikai bennszülöttek.   
2018. október 27. írta: captain schuro

A fejzsugorító dél-amerikai bennszülöttek.   

A dél-amerikai bennszülött törzsekről kialakult ijesztő képhez nagyban hozzájárult, amikor kiderült, hogy sokan közülük fejvadászok, ráadásul a levágott fejeket valamilyen különleges eljárással zsugorítják és tartósítják. Az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején Európából és Észak-Amerikából induló kalandvágyó utazók közül sokan zsugorított koponyát hoztak haza szuvenírként. Az 1930-as években - mai áron számolva - 25-350 amerikai dollárt adtak egy-egy ilyen fejért. Az üzlet annyira virágzott, hogy rengeteg hamisított - például lajhárfejből vagy más állatok fejéből készült - koponya került piacra.

 bennszulottek1.jpg

A zsugorított fejek fontos szerepet töltöttek be több indiántörzs életében. A Peru északi és Ecuador déli részén élő jivaro indiánok például a csatában megölt ellenség levágott fejéből készítettek zanzákat. A zsugorítás spirituális szertartása alatt az ellenfél fejét főzéssel és melegítéssel gondosan kicsinyítik. A szertartás célja az, hogy igyekezzenek bezárni az ellenség szellemét, és megóvni gyilkosát a spirituális bosszútól. Más törzsek varázserőt tulajdonítanak a zsugorított koponyáknak. De hogyan tudják az indiánok lekicsinyíteni az emberi fejeket?

 bennszulottek2.jpg

Először is egy vágást ejtenek a fej hátsó, nyaki részén, majd leválasztják a bőrt és a hajas fejbőrt a koponyáról, hogy különböző ütemben lehessen zsugorítani őket. (A koponyát magát nem használják fel, hanem a segítő szellemnek tartott paninak vagy anakondának ajánlják fel.) Ezután összevarrják a szemhéjakat és a szájat fapeckekkel zárják le. A tényleges zsugorításhoz a fejet (pontosabban a fej bőrös részét) egy nagy edénybe helyezik, és gondosan kiszámított ideig főzik.

 bennszulottek3.jpg

Amikorra kiemelik az üstből, a fej nagyjából az eredeti méret egyharmadára zsugorodik össze, a bőr sötét, gumiszerű. Ezután a bőrt kifordítják, és az esetleges húsmaradványokat késsel lekaparják. A letisztított bőrt ezután visszafordítják, és a hátul ejtett vágást összevarrják. Ezzel azonban még nem ért véget a folyamat. A fejet tovább zsugorítják úgy, hogy forró köveket és homokot helyeznek bele. Ez egyúttal ki is "cserzi", tartósítja a belső részt.

 bennszulottek4.jpg

Miután a fej elérte a kívánt méretet és teletöltötték kis kavicsokkal és homokkal, további forró köveket alkalmaznak az arc külső oldalán, hogy rögzítsék és formálják az arcvonásokat. A bőrt faszénhamuval dörzsölik be, hogy sötétítsék, valamint, hogy - a törzs tagjainak hite szerint - megakadályozzák a bosszúálló lélek kiszökését. A kész terméket tűz fölé akasztják, hogy megfeketedjen és megkeményedjen, végül a peckeket eltávolítják az ajkakból és zsinórral kötik össze azokat.

 bennszulottek5.jpg

A zsugorított fejek árusítása Dél-Amerika legtöbb országában az 1930-as évek óta tiltott. Sokak állítása szerint nagyjából húsz év óta már nem készítenek új zsugorított fejeket. Ezt ugyan többen kétségbe vonják, de valószínű, hogy a számunkra elborzasztó szokás előbb-utóbb végleg eltűnik.

bennszulottek6.jpg

bennszulottek7.jpg

bennszulottek8.jpg

bennszulottek9.jpg

bennszulottek10.jpg

bennszulottek11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4444k.blog.hu/api/trackback/id/tr4114322619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása